/ by /   E-Turf Magazin, Friss hírek / 0 comments

Volt egyszer egy Registana

23 éves korában elhunyt a cseh lóversenysport valaha élt egyik legnagyobb alakja, az „ugrókirálynő” Registana. A németországi Görlsdorf-ban 1996-ban született kanca az NDK telivér tenyésztésének egyik utolsó hírvivője, hiszen apja a Kelet-Német  Derby nyerő Tauchsport, anyja Reklame, akiben magyar vér csörgedezett, a papa Immernek köszönhetően. Registana testvérei klasszis ugrólovak voltak, neki viszont gyengén sikerültek a kezdeti futásai így 2000 tavaszán már a cseh Wrbna Racing színeiben, Cestmire Olehla idomításából nyerte első versenyét Pozsonyban. A sötétpej kanca gyorsan lépkedett előre, először a régióban, majd Németországban és Olaszországban is egyre nagyobb sikereket ért el, lényegben a cseh versenysport első nemzetközi hírű lova lett, hatalmas népszerűségre szert téve, nem csak hazájában, hanem többek között Magyarországon is.

Természetesen hétévesen, 2003-ban már ott volt a velká Pardubická startjánál, ahol egy másik ikon Maskul előtt biztosan győzött, egy évvel később pedig pályarekordban, nagy fölénnyel tette ugyanezt, miután a félelmetes  Taxist szinte csak átlépte, demonstrálva kivételes ugró képességét. Csúcsformában érkezett Cheltenham-be, ám megkezdődött balszerencse sorozata, biztos nyerőként galoppozott a cél a felé, amikor lovasa Peter Gehm rossz pályára irányította és kizárták. 2005-ben már az angol Jim Crowley-al kísérelte meg a triplázást a velkában. ám a második akadálynál leesett róla a zsoké, a Taxist azért így, lovas nélkül is „csont nélkül” átugrotta, ami szintén egyedülálló a verseny történetében.

10 évesen még pályára hozták, de nagydíjban már nem futott és visszavonult 36 starttal és 21 győzelemmel a lábában, 110 millió forintos életnyereménye azóta is rekord Közép- Európában. Registana  később a ménesben is jól teljesített, több első osztályú ugróivadéka született, de a mamát egyik sem tudta megközelíteni, akinek legalább akkora hatása volt a sportág fejlődésére Csehországban, mint hazánkban Overdose-nak.

fotó: www.jedci.cz

SHARE THIS