/ by /   English, Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Goodwood – 2019

Írta: Kovács Botond.

Nyár derekán kerül sor a goodwoodi míting magyar szívnek legkedvesebb versenyére, a Godwood Cupra. Bár nem ez a versenysorozat legrangosabb futama, mi mégis e kupát választottuk ki, hogy olvasóink figyelmébe ajánljuk és erre hazafias okunk van. E futamban vitte ugyanis győzelemre Blaskovich Ernő színeit Kincsem, a világ valaha élt legsikeresebb versenylova. Mindez egészen pontosan száznegyvenegy esztendeje történt.

A West Sussex grófságban található Goodwood Racecourse magánkézben van. Az utolsó fűszálig Richmond hercegének tulajdona. A család tagjai II. Károly királynak, a lóversenyzés atyjának (az uralkodó becenevét kedvenc lováról, Old Rowley-ról kapta és innen származik a newmarketi Rowley Mile Racecourse elnevezése is) egyenesági leszármazottai, így nem meglepő, hogy a mai napig a brit versenykalendárium ékköveként emlegetett míting megszervezését, legalábbis annak felügyeletét nagy buzgalommal látják el. A versenyeket azonban nem a passzió hozta a derék Charles Lennox, Richmond 3. hercegének birtokára, hanem a kényszer.

Charles Lennox, Richmond 3. hercege

Az 1800-as évek elején komoly veszéllyel kellett szembenéznie Nagy-Britanniának. Ezt a veszélyt Napóleon ambíciói jelentették, aki fejébe vette, hogy a normann I. Vilmos példáját követve, Frankhonból fogja meghódítania Nagy-Britanniát. Angol földön nem kis riadalmat okozott a tábornok ötlete, akit csak Ogre-nek azaz szörnyetegnek hívtak tiszteletet nem ismerő ellenfelei. (Sok külföldi ismerősünk úgy véli, hogy az „ogre” szó rokonítható a „magyar” főnévvel – Hongrie, Hungary. No comment.) A britek szívéhez mi sem állt közelebb a történelem során, mint a gondolat, hogy különböző, kisebb-nagyobb csetepatékban jeleskedjenek. Amint hírét vették az inváziós terveknek, megkezdődött a mozgósítás. Számba vettek minden hadra fogható férfit, ifjat és aggastyánt, és természetesen nem maradhattak le a lovak sem. Ennek végeztével a kiképzésre és a hadgyakorlatokra került sor. Történetünkben a lovassághoz besorozott péksegédeknek, szatócsoknak, dísznövény-kertészeknek és egyéb tisztes polgároknak a kiképzését érintjük, mert a felkészülésükhöz tágas, sík területre volt szüksége a hadsereg egyik egységének, nevezetesen a Sussex Militiának. Richmond hercege, aki maga is tábornok volt és egykor nagykövet is Párizsban, tehát remekül ismerte az ellenséget, mit sem tartott természetesebbnek, mint hogy felajánlja a gyönyörű birtokán fekvő, Harroway-nek nevezett területet erre a célra. Charles Lennox büszkén szemlélte a Trundle-dombról az egyre tökéletesedő lovassági manővereket, ekkor még nem tudhatta, hogy Trafalgarnál minden eldől majd és mindez csak sok hűhó lesz semmiért.

A trafalgari tengeri ütközet

Hercegünk szemlélődés közben azt is megállapította, hogy a helyszín remekül szolgálna lóverseny futamok rendezésére, és később, amikor a gyakorló ruhába bújtatott regruták nem azzal foglalatoskodtak, hogy torkuk szakadtából üvöltve lovasrohamot imitáljanak, vagy éppen nem egymás szemét verték ki életlen kardjaikkal, az úri népnek lóversenyt rendezett a sussexi lankákon.

1805-ben kiderült, hogy nem volt ok a pánikra, és az 1806-os Kontinentális Zárlatra az volt a válasza Richmond hercegének, hogy 1808-ban megrendezte az első Goodwood Cupot. Kicsit elkésett ugyan a válasszal, de frappáns lépés volt. Az eredetileg három mérföld (5200 méter) hosszúságú versenyben Nagy Sándor lovának újkori névrokona, Bucephalus háromszor is nyert, de az első igazi kupának az 1812-ben futottat tekintik, amelyben az egyszerű nevű Shoe-strings (cipőfűző) győzedelmeskedett. A verseny ekkor már rövidebb volt, 2 mérföld és 5 furlong, vagyis 4200 méter.

E távon állt kihívói elé 1878. augusztus 1-jén 14.30-kor, az ötödik futamban, Kincsem a Hungarian Wonder (Magyar Csoda), és elsöprő sikert aratott. Bár Charles Madden majdnem eltaktikázta magát és az egyenesben nemcsak ostorát, de az akkoriban még engedélyezett sarkantyúit is használnia kellett, a négyéves sárga a Csatornán túl is bebizonyította, hogy szuperklasszis. Ha hihetünk a korabeli leírásoknak, még csak meg sem izzadt. A magyar fogadók mesebeli vagyont, összesen körülbelül 130 ezer fontot húztak ki a bukmékerek zsebéből. (Egy mérnök éves fizetése, amely nagyon kényelmes megélhetést biztosított, 110 font sterling körül mozgott. Napi tíz óra és heti hat nap munka után.)

Kincsem és Madden

A csodakanca tulajdonosa kivételével. Ő ugyanis egy álbukmékerre bízta pénzét, aki kereket oldott, és soha többé nem látták. A tápiószentmártoni nemes volt az egyetlen, aki veszített. A legenda szerint Blaskovich Ernőt a verseny után páholyába szólította a walesi herceg. Volt azonban egy bökkenő. Az etikett megkövetelte, hogy Edward herceg elé cilinderben érkezzen a látogató, de Kincsem gazdáján csak keménykalap volt. Barátja, Harkányi Sándor adta kölcsön neki saját fejfedőjét és így már nem volt akadálya a vizitnek. Ha már az illő viselet került szóba, jegyezzük meg, a hazánkban többször is megforduló Edward trónörökös, pont itt, Goodwoodban hozta divatba a zsakett és cilinder egyetlen alternatívájaként elfogadott vászonöltönyt és panama kalapot.

Jó néhány érdekességről szólhatnánk még, de jövőre is lesz futam, ezeket akkorra tartogatjuk, nézzük inkább a tényeket. Napjaink versenykiírása szerint már csak 2 mérföldet (3200 méter) kell megtenniük a telivéreknek. A sokak által a világ legszebb pályájának titulált festői Goodwoodban a háromévesek 53 kg, a négyéves és idősebb lovak 60.5 kg-t visznek, a kancáknak 1.5 kg engedmény jár. A verseny összdíjazása 500 ezer font sterling. (Kincsem 300 fontot kapott.)

Double Trigger

A legsikeresebb ló Double Trigger volt a verseny történetében. Háromszor alkalommal nem talált legyőzőre a múlt század 90-es éveiben, pontosan 1995, 1997 és 1998-ban. Jem Robinson és George Fordham az 1800-as években nyert ötször, Steve Donoghue a XX. század elején, Lester Piggott és Pat Eddery a múlt század közepén, illetve végén. John Scott volt a XIX. század és egyben minden idők legsikeresebb goodwoodi trénere, hét győzelmét nehéz lesz utolérni: Hornsea 1836, Carew 1837, Charles the Twelfth 1841, 1842, Canezou 1849, 1850, Sweetsauce 1860.

2017-ben és 2018-ban Stradivarius győzedelmeskedett Andrea Atzenivel. Idén is fantasztikus mezőny vág neki a távnak, jelenleg ott lesz a címvédő, és mellette Cross Counter, Dee Ex Bee, Hunting Hor és sokan mások. A győztes neve felkerül arra a listára, melyen Kincsem neve is csillagként ragyog csaknem másfél évszázada.

SHARE THIS