/ by /   A nap híre, Hazai galopp hírek / 0 comments

Idomár champion-Maronka Gábor

Magyarország első Group 1-es győztes trénereként zártad a 2019-es szezont,  hogyan értékeled az évedet a teljes istállód tekintetében?

Valóban komoly eredményeket értünk el, de az év magyarországi versenyek tekintetében elég vegyes volt számomra. Sikerült megnyernünk a Kisbér Díjat és a Kincsem Díjat Nanchoval (Tai Chi-Nantana), emellett pedig a Kozma Ferenc Emlékversenyben második helyezést értünk el Fire For Gogával (Vale of York-Fire And Sparks). Összességében elégedett vagyok, bár van pár olyan verseny, amit szerettem volna még megnyerni a lovakkal, ilyen például a Derby. De nem aggódom emiatt, majd a következő szezonban újra próbálkozunk!

Melyik volt az idei éved legemlékezetesebb pillanata?

Mondhatnám, hogy a Group 1-es győzelem, de nem lenne igaz. Egy emlékezetesebb pillanatot sem emelnék ki szívesen, mivel számomra minden verseny egyformán fontos. Ugyanolyan egy V/b kategóriájú győzelem, mint egy Elit kategóriában szerzett.  Számomra az az öröm, ha a ló tudja hozni a tőle várt formát.

Mit gondolsz, a te tréningezési módszereid miben különböznek a többi trénerétől?

A tréningezési módszert nem mondanám különbözőnek, mindenki úgy dolgozik a lovakkal, ahogy azt a legjobbnak gondolja. Mi nyergelést követően 15-20 percet sétálunk velük, ügetünk majd kentrézünk, a munka végén pedig jártatógépbe mennek. Általában terepre is visszük őket, ez kikapcsolódás mind a lovasnak, mind a lónak. Nagyon előre nem szeretek munkát tervezni, úgy gondolom, hogy sokat számít az, hogy az adott ló időről időre hogyan fejlődik a versenyek során, hogyan teljesít munkában, emellett én kiemelten fontosnak tartom, hogy milyen az aznapi hangulata!

A kétévesek teljesítményével mennyire vagy elégedett?

14 kétéves áll nálam tréningben 2019-ben, ezek közül 5-6 volt aki nem futott. A kétéveseimről elmondható, hogy későn érők voltak, leginkább év végén mutatkoztak meg a képességeik. Kiemelném Imperialiste (Lord Of England-Intellingencia) teljesítményét, több alkalommal is helyezett volt pozsonyi versenyeken, ezen kívül pedig ő nyerte a Kétévesek Kritériumát is. Komoly javulást várok tőlük, kíváncsi leszek a 2020-as szezonra. Úgy gondolom jó az évjárat, bízom a képességeikben.

Nancho hogy telel? Vannak már konkrét tervek a 2020-as szezonra?

Nancho jól van, kipihente magát. Leginkább külföldi versenyeket céloztunk meg. Hazai viszonylatban a Millenneumi Díj és a Kincsem Díj van a terveink között.

 

SHARE THIS