/ by /   Friss hírek, Hazai galopp hírek / 0 comments

A többszörös lovas champion-Stanislav Georgiev

Az idei évben új kihívások elé néztél. A versenyek világában már nem csak mint lovas, de idomár is részt veszel. Hogyan jött a gondolat, hogy idomári pályára lépj?

Az elmúlt években Hajdi Lajossal dolgoztam együtt, az idomításában sok ló dolgozott, sokat tanultam a közös munka során. A szívemhez mindig közel állt a telivérek világa a zsoké életen túl is, így tulajdonosokkal egyeztetve arra a döntésre jutottam, hogy szeretnék trénerként is bizonyítani, főként ez indokolta az idomári licenszem kikérését. Emellett pedig hosszú évek óta a szakmában vagyok, úgy gondoltam megfelelő képzettséggel és tapasztalattal rendelkezem ahhoz, hogy én is idomár lehessek.

Jelenleg hány ló áll az idomításodban?

Amikor idomárként kezdtem dolgozni 25 lóval foglalkoztam. Jelenleg 45 ló áll az idomításom alatt vegyesen, csikók és idősebb lovak. Nem rég 13 yearling érkezett Írországból, 10 pedig magyar tenyésztésből.

Milyen meglepetések értek ebben a szezonban?

A lovakkal kapcsolatban mindig érnek meglepetések! Munkáról munkára változnak és fejlődnek, de igaz ez a versenyekre is. Amit a szezon elején vártunk tőlük, azt teljesítették is jobbára.

Hogyan értékeled a kétéveseid teljesítményét? Kit tudsz kiemelni?

A kétévesekkel teljes mértékig elégedett vagyok, igazán kiemelkedő teljesítményt nyújtottak. Ilyen például Vain Hope (Gutaifan-Vail Of Belvoir) aki három versenyen indult Pozsonyban, mindhárom alkalommal sikerült is az első helyen célba érnie, így Szlovákiában elnyerte a legjobb kétéves kanca címet. Kiemelném még Antilopát (Sir Prancealot-Aqueous), aki négy futásából háromszor nyert, egyszer pedig harmadikként ért célba. Említésre méltó még Oba Hara (Zebedee-Overgeard) teljesítménye is, egy versenyt futott az idén és könnyen, 12 hosszal nyert. Akiktől jobb teljesítményt várnék a következő szezonban az Secret Grey (Gutaifan-Scarborough Lily) és Calabrese (Alhebayeb-Crystalline Stream), a két szürke mén. Munkában mutatott teljesítményük alapján előbbitől középtávon, utóbbitól hosszútávon várok fejlődést. Összességében tehát elmondható, hogy a kétéveseink szép szezont zártak.

A nálad idomításban álló lovak nagy részét te lovagolod versenyben is. Mitől függ, hogy te ülöd épp vagy más lovast keresel rá?

Minden tulajdonos örül annak, ha lovát az idomár lovagolja, hiszen a munkák során én ismerem meg őket a legjobban. A lovakra jellemző, hogy más és más lovaglási stílust kedvelnek, így ha munkában azt érzem, hogy alattam nem tudja kihozni a maximum teljesítményét magából, akkor másik lovast keresek rá versenyben. Emellett pedig úgy gondolom fontos, hogy a fiataloknak is adjak lehetőséget a bizonyításra.

Golden Sea (Born To Sea – Matula) kiemelkedően teljesített idén is. Kanca létére megnyerte a Nemzeti Díjat majd a Derbyt! Mik a célok vele a következő szezonra?

Golden Sea egy kivételes kanca. Idén sikerült megnyernem vele a 97. Magyar Derbyt, a Nemzeti Díjat, tavaly a Gróf Károlyi Gyula Emlékversenyt. Mindegyik verseny egy csodálatos élmény volt. Eleinte megkérdőjelezhető volt a távbírása, de én bíztam benne, hogy küzdeni akarása meg fog mutatkozni hosszabb távokon is. Sajnos sérülés miatt az év második felében nem futott, így kimaradt a Magyar St. Leger amit nagyon sajnálok. Jelenleg téli pihenőjét tölti, januárban kezdjük vele az alapozó munkákat. A tulajdonosokkal előre megbeszélve fogunk készülni a következő szezonra, hasonlóan szép eredményeket szeretnénk vele elérni. Teljesítményét tekintve a külföldi versenyek is célként lebegnek a szemünk előtt.

SHARE THIS