/ by /   A nap híre, Interjúk-szakcikkek, Magyarok külföldön / 0 comments

Nancho! – A közép-európai galoppsport nagy napja

Október 20-a emlékezetes nap marad a közép-európai lóversenyzés számára. Nancho (2015 pher, Tai Chi – Nantana, Paolini) óriási fölénnyel, hét és fél hosszal nyerte a Group 3-as besorolású, 55 ezer euró összdíjazású Baden-Württemberg Trophyt Iffezheimben. A mély talaj ellenére a magyar tréningben álló telivér repült a 2000 méteres távon Ganbat Bayarsaikhan kezében, és olyan lovakat vert, meg, mint Henk Grewe kétszeres Listed-nyerő, Group 2-ben második és számos Group 3-as helyezéssel büszkélkedő Be My Sheriff-je, a Group 2-es és Group 3-as győzelmeket magáénak tudó Itobo, és a szintén Listed-nyerő Rolando.

Ganbat Bayarsaikhan

Érdekesség, hogy Nancho mongol származású lovasa huszonöt évesen tanult meg lovagolni, és első szezonjában tíz győzelmet aratott. Ez nem is volt túl régen, minden esetre azóta már sokszor mázsált vissza nyerőként. Maronka Gábor idomítottjának sikere GAG 95-öt ért a német szakembereknél, és ez nagyon kedvező fényben tünteti fel a szeptember elején lefutott Kincsem Díjat. Sokat nyom a latba ugyanis a Black Type titlusura pályázó futamnál, hogy milyen lovak futnak benne. A nemzetközi zsűri ez alapján adja az előléptetést. Ezek szerint nagyon jó úton járunk.

A másik siker nem hazai, de szintén régiónkat dicséri. Subway Dancer (2012 pher, Shamardal – Sub Rose, Galileo), Zdeno Koplik mester ásza, Longchamp-ból hozta el a babérokat. A Group 2-es Prix du Conseli de Paris-ban többek között Aga Khan Edisáját és a Wertheimer fivérek Soudaniáját utasította maga mögé, pedig mindkét telivér a sport élvonalába tartozik megannyi Black Type győzelem és helyezés áll a nevük mellet.

Subway Dancer

Radek Koplik nem volt megilletődve, a mezőnyben hemzsegtek a világhírű lovasok, ott volt többek között Mickael Barzalona, Gregory Benoist, Christian Demuro, Maxime Guyon és Stephane Pasquier is. A talaj itt is mély volt, de ez nem zavarta a nyerő párost, hogy közel két hosszat vertek Edisára. A Bonanza istálló valóban remek üzletet csinált lovával, életnyereménye megközelíti a 138 millió forintot.

SHARE THIS