/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Gosden és Dettori a 27 millió dolláros Saudi Cupra készül

Írta: Kovács Botond.

Csaknem 7 millió dollár üti a markát az első helyezett ló tulajdonosának a 2020-ban első alkalommal megrendezendő Saudi Cup után. Összesen 27 millió dollárt ajánlott fel a sivatagi királyság a februárban sorra kerülő futamra. A világ legnagyobb összdíjazású versenye mellett öt másik futamra is lehet nevezni, amelyből hármat gyepen rendeznek, míg a másik kettőt homokon, akárcsak a nagydíjat.

Abdulaziz ibn Abdul Rahman ibn Faisal ibn Turki ibn Abdullah ibn Muhammad Al Saud

A néhai Abdulaziz (1875 – 1953, uralkodott 1932 – 1953) királyról elnevezett pályán február 29-én tartják meg a nagy eseményt. Abdulaziz, akit Ibn Saudként is emlegetnek, jelentős személy az állam történelmében. Ő a dinasztia alapító, és egyben a mai napig utána uralkodó mind a hat király, vagyis Saud, Faisal, Khalid, Fahd, Abdullah és a jelenleg is regnáló Salman apja. A ma szuper gazdagnak számító állam az 1950-es évek végén még nyakig ült az adósságban, de a pénzügyi reformok, és az olyan apróságok, mint például a rabszolgaság eltörlése 1962-ben, és egy későbbi államcsíny helyre rázott mindent. Legalábbis látszólag. Egyre több pénzük lett a szaúdiaknak, de a felszín alatt forrtak az indulatok. 1975-ben Faisal királyt unokaöccse közvetlen közelről agyonlőtte. Valószínűleg így akarta megbosszulni fivére halálát, akit Faisal tétetett el láb alól egy tüntetést követően, amelyet a televízió bevezetése ellen szervezett a fundamentalista herceg a progresszív király ellen. A merénylőt a család kemény vonalas tagjainak sikerült őrültnek nyilvánítani, mert azt remélték, hogy így elkerülheti az ítéletet. Tévedtek, a herceget nyilvánosan lefejezték.

Sok érdekességet tudnánk még említeni, de a lényeg, hogy ma már nyugodtabban zajlik az élet, és ami a mi szempontunkból sokkal fontosabb, a lóverseny világának két nagy ágyúja alig várja, hogy Rijádban legyen.

John Gosden

– Rengeteg ló érkezik a világ minden pontjáról. Sprinterek, stayerek és középtávú telivérek egyaránt. Úgy vélem, hogy a hároméveseknek kiírt mérföldes verseny nagyon csábító, annak ellenére, hogy jóval korábban van, mint az angol párjai. Mondanom sem kell, természetesen a díjazás miatt. Már töröm a fejem, mely lovaimat indítsam – mondta Gosden.

– Az elmúlt hetekben többször jártam a pályán – nyilatkozta Frankie Dettori, a talján fenomén. – A homok pályáról ki merem jelenteni, a legjobb a világon. Lovagoltam is rajta, a lovak szinte repültek alattam. A gyep is csodálatos, fantasztikusan mutat egymás mellett a két felület. Csodálatos vendéglátásban lesz részük a tulajdonosoknak, idomároknak és a kollégáimnak. A szaúdiak elkapták a ritmust, a pénzükkel bőven pótolták a hagyományok terén való lemaradásukat. Alig várom, hogy starthoz álljak jövő februárban.

A pálya

Már ismert, hogy a keretprogram egyik gyep versenye egy 3000 méteres, 2.5 millió dollár összdíjazású futam lesz, középtávra és 1300 méterre két összecsapást írtak ki 1-1 millió dollár értékben. Homokon 1.5 milliót ér majd az 1200 méteres sprint-szám, és 800 ezret a mérföldes verseny, amelyben csak háromévesek indulhatnak.

Egy londoni sajtótájékoztatón Bandar bin Khalid Al Faisal, a Szaúdi Jockey Club elnöke, szerényen így nyilatkozott: – Remélem, hogy a versenyek révén felvirágzik hazámban a lósport. Alig várjuk a nemzetközi sztárokat.

SHARE THIS