/ by /   A nap híre, E-Turf Magazin, Friss hírek, Hazai galopp hírek / 0 comments

Maronka Gábor Group 1 győztes

Maronka Gábor hazánk első Group 1-győztes trénere új korszakot nyitott a magyar lóverseny történelemkönyveiben a november 3-i Grosser Preis von Bayern győzelemmel. Következő írásunk röviden igyekszik összefoglalni a remek szakember eddigi munkásságát.

A 38. életévét a napokban betöltött fiatalember 2015-óta folyamatosan és konzekvensen kiemelkedő teljesítményt nyújt hazánkban trénerként, idomári karrierje során 150 elsőséget gyűjtött már be. Idomítottjaival megnyerte szinte az összes kiemelt versenyt a palettán, köztük két Derby-t (Quelindo 2015, Merion 2016), valamint a Magyar Hármas Koronáért járó elismerést is magáénak tudhatja. A szép hazai győzelmek mellett külföldön is rendszeresen szerencsét próbált lovaival, Szlovákiában, Olaszországban, Horvátországban, Szerbiában és Németországban is remek teljesítményt nyújtottak rangos, magas díjazású nagyversenyekben is.

A  93. Magyar Derby győztes csapata

A lista meglehetősen hosszú, így csupán a legkülönlegesebb lovakról néhány gondolat..

Talán a 2015-ös év volt a legsűrűbb Maronka Gábor életében, ekkor ugyanis záporoztak a kiemelt győzelmek és helyezések, ezen nem is csodálkozhattunk, hiszen félelmetes képességű LOT állt a pakonyi tréningtelepen, köztük az Álmodó istálló klasszisai voltak a legkiemelkedőbbek. Élükön a Hármas Korona- és Listed győztes Quelindo-val.

Quelindo Derby győzelme

A hosszú sort folytathatnánk a Svájcban is csodát tevő Thunder Teddingtonnal, a sorozatnyerő Silent Blessing-el, a több országban is remekelő Claudia Octavia-val és a szintén sokszoros bajnok Red Hot Calypso-val. – Ne felejtsük el, hogy a mester ebben az évben még csak a második tréneri évében járt. –

Red Hot Calypso és büszke csapata a MAFE Tattersalls Díj győzelem után

Egy évvel később újabb bravúros szezon következett, az Álmodós lovak továbbra is brillíroztak, Merion-nal sikerült a 94. Magyar Derby-t is megnyernie, valamint egy egészen extra pedigrével megáldott versenyló is Maronka Gáborhoz került Rhett Butler személyében, akivel nem mellesleg a 2016-os Kincsem Díjat is megnyerte. Galileo – Rags To Riches párosításából papírja alapján bármely nagy lóversenyország top lovai között állhatott volna tréningben, Magyarország még ugyanebben az évben az Év Lovának választotta, egy évvel később pedig Szerbiában is kitüntették a rangos elismeréssel. 2017-ben a remek szakember további 34-, 2018-ban pedig 21 győzelmet szállított lovaival, általa a legjobbak között ismerhette meg a pálya Sammy’s Warrior-t, Rhodesien Storm-ot, Laurentius-t, Humanic-ot, Dante’s Peak-et, Fire For Goga-t, Wizardess-t és Medyna-t.

Maronka Gábor és Goran Mesetociv idomári utasítás közben (fotó: Iva Vitanovic)

2019-ben a mostani eredménysor további 27 győzelemmel bővült (legalábbis eddig), az igazi áttörést mégis Nancho megvásárlása hozta a magyar tréner karrierjében. Az év elején meg is kerestük a mestert a vásárlás kapcsán. A 2018-as szezonban látott jó szereplést követően Maronka Gábor további fejlődési lehetőséget látott új szerzeményében, akkor így nyilatkozott lováról: „Nancho szerintem még csak most fogja megmutatni magát igazán, hiszen egy herélés után a legtöbb lónak legalább egy évre szüksége van, mire a hormonháztartása ismét beáll, ezért az igazi átalakulás még csak most várható tőle. Komoly terveim vannak vele, szerintem egy nagyon jó képességű ló, így mindenképpen külföldön is szeretném megpróbálni, de először persze adunk még neki néhány hazai versenyt is. A Millenniumi Díjban szeretnék vele kezdeni, később pedig német versenyekbe is nevezni szeretném.”

Nyeregben

A tervek később valósággá váltak, Nancho nemcsak teljesítette az előzetes reményeket, de magasan túl is szárnyalta azokat, melynek köszönhetően “három Group 1-győztest is adott a világnak”, hiszen vele együtt trénere Maronka Gábor, lovasa Bayarsaikhan Ganbat (Encki) és Magyarország is először könyvelhet el ekkora elismerést.

Nancho a Waldgeist – Grosser Preis von Bayern győzelme (fotó: Racingphoto.com/Longines)

A további tervekkel kapcsolatban még informálódunk, a lóversenyzés.hu-n megjelent interjú Nancho tulajdonosával, több lehetséges jövőképet is prognosztizál.

Nancho újra itthon (fotó: Magyarországi Angol Telivér Futtatók Egyesülete)

Egyelőre azonban Nancho egészségesen és gyönyörű kondícióban érkezett haza Magyarországra, pakonyi otthonába, az Álmodó istálló tréningtelepére, és megkezdte jól megérdemelt téli pihenőjét.

Gratulálunk a teljes csapatnak!

Varga Áron

forrás: loversenyzes.hu

fotók: dr. Kovács Gábor, Berta Zsanett – Photo Finish, Major Zsolt Photos, Iva Vitanovic, Deák Sára, Maronka Gábor, Magyarországi Angol Telivér Futtatók Egyesülete, Racingphotos.com/Longines Best Racehorses Ranking

SHARE THIS