/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Lóversenyt az iskolába!

Írta: Kovács Botond.

Különleges és nagyon előrelátó kezdeményezésre bukkantunk a brit szaksajtót böngészve. Talán nem túlzás mozgalomnak nevezni a Racing To School (kb. Lóversenyt az iskolába) elnevezésű programot, amely jelentős parlamenti támogatásban is részesül. A non-profit oktatási egyesületként bejegyzett szervezetet Michael Andrews, Ascot, Goodwood és Plumpton versenyintézőségének tagja vezeti, és az elmúlt négy évben igencsak kitett magáért, 1.4 millió fontot gyűjtött össze különböző szervezetektől annak érdekében, hogy a lóversenyzést a legifjabbak körében népszerűsítse. A Racing To School 250 általános és középiskolával áll kapcsolatban, és ingyenes látogatásokat és oktatási programokat szervez a tanulóknak a szigetország versenypályáira, méneseibe és tréning központjaiba. 2018-ben 370 eseményt valósítottak meg, amelyen 14700 tanuló vett részt, ezt a számot idén sikerült 15000-re növelni.

Az első perctől fogva örömmel fogadta a szakma Mr. Andrews ötletét, és ma már annyira népszerű az egyesület, hogy Oisin Murphyt champion zsokét és a világhírű Ryan Moore-t nagykövetként tudhatják soraik között.

– Nagy megtiszteltetés számomra, hogy Ryannel együtt a Racing To School nagykövetei lehetünk. Lehet, hogy sokan mosolyognak, amikor olvassák ezt a hírt, de ennél jobb ötletet már régen hallottam. Nem titok, hogy átalakulóban van a lóversenyzés imázsa. Jelentős támogatói körrel rendelkezünk a negyvenes korosztálytól felfelé, és sikerült megszólítani a családosokat is. Ma már családi esemény is egy-egy míting, rengeteg a kifejezetten nekik szóló program. Nagyon fontosnak tartom azonban, hogy megszólítsuk az iskolapadban ülő srácokat is. Ez több szempontból is lényeges. Első sorban a természet, a sport és az állatok szeretetére neveli a manapság elkényelmesedett fiatalokat, mondhatnám úgy is, kirobbantja őket a monitorok elől.

Egyúttal utánpótlásként is tekintünk rájuk, sokakat megérint ez a csodálatos világ, és a szakma szinte korlátlanul magába tudja fogadni a jelentkezőket. Jó tréninglovasokra, lóápolókra, patkolókovácsokra, egy szóval szakemberekre mindig szükség van, és nálunk a határ valóban a csillagos ég. Ha azonban csak annyit érünk el valakinél, hogy amikor felcseperedik, szívesen jár lóversenyre, magával viszi a menyasszonyát, vőlegényét vagy a barátait, azzal is eredményt érünk el. Remek kezdeményezés ez, amellyel nem veszíthetünk, nagyon örülök, hogy részt vehetek benne.

A tanulók az alábbi programok közül válogathatnak:
– műlovas bemutató zsokéval, mely után a gyerekek is kipróbálhatják szimulátort
– a lovak érzékszervei, hogy reagál egy versenyló a környezetére (ménes, tréning, verseny)
– pályaépítés megtekintése az ugrószezonban
– a szaklap értelmezése és rejtélyei, a különleges szakkifejezések bemutatása
– versenyszínek
– zsoké és ló felszerelése
– méneslátogatás, csikószemle
– egészséges táplálkozás, fair play

 

A Racing To School jelentős támogatást kap a British Horseracing Authoritytől és a legnagyobb futtatótól, a Godolphin istállótól.

SHARE THIS