/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

A sprinter király Battaash Longchamp-ba tart

Írta: James Burn, Racing Post. Fordította és szerkesztette: Kovács Botond.

Nem kellett sokat várni az új ászra a sprinter-klasszis Blue Point visszavonulása után, hiszen máris Battaash (2014 pher, Dark Angel – Anna Law, Lawman) nevétől hangos a világsajtó. Az évjárattárs mindig ott volt a nemrég ménesbe vonult sztár nyomában. Kétszer kikapott tőle a King’s Stand Stakes-ben, de most dominanciára készül. Goodwoodban már megnyerte a Group 2-es King George Stakes-et, majd a yorki Group 1-es Nunthorpe Stakes-et is behúzta, második sikerét aratva a felsőházban Jim Crowley kezében. Az elsőre 2017-ben került sor, a Prix de l’Abbaye-ban. Charlie Hills mester, és Hamdan Al Maktoum sejk azt tervezi, idén is indítják a lovat Longchamp-ban, annak ellenére, hogy tavaly csak negyedik tudott lenni.
– Battaash remek formát igazolt Yorkban, őfenségével úgy látjuk felért a csúcsra – nyilatkozta Hills. – Ez a futás elég sokat kivett belőle, ezért nem indítjuk Írországban az Irish Champions Weekenden, ahogy eredetileg elképzeltük. Ha sikerülni nyerni vagy jó helyezést elérni a Csatorna másik felén, szeretnénk a Breeders’ Cupot tűzzük ki célul.

A remek telivér eddig tizenkilenc alkalommal futott életében, tíz győzelem, két második és három harmadik helyezés áll neve mellett, életnyereménye közel 1.4 millió font (511 millió forint). Battaash kurzusa már most nagyon alacsony a bukmékereknél a Prix de l’Abbaye-ban, csak a feltett összeggel azonos kifizetést mernek vállalni (szakmai nyelven Evens) de további csökkenés várható. Félelmetesek az ellenfelek. A July Cup idei hőse, Ten Sovereigns 5/1 körül áll, a Nunthorpe-ban megvert Soldier’s Call esélyeit 8/1-re becsülik a könyvesek, a címvédő Mabs Cross-t még nem árazták be stabilan 6/1 és 10/1 között ingadozik.

Hamdan sejknek jelenleg 162 lova áll tréningben Nagy-Britannia és Írország kb. tizenöt idomárjainál, akik között a legnagyobbak mellett pályakezdők és kevésbé ismertek is szerepelnek. Ne keverjük őt össze az ifjabb Hamdan sejkkel, aki Mohammed sejk fia és egyben trónörököse. A mi sejkünk Mohammed sejk bátyja, az Egyesült Rab Emírségek pénzügy és iparügyi minisztere. 1988 óta futtat, és idén már 109 alkalommal nyertek a lovai. A legjobb éve 1995 volt, amikor 166 nyerőt nyergeltek a trénerei. A klasszikus sikerekből bőven kijutott neki az elmúlt harmincegy esztendő alatt, amelyből most csak annyit emelünk ki, hogy kétszer nyert Epsom Derbyt (Nashwan – 1989, Erhaab – 1994) és egy alkalommal Ír Derbyt (Salsabil – 1990).

SHARE THIS