/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Altior vs. Cyrname – lesz visszavágó a King George VI Chase-ben?

Írta: Kovács Botond.

A közelmúltban óriási meglepetést okozott az angol turfon, hogy a húsz futása után veretlen Altior (2010 pher, High Chaparral – Solaro, Key Of Luck) kikapott Ascotban a Grade 2-es besorolású Christy 1965 Chase-ben (a futamot Christy szövetgyártó cég szponzorálja, és azért 1965 Chase a neve, mert ebben az évben rendeztek először akadályversenyt az ascoti pályán).

Altior

Altior kivételes képességű telivér, tíz Grade 1-es győzelem áll neve mellett: Supreme Novices’ Hurdle, Arkle Challenge Trophy Novices’ Chase, Queen Mother Champion Chase kétszer (Cheltenham), Henry VIII Noveices’ Chase, Tingle Creek Chase, Celebration Chase háromszor (Sandown), Clarence House Chase (Ascot). Ezeken kívül Grade 2-ben is nyert még ötször. Huszonhárom versenyéből húszat sikerült eddig megnyernie, egy második és egy harmadik helyezése is van. Ezzel a teljesítménnyel Kauto Star nyomdokaiba lépett, akinek 41/23 a győzelmi aránya, és talán nem nagy merészség Red Rumhoz hasonlítani, aki 100/24-es mutatóval rendelkezik. Altior közel 1.25 millió font sterlinget keresett eddig tulajdonosának, Mrs. Patricia Pugh-nak Nicky Henderson, ötszörös champion idomár istállójából. Az ír futtatónak mindössze két lova van, ami többedszerre bizonyítja, egy kis lottal is lehet hatalmas sikereket elérni, nem csak a milliárdosoknak terem babér. A hölgynek Altior volt élete első lova, és rögtön győzelemmel kezdett. A szédítő sikerek ellenére beéri azonban két telivérrel, a másodikat csak 2017-ben vásárolta 35 ezer euróért. Altiorért 60 ezret fizetett annak idején a Goff’s 2013. júniusi aukcióján, ami azért volt talán kissé meglepő, mert első tulajdonosa és egyben tenyésztője, Paddy Beehan nem tudta eladni májusi választott csikóját 2010-ben a Tattersall’s Irelandnál. A 2013-ban kiherélt telivér 2014 óta egymás után aratja a nagyobbnál nagyobb sikereket.

Beleszaadtunk – Nicky Henderson

November végén azonban beleszaladtak egy vereségbe, amikor Ascotban egy másik futtató hölgy, Mrs. Johnny de la Hey lova, Cyrname (2012 pher, Nickname – Narquillle, Passing Sale) két és fél hosszat vert a csodalóra a királyi pályán. Kis túlzással mondhatjuk, hogy a francia tenyésztésű telivér a semmiből bukkant elő. Szülőföldjén kezdte versenykarrierjét három éves korában síkon, ahol ötödik lett, majd ezután egyből beugratták. Nem volt rossz ötlet, mert utána hamar elveszített nyeretlenségét. A futtató ezután Angliába küldte kedvencét, a tizenegyszeres champion Paul Nicholls-hoz, ahol a kezdeti nehézségek után beindult az üzlet. Két Grade 2-es győzelem és egy Grade 1-es második hely került a tarsolyba 2018-ban, majd a szezont Grade 1-es győzelemmel zárták az Ascot Chase-ben. 2019/2020 ott kezdődött, ahol abbahagyták, szintén Ascot, szintén Grade 1, és egy nagyon komoly trófea, hiszen Altiort 2 ¼ hosszal sikerült megverni. A futamot akár match-race-nek is felfoghatjuk, hiszen egyetlen induló volt csupán kettejükön kívül, a derék Solomon Grey, aki 65 ¼ hosszal ért célba a nyerő után (egyébként az ő futtatója is egy hölgy, Mrs. Sarah Fulks).

Nagy rivalizálásra, igazi sportcsemegére van kilátás, hiszen mindkét lovat nevezték a december 26-án futandó King George VI Chase-be Kemptonban, ahol ott lesz a Betfair Chase-t behúzó Lostintranslation is, akiről korábbi írásunkban már említést tettünk (https://kincsempark.hu/2019/11/26/ugroszezon-uj-tehetseggel-lostintranslation/). Az idomárok már üzengetnek egymásnak a sajtón keresztül.

Nicholls és Cyrname

Paul Nicholls, aki minden kollégájánál többször, tíz alkalommal nyerte meg a futamot így nyilatkozott: – Meglepne, ha a startnál látnám Altiort karácsonykor. Tudom, hogy nevezve van, de még majdnem egy teljes hónap fog addig eltelni. A bukik is sejthetnek valamit, mert lovamat 5/2 körül jegyzik Lostintranslationnal együtt, míg Altior 6/1-ig is lesüllyed az irodákban. Tudom, hogy egy szupersztárról beszélek, és nem szeretnék túlzottam magabiztos lenni, de elmondhatom, lovam kirobbanó formában van. Remek versenyt futottunk múltkor Ascotban, és a jobb győzött. Kibillentettük az ellenfelet a komfort zónájából, és jobban bírtuk a 4200 méteres távot. Kemptonban ugyanezt tervezzük. Nem tudom, hogy mi járhat Nicky fejében, de ez a verseny hatszáz méterrel hosszabb lesz. Lehet, hogy a végén meggondolja magát, és nem teszi ki a lovat egy újabb kemény versenynek a múltkor történtek után.

– Még nem zártam ki, hogy visszavágunk a múltkori vereségért. Lovam egyelőre pihen, jól van, úgy látom rajta, hogy nem vette a szívére a történteket, és nem sértődött meg – mondta Nicky Henderson. – Természetesen leginkább Altiorban bízom, de még négy másik lovat is neveztem az istállómból. Ott lesz Might Bite, Ok Corral, Santini és Valtor is.

A csodálatos Kauto Star idomárja, Nicholls két lovat indít a versenyben. – Ott lesz még Clan Des Obeaux (2012 pher, Kapgrade – Nausicaa Des Obeaux, April Night) a címvédő, aki egy Grade 1-es második helyezéssel készült fel az erőpróbára az ulsteri (Észak-Írország) Champion Chase-ben. Kikapott ugyan Road To Respecttől, de nagyon bízom benne is, jelenleg 11/2-re állnak az esélyei. Egyébként Road To Respect is ott lesz a King George-ban.

Elől Cyrname, mögötte Altior

Sokak szerint az elmúlt évek egyik legkiélezettebb és legizgalmasabb King George VI Chase-e vár ránk az év végén. A fejleményekről és az eredményről hírt adunk.

 

 

 

(Kiemelt képünkön Paul Nicholls és Nicky Henderson.)

SHARE THIS