Bíborhajnal az Aperianov Zakariás Emlékverseny-Imperiál Díj hőse

Remek versenyzés után Bíborhajnal start-célban győzedelmeskedett a 2019-es Aperianov Zakariás Emlékverseny-Imperiál Díjban. A cseh és szlovák lovakkal erősödő mezőnyben papíron jobb esélyeket is találtunk, de a hűséges „csepp” kanca ismét bebizonyította, hogy hatalmas szívével minden nehézséget képes áthidalni. A remek szereplés után ismét felkerestük Zala Csaba idomárt, akinek ezúton is gratulálunk a szép teljesítményhez!

Ismét komoly nagydíjban sikerült nyernetek, természetesen most is a győzelem lebegett a szemetek előtt, mégis gondoltad volna, hogy Bíborhajnal megbirkózhat egy ilyen acélos mezőnnyel is?

A vasárnapi napon két lovamat láttam esélyesnek, köztük Bíborhajnalt is, nagyon bíztam benne, hogy most is hasonlóan jól szerepelhet, mint a tavalyi évben. Úgy gondolom utólag nézve a többiek kicsit eltaktikázták a futamot, nem jöttek utánunk, később pedig hirtelen akartak indulni a mély pályán ez pedig már nem ment egyiküknek sem. Ehhez képest mi végig a saját tempónkban tudtunk galoppozni. Eredetileg Capitaine Fregat-tól féltem, hiszen vele sokszor futottunk már együtt és mindig nagyokat csatáztunk, de ő még a lovasításkor lejelentésre került. Néztem a külföldi vendégeket is, látszott az eredményekből, hogy jó lovak, de kicsit bíztam a hazai pálya adta előnyünkben, hiszen sokszor van úgy, hogy az idegen környezet, az utazás megterheli, hátrányos helyzetbe hozza a messzebbről érkezőket.

Verseny előtt hasonló forgatókönyvet terveztél?

Nem teljesen, én arra gondoltam, hogy lesz olyan ló aki elmegy vezetni, annyit kértem a zsokénktól, hogy olyan tempót találjon meg, ami nekik kellemes, ha az élen akkor ott, ha valaki túl gyors, akkor pedig utazzon a vezetőló mögött a befutóig. Tomi ismeri a lovat, így könnyű helyzetben vagyok ezzel a párossal.

Bíborhajnal magasan a legjobb Fairlypi utód, milyen volt, mikor hozzád került? Gondoltad volna, hogy ilyen klasszis lehet benne?

Őt én választottam saját magamnak béreltem. Egyből szimpatikusnak láttam, annak ellenére, hogy kicsi volt a többiek között. A felépítése kifejezetten tetszett, jól izmolt csikóként ideeálisnak láttam erre a pályára. Csikóként nagyon sok gondunk volt vele, elég sok embert szállított le a nyeregből idő előtt. Sok türelemre volt szüksége és persze rendkívül sok időre is, hogy beérjen. Kétévesen próbáltuk tanítani, hogy beoszthatóbb legyen, mert versenyben nagyon sietett. Szerencsére minden évben sokat fejlődött. Végig jártuk a szamárlétrát, hendikepek, kategóriák és mostanra már felért a legjobbakhoz. Származásakor az anyja pedigréjét néztem jobban. A ma ismert Bíborhajnal személyiségéhez és teljesítményéhez odaadó gazdája is nagyon sokat hozzátesz, hiszen rengeteget foglalkozik vele. Egy héten négyszer masszőr jár hozzá, emellett fizioterápiás- és mentális tréning is része a felkészülésének.  

Hogy van Bíborhajnal a futás óta?

Rendben van, pihen most a héten. Karámozott a hét elején, mintegy aktív pihenésként, holnaptól nyergeljük, könnyű munkákkal készül.

Hol futtok legközelebb?

A Széchenyi van tervben emellett örülnék egy külföldi versenynek is, de egyelőre nem találtam neki megfelelőt, így az még a jövő zenéje. Várhatóan ez lesz az utolsó versenyszezonja, hiszen szeretnénk ha a tenyésztésben is ilyen eredményesen teljesítene.

További sok sikert kívánunk!

Varga Áron

fotó: dr. Kovács Gábor

SHARE THIS