Ínyencek árverése a Tattersalls-nál

Az idei őszi „Horses in Training Sale” is óriási létszámban ontotta a jobbnál jobbnak tűnő versenylovakat. A katalógusban 1556 telivért találunk, ez még az avatott szemeket is könnyen meg tudja zavarni, hiszen ekkora választékot csupán áttekinteni is lehetetlennek tűnő feladat. A felvezetett lovak jó része gazdára talált és még a visszavonások ellenére is 985 tétel került új tulajdonba. Az idei sztárlovakhoz félelmetes árakon lehetett hozzájutni, a 720A számon értékesített Summer Sands mind közül a legdrágább licitként Joseph O’Brien-nél folytatja tovább karrierjét, miután a briliáns fiatalember 625.000 guineas-t fizetett a kasszánál.

Hazánk tulajdonosai közül többen is a már kipróbált tréningben álló lovak közül igyekeztek választani, és a 10 új tétel bizony több esetben is roppant ígéretes választásnak tűnik. Dr. Ecsedi Ferenc több esetben választott már kiváló importokat, ezúttal is nagy gondot fordított a vásárlásra és két remek lehetőség mellett döntött. Az új jövevények az 1515-ös Impression és az 1360-as Buy Nice No Twice már Dunakeszi Alagon készülnek Pető Sándor tréningjében.

1515 Impression 2017 pej kanca (Dutch Art (GB) – Past Forgetting (IRE) (Pivotal)) 7.000 guineas,

A kanca versenyzett már és kétszer volt helyezett 2019-ben, így a BHA értékelése szerint 58-as számot kapott eddigi teljesítményéért. Szülei alapján komoly karrier elé nézhet. Apja Dutch Art (Medicean) korai és robbanékony sprinterkét vált ismertté, kétszeres Group 1 győztes, utódai között pedig csak 2018-ban 14 Black Type lovat találtunk, köztük több Group 1 győztessel. Anyja Past Forgetting mindössze hét alkalommal futott hosszú távú hendikepekben, egyszer nyert, valamint további 5 alkalommal végzett pénzdíjas helyen.

A család oldalágon is rendkívül eredményes, anyja édestestvére Emerald Commander (Godolphin) például Black Type szinten is eredményes, többszörös Group győztes miler.

1360 Buy Nice Not Twice 2017 pej kanca (Teofilo – Petit Adagio (Cape Cross)) 5.000 guineas,

A hároméves kanca 53-as BHA értékelést kapott teljesítménye révén, Richard Hannon-nál állt idomításában. Hét alkalommal is kihozták, így többszörösen próbára tették keménységét, végül három helyezéssel 1256 fontot keresett. Apja Teofilo (Galileo) egy egészen különleges tehetségű 1400 méteres távspecialista volt versenylóként, veretlenül (5/5) vonultatták vissza, így korán megkezdhette talán még inkább eredményes tenyészkarrierjét. Legtehetségesebb utóda a többszörös Group 1 győztes Exultant (RPR 123), aki nagyapja távbírását is örökölte. Anyja Petit Adagio mindössze egyszer nyert rövid karrierje alatt, az Ecsedi Racing Team/Pető istálló választottja pedig az első csikója.

A sort tovább folytatjuk a Szenttamási istálló (Horváth László) és Szuna Szabolcs választottjaival, a menedzsment új lovai ebben az esetben is különlegesek.

953 Penny Moon 2017 pej kanca (Muhaarar – Ha’penny Beacon (Erhaab)) 6.000 guineas

A kétéves kanca még nem futott versenyben, kései lóként trénere nem siettette. Apja Muhaarar (Oasis Dream) négyszeres Group győztes sprinter, igen korán kezdte karrierjét és már kétévesen Group 2-t nyert York-ban. Háromévesen fantasztikus szezont vitt végig, Longchamp, Ascot, Deauville is a lábai előtt hevert, majd korán nyugdíjazták. Az árveréseken rendkívül népszerű mén utódai rendkívül borsos árakon kerülnek új tulajdonba, hiszen első csikói között már találunk Group szinten is eredményes lovakat, például Unforgettable már 97-es RPR értékelésnél tart. Anyja Ha’penny Beacon egy versenyt nyert négyéves korában, emellett több helyezése volt hosszú távú versenyekben. Csikói között két győztest találunk, Haafaguinea hat elsőséggel magasan kitűnik testvérei közül, további hét helyezésével hazájában és az Egyesült Arab Emirátusokban is remekül keresett (425.880 font).

1191 Atmospheric 2017 pej kanca (Night of Thunder – Havergate (Dansili)) 12.000 guineas

Atmospheric Clive Cox-nál igen ígéretesen kezdte pályafutását, két alkalommal volt harmadik, majd gyengébb formák következtek, így tulajdonosa mégis az eladás mellett döntött. Apja Night Of Thunder (Dubawi) egy remek miler, a Godolphin-nál versenyzett, megnyerte a Qipco 2000 Guineas-t, egy évvel később a Lockinge Stakes-t, majd apaménként folytatta pályafutását. Szédületesen örökít, utódainak 54%-a már 80 feletti rating-nél tart, ezzel az eredménnyel pedig jobb teljesítményt ért el mind No Nay Never, Kingman vagy apja Dubawi. Anyja Havergate nem versenyzett, ám testvérei (Home Affairs) teljesítménye révén tenyésztésbe küldték. Első csikója Atmospheric.

Fézer Róbert és tulajdonosai három hároméves versenyló vásárlása mellett döntöttek, választottjaik

1289 Eloquent Style 2016 pej mén (Dandy Man – Eloquent Rose (Elnadim)) 2.500 guineas

Eloquent Style rendkívül kései lóként csak idén augusztusban kezdte karrierjét háromévesen. Kezdetben sprintekben próbálták, majd mindenféle átmenet nélkül 2000 méteren is megfuttatták, ahol szintén nem volt eredményes. Apja Dandy Man (Mozart) egy rendkívül erős felépítésű robbanékony sprinter volt, öt szezonon át teljes szezonokban versenyzett szinte kivétel nélkül pénzdíjért. Európa vezető apaménjei között tartjuk számon, legjobb csikói 2019-ben is brillíroztak, kiemelendő közülük Lady Kaya Dandhu, La Pelosa, ők valamennyien 100 feletti értékelésnél járnak. Anyja Eloquent Rose két versenyt nyert kétéves korában, emellett három helyezést is gyűjtött. Csikói közül öten versenyeznek már, köztük Dutch Rose volt a legjobb, aki 7 versenyt nyert további 8 helyezés mellett. Listed szinten is volt ezüstérme.

492 If At Sea 2016 pej kanca (Pour Moi – Ebble (Oasis Dream)) 2.000 guineas

If At Sea Amanda Perrett istállójában kezdte a versenykarrierjét, 2019-ben, 1400-1800 méterig vegyesen próbálták, de nem volt szerencséje, futásaiért 39-es értékelést kapott. Apja Pour Moi (Montjeu) rövid, de igen eredményes karriert tudhat maga mögött, Longchamp-ban Group 3-at, Saint-Cloud-ban Group 2-t, majd Epsom Derby-t nyert 2011-ben. Utódai között komoly képességű lovakat találunk, Wings Of Eagles apjához hasonlóan Derby győztes, Only Mine, Ming és Diamonds Pour Moi pedig 100 feletti RPR-nál tartanak. Anyja Ebble egy versenyt nyert, emellett háromszor pénzdíjas helyezést is szerzett. Csikói között egy nyerőt találunk Ebbesbourne személyében.

1303 Blank Canvas 2016 pej kanca (Swiss Spirit – Verasina (Woodman)) 1.800 guineas

Blank Canvas mindössze két helyezést gyűjtött doncasteri és hamiltoni sprintekben. Apja Swiss Spirit (Invincible Spirit) Group győztes klasszikus sprinter volt, helyezései közül pedig érdemes kiemelni a King George Stakes ezüstérmet Moviesta mögött. Már első évében listavezető volt az újbeállítású mének között Írországban és Angliában is. Kétéves csikói között minden harmadik elvesztette már nyeretlenségét. Anyja Verasina Amerikában született, ott pedig mindkét ágon „az új világ” legjobbjainak vérvonalát kapta örökül. Versenylóként nem voltak jó eredményei, mindössze két pénzes helyezést tudott gyűjteni. Utódai között három nyerőt találunk, Clerke tizenkétszeres győztes Olaszországban és 17 helyezése is van, Spirit Power pedig hármat nyert további 8 helyezés mellett.

Varga Áron

fotó: Tattersalls, Pető Sándor

SHARE THIS