/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Justifyt vádolja a The New York Times – Dopping vagy nem dopping?

Írta: Jack Haynes, Racing Post. Fordította és szerkesztette: Kovács Botond.

A New York Times nem kevesebbet állít, mint hogy az amerikai Hármas Korona nyerő, Justify a Kentucky Derby előtt megbukott a dopping-teszten.

A lap tudni véli, hogy a Santa Anita Derby utáni mintavétel pozitív eredménnyel zárult, amely során szkopolamint mutattak ki a ló szervezetében. Úgy tudni, a trénert csak kilenc nappal a derby előtt értesítették, de az ügyet végül nem hozták nyilvánosságra. Talán eltussolták?

Kit igazolnak a hírek?

Rick Arthur a California Horse Racing Board (kb. Kaliforniai Lóversenyzést Felügyelő Bizottság – CHRB) cáfolta a híreket, és egyben nevetségesnek nevezte. Baffert és CHRB a mai nap folyamán (csütörtök – írásunk megjelenésekor Kaliforniában még csak reggel hat óra van) sajtóértekezletet tart az ügyben. Arthur előzetesen ennyit mondott: – A helyzet az, hogy több sebből vérzik az állítás. A súlyos dopping-ügyek átfutása 60-90 nap, így semmi szín alatt nem szivároghatott ki ilyen hír a Kentucky Derby előtt. A két verseny között 30 nap az eltérés.

A China Horse Club és a Head Of Plains Partners tulajdonában lévő szuper-telivér tavaly szenzációs stílusban győzött a Kentucky Derbyben, a Preakness Stakes-ben és a Belmont Stakes-ben, ezzel ő lett az Egyesült Államok történetének tizenharmadik Hármas Korona nyerője. Olyan nagyságok nyomába lépett ezzel, mint Secretariat, American Pharoah és Affimed.

A New York-i lap állítása szerint 300 nanogramm per milliliter szkofolamin volt a ló szervezetében. Dr. Rick Sams szerint ez egyértelműen arra utal, hogy teljesítmény fokozás volt a cél.
Ha beigazolódnak a vádak, Bob Baffert csupán 500 dolláros büntetésre számíthat, ugyanis az említett szer a 4C, vagyis a legkevésbé veszélyes kategóriába tartozik, de a diszkvalifikáció elkerülhetetlen lesz. Ez a hatóanyag található a csattanó maszlagban (Datura stramonium) is.

Mi lesz a csattanó?

Dr. Arthur hozzátette: – Ha valóban igazak a hírek, nem doppingolásról, hanem mérgezésről beszélünk. Kaliforniában elterjedt növény a csattanó maszlag, ami véletlenül is az állat szervezetébe juthatott. A CHRB nem kíván tovább foglalkozni az üggyel, azt lezártnak tekintjük, hacsak újabb szándékosságot alátámasztó bizonyítékokat nem tár a közönség elé a New York Times. Ezt azonban kétlem, mert már nyilván megtették volna, ha lenne ilyen a birtokukban.

SHARE THIS