/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Arab lovak versenye Goodwoodban

Írta: Andrew Scutts, Racing Post. Fordította és szerkesztette: Kovács Botond.

Az Arabian Racing Organisation (ARO) kihírdette a Glorious Goodwood-mítingen megrendezett Group 1-es besorolású Qatar Inernational Stakes indulóit. A futamra július 31-én kerül sor. Az arab lovak világában jártas rajongók dörzsölhetik a tenyerüket, igazi sztárparádéra van kilátás.

Tíz Group 1-nyerő áll starthoz, köztük a futam két eddigi győztese Muraaqib (2012 sm, Munjiz – Tashreefat) és Tayf (2012 szm, Amer – Djelmila), és Ebraz (2013 szm, Amer – Massamarie). Szintén indul az idei Francia Derby győztese Hayyan (2015 szm, Munjiz – Dahwa) és Rodess Du Loup (2014 szm, Dahess – Aurore Du Loup) a tavalyi Francia Derby és Angol Derby első helyezettje. A huszonhárom induló közül további kilenc ló nyert, vagy volt helyezve balck type versenyben. A Qatar International Stakes összdíjazása 400 ezer font (144 millió forint), ami azt jelenti, hogy a mítingen csak a Goodwood Cup, a Sussex Stakes és a Nassau Stakes nagyobb nála.

Ebraz

Genny Haynes, az ARO kereskedelmi és pénzügyi igazgatója elmondta: – A verseny színvonala minden évben folyamatosan emelkedik. Nagyon örülünk neki, hogy egyre több lovat neveznek, akik között igen sok az ígéretes tehetség, és annak is, hogy azok is visszatérnek, akik már bizonyítottak. Óriási megtiszteltetés az ARO számára, hogy ilyen magas szinten szervezhet versenyeket, és végtelen örömünkre szolgál, hogy a világ egyik legszebb pályáján, az egyik legnagyobb presztízsű mítingen léphetünk gyepre. Ez rendkívüli módon segíti a sport és a tiszta vérű arab fajta népszerűsítését nemcsak az Egyesült Királyságban, de világszerte egyaránt.

Valóban komoly munka áll a versenyek mögött, és jelentős tőke áramlik az arab lovak versenyeztetésébe. Elég, ha csak a fent említett lovak tulajdonosait nézzük: a telivérfuttatás világából jól ismert Hamdan al Makhtoum sejk, a dubaji emír bátyja, Mohammed al Thani sejk, a katari emír fivére, Abdullah al Thani a katari emír másik fivére (iszlámügyi és jótékonysági miniszter), és még sokan mások, ahogy régen a filmek főcímében olvashattuk.

Mohammed al Thani sejk

SHARE THIS