/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Hazai győzelem a Melbourne Cupban

Írta: Jack Haynes, Racing Post. Fordította és szerkesztette: Kovács Botond.

Vow and Declare

Hemzsegtek az O’Brienek a mai napon futott Melbourne Cupban. Aidan hármat nyergelt, Joseph négyet, mégis az egy lóval induló névrokon, Danny O’Brien nyert Ausztrália legrangosabb futamában. Vow and Declare (2015 sher, Declaration Of War – Geblitzt, Testa Rossa) Craig Williams kezében káprázatos finist követően fejhosszas győzelmet aratott.

Az izgalmak nem értek véget feltartás után, mert a Flemington Racecourse versenyintézősége hivatalból óvást emelt Master Of Reality lovasa, Frankie Dettori ellen. A stewardok úgy látták, hogy a talján fenegyerek szabálytalanul lovagolt, meglökte Il Paradisót a befutóban, ezért hátrahelyezték a negyedik helyre. A harmadiknak beérkező Prince Of Arran így a második, a negyedik helyen végző Il Paradiso a harmadik díjat kapta.

Danny O’Brien flemmingtoni tréner, lova sohasem futott még szülőhazáján kívül. – Pénzes helyezésre számítottam, mert nagyon komoly ellenfelek érkeztek Írországból, Japánból, Nagy-Britanniából és hazámból. Vow and Declare még nagyon fiatal, de most már úgy látom egyre jobb lesz. Jövőre megcélozzuk Ascotot, természetesen a Gold Cupra gondolok. Lovam bebizonyította, hogy a 3200 méter nem hosszú neki, szerintem az sem lesz gond, ha ezt megtoldjuk még 800 méterrel.

– Eddig tizenhatszor indultam ebben a csodálatos futamban, végre sikerült valóra váltani az álmomat – mondta Craig Williams. – Mi mentettük meg a haza becsületét, hiszen utánam három vendég telivér ért célba. Nagyon boldog vagyok.

Bodicsek

– Értetlenül állok az eset előtt, ezt nem titkolom – mondta Joseph O’Brien. – Nem vagyok benne biztos, hogy a bírák döntése helyes volt. Ugyan Frankie valóban hozzáért egy pillanatra apám lovához, de ez nem befolyásolta a végeredményt. Sem ő, sem Il Paradiso lovasa, Wayne Lordan nem emelt óvást, szerintem egy minimális érintkezés belefér a végküzdelembe. Dettori is így látta. Úgy tűnik azonban Flemmington nem az ő pályája. Még sohasem nyert Melbourne Cupot. 1999-ben Central Park, 2015-ben Max Dynamite nyergében kapott ki. Ráadásul 2015-ben egy hónapos eltiltással és komoly pénzbüntetéssel sújtották. Most is a nyakába varrtak kilenc napot. Jövőre visszatérek, de nem vagyok benne biztos, hogy Frankie is.

SHARE THIS