/ by /   E-Turf Magazin, Friss hírek, Hazai galopp hírek / 0 comments

Árverési láz Newmarketben!

Idén is árverési lázban telik az október, hiszen valamennyi lóversenyországban ebben az időszakban mutatják be a yearlingeket. A legfontosabb generáció tagjai mellett persze a legtöbb aukciósházban már tréningben álló (horses in training) lovakat is felvezetnek, emellett a tenyésztők is kedvükre válogathatnak majd az anyakancák közül. 

Túl a Book 1-2-es könyv szédítő magasságain, a 34. könyvben már nem csak a sejkek és államfők vásárolhatnak, itt már a földi halandó is esélyt kaphat rá, hogy beszerezzen egy-egy gyöngyszemet. Az eddigiek alapján ismételten Sheikh Mohammed Bin Rashid Al Maktum vásárolta a három legdrágább yearlinget, egy pej méncsikót Dubawi(IRE) – Alina(IRE) (Galileo) “házasításából” 3,6 millió guineas-ért, és további két hasonló színű mént, egyet Frankel(GB) – Fleche d’Or(GB) (Dubai Destination) párosításából 3,1 millió guineasért, egyet pedig Kingman(GB) és Grace And Favour (GB) (Montjeu) utódaként 2,3 millió guineasért.

Az utóbbi évek tendenciája alapján senkinek se legyenek illúziói, az árak felfelé tendálnak, ennek ellenére nagyon is érdemes megnézni a kinti kínálatot, hiszen ezekben a könyvekben már nagy eséllyel megtalálhatjuk számításainkat. Sok éves hagyományainknak megfelelően ebben az évben is több futtatónk látogat el Newmarket-be, hogy a jövő nagy reménységeit megtalálja. 

A csütörtökön kezdődő 3-as kötet két napig kínál lehetőséget a vásárlóknak, szám szerint 306 “tételt” láthatunk majd. Ezt követően a szédületes kavalkád egy pillanatig sem áll meg, szombaton és vasárnap újabb dömping következik. Ezeken a napokon sem fogunk majd unatkozni, tekintve, hogy még magasabb létszámra van kilátás, 434 telivér kerülhet új tulajdonba. 

Szinte lehetetlen bemutatunk a teljes kínálatot, a vásárlók a Tattersalls honlapján megtalálják minden egyes telivér adatlapját, amely a kirendelt Lot számra kattintva három generációig megtaláljuk kiszemeltünk felmenőit, emellett olvasható a szülők verseny-, és tenyészteljesítménye is. További hasznos információkként a testvérekről is olvashatunk korábbi eladási árakat, ez sokat segíthet a várható vételárral kapcsolatban, valamint itt is nyomonkövethetők az egyes karrierek állomásai.

A most kezdődő két kötetben már jól elkülönülnek a mostani trendek, miszerint Galileo-tól vagy Dubawi-tól már nem találunk egy utódot sem ebben az árfekvésben. Az ismert nagy nevek közt párját ritkítják a kiválóbbnál kiválóbb telivérek, a teljesség igénye nélkül találunk Acclamation, Charm Spirit, Equiano, Gutaifan, Iffraaj, Mukhadram és Sepoy utódokat. Azoknak a leendő tulajdonosoknak viszont, akik az új “divatos” mének közül szeretnének választani bizony mélyen zsebükbe kell majd nyúlni, hiszen a keresett apaállatok utódai közt ezekben a kötetekben már csak egy-egy példányt találunk majd. Ilyen például Galileo utóda, a csodás Australia, a rendkívül népszerű Camacho, Exceed And Excel, vagy épp Footstepasinthesand. Hasonló helyzetben a nemrég beállított bajnok Gleneagles, 2017-2018 sokszoros champion apaménje, Kodiac, az ausztrál csoda Starspangledbanner, illetve az Európa elitjébe tartozó Teofilo. Az árverés sztárjai közt is különleges csemegének ígérkeznek a kétszeres Arc győztes csodakanca, Enable apjának, Nathaniel-nek csikói, akik nővérük példátlan karrierje révén bizonyára “kapósak” lesznek.

Varga Áron

fotó: Tattersalls

SHARE THIS