/ by /   A nap híre / 0 comments

Nancho Group 1-ben indul a vasárnap!

Írta: Dr. Marián Šurda és Kovács Botond.

Újabb nagyszerű próbatétel előtt áll Nancho és általa a magyar lóversenyzés. Maronka Gábor idomítottja, a Kincsem Parkban 17 versenyéből 9 alkalommal nyerő Nancho (2015, pher Tai Chi – Nantana, Paolini) Baden-Badenben tízre emelte sikerei számát a Group 3-as Baden-Württenberg Trophyban alig két hete. Az Intergaj istálló menedzsmentje úgy döntött, vasárnap Münchenben indítja a telivért a Group 1-es Grosser Preis von Bayernben, a nyeregben ismét Ganbat Bayarsaikhant láthatjuk.

Rólunk szólnak a hírek

Overdose óta nem beszéltek olyan elragadtatással a külföldi szaklapok magyar tréningben álló lóról, mint Nanchóról. A Sport-Welt címlapon hozta a hírt, hogy a magyar csodaló klasszis kancákkal csap össze a hétvégén. A futam pontos neve Waldgeist – Grosser Preis von Bayern, az idei Prix de l’Arc de Triomphe hősének tiszteletére Az angol tenyésztésű ló tulajdonosai a Gestüt Ammerland és a szintén német érdekeltségű Newsells Park Stud, vagyis Dietrich von Boetticher a müncheni versenytér tulajdonosa, és dr. Andreas Jacobs.

A német szezon utolsó felsőházi futamát az utóbbi években Filip Minarik uralta (Ivanhowe – 2014, Ito – 2015, Guignol – 2017), tavaly Iquitos lett az első Eddy Hardouin kezében. A nagy nyerők között ott van Monsun (1993), Acatenango (1985, 1986), Königsstuhl (1979) és az 1957-ben alapított verseny első győztese, Thila. Mivel minden jó sztoriban van magyar szál meg kell emíltenünk Alafi Péter (Opponent – 1961, Königsstuhl – 1979, Orofino – 1982) és Bocskai György (Acatenango – 1986) győzelmeit is. Hacsak nevében, de Ungaro (olaszul magyar) is ide kívánkozik 1999-ben aratott diadalával.

 

Dr. Türk

Az időjárás-előrejelzés szerint mély pályára számíthat Maronka mester idomítottja, ami az iffezhemi sikeres fellépés után kifejezetten ígéretesnek tűnik. Persze az is lehet, hogy ez csak okoskodás, hiszen egy klasszis ló bármilyen talajon hozza a formáját, ezt láthattuk a Kincsem Díjban is, ahol a 3-as (good/jó) szintet mért Zilahy István pályafelügyelő a főfutam előtt. Bajor kollégája, Mustafa Türk, a német sajtó által „gyepdoktornak” elnevezett szakember már biztosan tűkön ül. Nem csoda, hiszen presztízs kérdés számára Németország legjobb minőségű gyep pályájának karban tartása. Hozzátesszük, egyben a versenytér golfpályáé is.

A 2000 méteres Baden-Württenberg Trophyt megnyerő Nancho idomárja, a 38 esztendős Maronka Gábor az utolsó pillanatban íratta be idomítottját a versenyre. Az utónevezés 15.500 euróba került (és ehhez még számoljuk hozzá a 7% általános forgalmi adót), de a bosnyák tulajdonosok, Slobodan és Alexander Jovanovic és fia nem megy a szomszédba egy kis bátorságért, őszintén reméljük, hogy ismét őket ünnepli majd a publikum. A futam összdíjazása 150.000 euró, amelyből 100.000 üti a győztes owner markát, a helyezettek 30.000, 15.000, 7.000 és 3.000 eurót kapnak. (Szokatlan, hogy az összdíjazás 64.5%-a kerül a nyerőhöz.)

A német sajtó óriási várakozással néz a nagydíj elé, és a sorok között kiolvasható a magyarok felé áradó szimpátia. A szakírók legtöbbje a rövid regenerációs idő miatt aggódik, és vannak olyanok is, akik belekapaszkodtak Maronka mester egyik kijelentésébe, miszerint Nancho igazi távja 2000 méter, márpedig most másfél mérföldet kell megtennie. Van tehát izgalom bőven, de pontosan ezért rajonganak az emberek a lóversenyzésért az idők kezdete óta.

Nancho karrierje érdekesen alakult. Siklósi Tamás, a magyar sportélet veteránja és rengeteg sikerrel büszkélkedő futtatója 9.000 euróért vásárolta Baden-Badenben yearlingként. Hajdi Lajos idomításában első futására elveszítette nyeretlenségét, de mivel utána csak egy harmadik és egy negyedik helyezést tudott elérni, eladták Kovács Györgynek, aki Fézer Róbert istállójába vitte. Már-már úgy látszott, hogy nem csináltak jó vásárt, de 2018 végére Nancho megtáltosodott, és négy versenyt nyert zsinórban. A tulajdonos elérkezettnek látta az időt, hogy a tél beállta előtt jó pénzért megváljon szerzeményétől, és ekkor került a Jovanovic család tulajdonába 15.000 euróért, az új idomár Maronka lett. 2019-es kampánya kezdetén Nancho elszórta riválisait a mérföldes Gróf Hunyady József Emlékverseny Hendikepben, majd rá egy hónapra, küzdelem után nyakhosszal kikapott a félelmetes Mágnástól. Ezután Bíborhajnalt verte az 1600 méteres Buccaneer Díjban, és ismét őt a Kisbér Díjban 2000 méterre. A Kincsem Díjban a Szlovák Derby nyerőjének, Arcturus-nak mutatta meg ki a legény a gáton.

Donjah

Nancho hazai és német teljesítménye a magyar versenyüzem fejlődését és az utóbbi években elért látványos sikereit mutatja. A hétvégi szereplés hab lehet a tortán. Komoly erőpróba előtt áll, mert a mezőnyben remek lovak indulnak. A verseny favoritja Donjah (2016 pk, Teofilo – Dyanamore) Henk Grewe lotjából. A ló tulajdonos Stefan Oschmann, a Merck vegyipari és élelmiszer ipari vállalat vezérigazgatója, akinek telivérei tavaly 6.72 millió eurót kerestek, versenyzési menedzsere Holger Faust, a Gestüt Karlshof tulajdonosai Bruno és Michaela Faust fia. Donjah eddigi hat futásából hármat megnyert, köztük egy Group 3-as csikóversenyt Krefeldben, és legutóbb a Group 2-es Gran Premio del Jockey Clubot. Természetesen a Grosser Preis von Badenben elért második, és a Preis von Europában szerzett harmadik helyezés miatt sem kell szégyenkeznie.

Harry Bentley

Két másik kanca is kemény ellenfélnek tűnik. Antonia De Vega (2016 pk, Lope De Vega – Witches Brew, Duke Of Marmalade) Nagy-Britanniából érkezik, méghozzá komoly versenyekkel a lábában. Kétévesen megnyerte a Group 3-as Prestige Stakes-et Goodwoodban, és júniusban behúzott egy Listedet. Idomárja, Ralph Beckett biztosra akar menni, ezért Manuela De Vegát (2016 pk, Lope De Vega – Roscoff) is indítja. Mondhatnánk haza húzza a szíve, hiszen az ír Ballynich Studban 80 ezer euróért fedező remek Lope De Vega a már említett Dietrich von Boetticher tulajdonában van. A kanca kétévesen már Listedet nyert, idén második lett a Cheshire Oaks-ban, negyedik az Epsom Oaks-ban, ötödik az Irish Oaks-ban, és minden esetben tikettre került utolsó három versenyében Black Type-szinten. Érdekesség, hogy mindkét angol lovat csak Harry Bentley lovagolta eddig. Nyilván egy hasonló eset ihlette a magyar népi bölcsességet, amelyet most nem idézünk szó szerint, csupán annyit jegyzünk meg, hogy Harry Antoniát választotta, Manuelát Rob Hornby kapta.

Amorella

Markus Klug mester sem akárkit indít. Amorella (2015 pk, Nathaniel – Anaita) életében csak Black Type versenyben futott, ráadásul mindig pénzért. Három győzedelemmel rendelkezik, amelyek közül kiemelkedik az idei Grosser Preis von Hannover és Baden-Baden-i Stütenpreis. A Preis von Europa második helye sem lebecsülendő Aspetar mögött. Vasárnap Martin Seidl ül a nyergében.

Andreas Wohler Ladykillerben (2016 sm, Kamsin – Lady Jacamira) bízik. Nem csoda, Listed és Group 3 győzelem után érkezik Bajorországba. Lovasa a Kincsem Park közönsége által is ismert Bauyrzhan Murzabayev lesz.

A szintén ismerős Jiří Palík Accron (2016 pm, Camelot – Anaita) nyergében próbál szerencsét. A már említett Amorella testvére megnyerte a Group 3-as Früjahrs Preis-t, és harmadik lett a Német Derbyben. Bár nem jött ki neki jól a lépés a Grosser Preis von Badenben és a Német St. Legerben sem, de mindenképpen számolni kell vele.

Ashurn (2016 pm, Authorized – Ashantee) sem lebecsülendő ellenfél, nyáron Listedet és Group 3-at nyert Németországban, illetve Franciaországban. Szélső esélyt képvisel Wai Key Star (2013 pm, Soldier Hollow – Wakytara), Guardian Fay (2016 pk, Soldier Hollow Guardia) és Nikkei (2015 sm, Pivotal – Nicella) de csak ebben a társaságban, rengeteg kisebb győzelem és értékes helyezés áll nevük mellett. A mezőnyben csupán három nem német tréningben álló telivért találunk, talán azért, mert 2014 óta nem lehet megverni a német lovakat.

Nancho jó szerepléséért izgulunk, sok sikert kívánunk a csapatnak.

SHARE THIS