/ by /   A nap híre, Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Galileo és a bűvös 300

Írta: Tom Peacock, Racing Post. Fordította és szerkesztette: Kovács Botond.

Galileo (1998 pm, Sadler’s Wells – Urban Sea, Miswaki) nem szorul bemutatásra a telivértenyésztés világában, köztudott tény, hogy a ma élő legjobb apamén. Hírértékkel bír azonban, hogy a közelmúltban újabb dicsőséget könyvelhetett el, utódai Black-type sikereinek a száma átlépte a bűvös 300-as küszöböt. A dicsőséget Birch Grove-nak köszönheti, aki egy Clairefontaine-ben rendezett versenyen galoppozott át elsőként a célvonalon.
Galileo ivadékai 488 nagydíjban jeleskedtek eddig, ebből 200 Group-besorolású volt, 102 pedig Listed. Ezzel megelőzte apját, Sadler’s Wells-t, akinél a számláló 294-nél állt meg. Danehill 347-es rekordja ezzel még nem dőlt meg, de még könnyen sor kerülhet rá, ha a Group 1-es győzelmeket nézzük, már csak kilencre sikerre van szüksége, hogy behozza a 89-en álló Danehillt.

A 2002 óta tenyésztésben lévő mén első fedezési díját még ír fontban szabták meg (50.000), ám egy évre rá már euróban kellett fizetni érte. A 60.000 euró a harmadik évtől fokozatosan csökkenni kezdett, 2006-ban már azzal is szóba álltak Coolmore-ban, aki csak 37.500-et ajánlott. Ez volt az utolsó olcsó év. 2007-ben 150.000 euróra ugrott díjszabás, 2008 óta „private”. Az egyéni, nem publikus ár, mindig megállapodás tárgyát képzi, de nagyon téved, aki azt gondolja, hogy ez csökkenést jelent. Komoly százezrek repkednek a színfalak mögött. Írásunk megjelenéséig 709 utódát vezették fel árverésen. A legdrágább 5 millió fontért cserélt gazdát, a legolcsóbb 1.500-ért. Az eladási átlagár 347.000 font, a medián 207.000 (a medián ár azt az értéket jelöli, amely alatt és felett egyforma számú eladott csikó van összességében véve).
A világ ma élő ménjei közül egyértelműen Galileo a legkiemelkedőbb. Őt Dubawi, Into Mischief, Tapit és Quality Road követi. Utódai is feliratkoztak az exkluzív listára. Frankel a tizenhetedik helyet szerezte meg, Teofilo a huszonegyedik, Nathaniel a negyvennegyedik, Noble Mission a nyolcvannyolcadik.

Urban Sea

Galileo versenykarrierje is bővelkedett a sikerekben. 2001-ben Epsom Derbyt és Ír Derbyt nyert, és ugyanabban az évben a King George & Queen Elizabeth Stakes trófeája is futtatóihoz, Sue Magnierhez és Michael Taborhoz került. Nyolc versenyéből a debütálástól számítva hatot zsinórban megnyert, egyszer második lett. Tenyésztői a hongkongi David Tsui, és Orpendale néven a colmoore-i kemény mag. Állandó lovasa Mick Kinane volt, bár egyszer Jamie Heffernan is kapott lehetőséget. Galileo anyja a fantasztikus Urban Sea volt, aki egyike azon angol telivér kancáknak, akik két Epsom Derby-győztest is adtak. A másik Sea The Stars. Ez utóbbinak, akárcsak anyjának, sikerült megnyernie a Prix de l’Arc de Triomphe-ot is. Micsoda család!

SHARE THIS