/ by /   A nap híre, E-Turf Magazin, Friss hírek, Hazai galopp hírek / 0 comments

Nancho egy igazi Szupersztár!

Maronka Gábor az idei Kincsem Díj győzelem után úgy döntött, Baden-Baden egyik legrangosabb meetingjén, a Racing & Sales Festival keretein belül megrendezett Baden-Württemberg-Trophy – Le Defi du Galop-ban kívánja indítani Nancho-t. Kiváló szakemberünk döntése ismét helyesnek bizonyult, hiszen Nancho nemcsak megverte ellenfeleit, hanem szó szerint ”szétzúzta a mezőnyt”. 

A bírói ítélet hét és fél hosszas különbséget állapított meg, a dobogón Say Good By és Be My Sheriff követték a nyerőt, amely azért is szenzáció, mert mindkét ellenfél nyert, vagy volt már dobogós Group versenyekben. A nemzetközi szaksajtó címlapjainak hasábjain-, valamint minden közösségi média felületén hatalmas szenzációként említik Nancho-t, a helyi közönség vastapssal ünnepelte a magyar klasszist, a szakkommentátor pedig többször is Overdose-hoz hasonlította versenyzőnk kvalitásait. “Am Siege sagt wir sehen vielleicht ein absoluten Superstar.” “A győztes személyében egy igazi szupersztárt köszönthetünk.” -harsogták a hangszórók.

A győzelemmel kapcsolatban természetesen meséljenek a főszereplők, a trénert Maronka Gábort kérdeztük.

Gratulálunk, ezzel a sikerrel pályafutásod legnagyobb mérföldkövéhez érkeztél, közös munkátokkal a legjobbak között is sikerült bemutatkoznotok. Milyen érzés egy ekkora meetingen ilyen fölényes győzelmet szerezni?

Ezt át kell élni, ott kell lenni, szavakkal talán nem is lehet kifejezni. Sok tulajdonos is kint volt az árverésen, Nancho tulajdonosának baráti társaságában többen is a könnyeiket hullatták, annyira örültek, mindenki nagyon boldog volt.

A futam itt visszanézhető.

Utóneveztétek Nancho-t, nyilvánvaló, hogy komolyan számoltatok a jó eredménnyel, de gondoltad volna, hogy ilyen stílusban fogtok nyerni? 

Milánóban akartam vele futni múlt hónapban, öt ló futott ott is, emellett egy lépcsőt akartunk feljebb lépni. A tulajdonos mégis azt kérte, hogy válasszuk Németországot, egyébként is ide jönnénk lovat venni, nevezzük be ide. Én bíztam benne, a tulajdonos azért is húzott ide, mert szerette volna megmutatni, hiszen ilyenkor mindig óriási közönség és a szakma nagyjai előtt zajlanak a versenyek. Emellett ez a nap egy óriási szurkolási lehetőség. 

A lovasítással kapcsolatban is jó döntést hoztál, erős kézzel és hatékonyan támogatta Nancho-t Bayarsaikhan Ganbat. Úgy láttuk ő is el volt ragadtatva a lovatok képességeitől. Személyes ismerettség miatt választottad lovasításkor? 

Nagyon sokat lovagolt nekem Németországban. Azt viszont kevesen tudják róla, hogy 25 éves koráig nem is tudott lovagolni, majd elhatározása után egy év alatt kinyerte a 10 versenyt. Mindenki azt mondja róla, hogy a semmiből jött és egy év alatt annyit tanult, mint mások egy évtized alatt sem. Kis istállóban lovagol jelenleg, nyer is azokkal a lovakkal, amelyekkel tud, de nem kap túl sok Group lehetőséget, így nem csoda, hogy nagyon boldog volt. 

Nagyon lendületesen lovagolt, okos beosztással, emellett nagyon jól támogatta a befutóban is Nancho-t. Te is elégedett voltál?

Igen, nagyon jól lovagolt, az egyenesről ráfordultak a befutóra, kézzel átlovagolta és csak a végén ostorozott. Az ottani televíziósok is kérdezték a futam előtt, hogy mi a véleménye a lóról, ő csak annyit mondott mindent megtesz, tudja, hogy jó képességű ló, de nem tudja, hogy ebben a mezőnyben mire lesz képes. Ő az egyik olyan lovas Németországban, akit bármikor szívesen felteszek, nagyon elégedett voltam vele.

Hogyan tovább? Volt arról szó, hogy esetleg új tulajdonba kerül Nancho, vagy a következő évben is bízhatunk benne, hogy nálatok marad?

Volt rá egy komoly ajánlat verseny után, de a tulajdonos nem fogadta el, hiszen nem szeretné eladni, legalábbis egyelőre. Idén már biztos nem fut, a mostani verseny után én úgy gondolom akár Group 1- ben is megállhatja a helyét. Még nem nézegettem a jövő évi versenyeit, ezek tervezés alatt állnak még, de ha minden jól megy egy hazai felhozóversennyel kezdenénk, a többi pedig még a jövő zenéje. 

A verseny után még ugyan úton vagytok, de milyennek találtad a lovat? Megviselte a verseny?

Szerencsére minden a legnagyobb rendben, tökéletesen egészséges, evett is, sőt vacsorakor már éhes volt, a tulajdonossal viccelődtem is, hogy biztos azért futott ilyen jól, mert már a hasára gondolt.

Varga Áron

fotó: Turf-Times (https://www.facebook.com/turftimes/)

SHARE THIS