/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Bezár Maisons-Laffitte

Írta: Kovács Botond.

A különleges alakú pálya vége, jobbra a Szajnával

Idén október 29-én tartották Maisons-Laffitte-ben az utolsó Group-versenyt, és akármennyire is nehezünkre esik tudomásul venni, könnyen lehet, hogy sokáig nem kerül majd sor hasonló eseményre. Elképzelhető ugyanis, hogy egyáltalán nem tartanak több futamot – sem kiemeltet, sem egyszerű hendikepet – a Párizs környéki versenytéren, ahol Group 1-es versenyeket ugyan nem rendeztek mostanában, de itt futották a Group 2-es Prix Eugène Adamot, a Prix Robert Papint és a Critérium de Maisons-Laffitte-et. Tour To Paris itt érte el eddigi legrangosabb sikerét október 12-én a Listed Prix de Bonnevalban.

Lelátó

Az évkönyvek úgy tartják számon, hogy a pálya legsikeresebb lovasa Olivier Peslier, aki 1307 itteni lovaglásából 307 alkalommal tudott nyerni. Őt Christophe Soumillon és Dominique Boeuf követi. Trénerek között Andrè Fabre-hoz kerülnek e tekintetben a babérok, 1548 versenyből 381 győzelmet arattak idomítottjai. Christiane Head asszony és Robert Collet álltak fel mellé a dobogóra. A futtatók közül a Wertheimer fivéreknél, a Chanel divatház tulajdonosainal nem volt jobb, 768 futásból 123 elsőség az övék Aga Khan, Khalid Abdullah herceg, Mohammed Al Maktoum sejk és a Godolphin istálló előtt. A versenylovak közül Bien Entendu (1997 pher, Hernando – Entente Cordiale) érte el a legtöbb sikert a zöld gyepen, nyolc futásából hatszor galoppozott át elsőként a célvonalon. Sohasem nagydíjakban, többnyire eladó versenyekben vagy hendikepekben.

Sötét fellegek a maisons felett

A France Galop elnöke, Edouard de Rothschild csak annyit közölt szűkszavúan, hogy mindenképpen bezárják a pályát, jövőre már nem írnak ki versenyeket, de tréningközpontnak megmarad a Szajna-parti létesítmény. A pálya jelenlegi bérlői nevében Jacques Myard folytatja a harcot, és hajlandó vételi ajánlattal előállni, de erre valamilyen rejtélyes okból 2021-ig nem kerülhet sor.

Oller a bevételt számolja

Maison-Laffitte-et 1878-ban nyitotta meg Joseph Oller katalán származású üzletember, a totalizatőr rendszer feltalálója, aki nemcsak a zöld gyepen mozgott otthonosan, hanem a párizsi éjszakában is, Charles Zidlerrel ő alapította a Moulin Rouge-t. A pályát Jacques Laffitte bankár birtokán alakították ki, a kastély (a maisons) lóverseny múzeumnak ad ma otthont. Reméljük hamarosan kedvezőbb hírekkel szolgálhatunk a versenytér sorsáról.

 

 

 

(Kiemelt képünkön: Jacques Laffitte.)

SHARE THIS