/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Az elmúlt évtized tíz legjobb lova

Írta: Jonathan Harding, Keith Melrose és Julian Muscat, Racing Post. Fordította és szerkesztette: Kovács Botond.

10. Harbinger (2006 pm, Dansili – Penang Pearl, Bering)
A későn érő mén 2010. évi futásaival írta be magát a történelem könyvekbe. Sir Michael Stoute idomítottja, a Highclere Stud színeit vitte két szezonon keresztül. Csak háromévesen kezdett versenyezni, amikor egy Group 3-as győzelem (Gordon Stakes, Goodwood) és egy harmadik helyezés (St. Simon Stakes, Newbury) jutott neki. Utána azonban megtáltosodott, és 2010-ben már nem tudták legyőzni ugyanabban a kategóriában, egyel feljebb és végül a Group 1-es besorolású King George VI & Queen Elizabeth Stakes-ben sem, amikor káprázatos stílusban tizenegy hosszat vert az őt üldöző Ír Derby-győztesre, Cape Blancóra, és tizenhatot az Epsom Derby első helyezettjére, Workforce-ra. A mezőnyben ott volt még az öreg Youmzain, aki 2006-ban Preis von Europát nyert, és második lett Dylan Thomas mögött a 2007. évi Prix de l’Arc de Triomphe-ban, Aga Khan Hong Kong Vase-nyerő Daryakana nevű sztárja, és a Workforce vezetőlovaként beállított Comfort, aki csupán három Black Type versenyt tudott nyerni életében. A csúcson kell abbahagyni. Harbingerre lecsaptak a japánok, és a következő idényt már fedezőménként kezdte a Hokkaido szigetén található Shadai Suterion Shuteshonban, vagyis a Shadai Méntelepen. Ugyanide került később Workforce is, itt fogadja látogatóit Orfevre, és innen távozott a nagy égi karámba Deep Impact. Erről szokás mondani: illusztris társaság. Harbinger ménesben sem kapkodott. 2017-ben láthattuk első Grade 1-ben győzedelmeskedő ivadékát, Deirdre-t és Mozu Katchant (az előbbi tavaly a Nassau Stakes-t is behúzta Goodwoodban), majd jött Persian Night, és az Arima Kinen 2018-as hőse, Blast Onepiece. Ezen kívül még nyolc Group és egy Listed-győzelem fűződik leszármazottai nevéhez.

9. Battaash (2014 pher, Dark Angel – Anna Law, Lawman)
Hamdan Al Maktoum sejk lova a sprintszámokban jeleskedett. Első futására jelentős fölénnyel nyert, ám utána leszerepelt Listedben. Háromévesen viszont kicserélt lóként versenyzett, és a szezon végén négy hosszal nyerte a Prix de l’Abbey-t Charlie Hills mesternek Jim Crowley-val. Háromszor lett övé a King George Stakes tiszteletdíja Goodwoodban. Tavaly 0.56.20-ban nyert, több mint 80 km/h sebességgel száguldva végig 1000 métert. További szerepléseiről még nem döntött a menedzsment, egyes hírek szerint nem látjuk többé futni.

8. St. Nicholas Abbey (2007 pm, Montjeu – Leaping Water, Sure Blade)
Aidan O’Brien idomítottja veretlenül lépett pályára 2010-ben a newmarketi 2000 Guineas előtt, de csak hatodikként ért célba. Az erőpróba után hosszú pihenő következett, csak egy év múlva láthatta őt a közönség. Megérte várni, mert 2013-ig három Coronation Cupot gyűjtött be Epsomban és a Breeders’s Cup Turf is az övé lett. Két Arc de Triopmhe-ban is indult, de a longchamp-i pálya nem feküdt neki, ötödik és tizenegyedik lett csupán. A világ legjobb versenyeiben szerepelt: Dubai Sheema Classic (győzelem és második helyezés), King George VI & Queen Elizabeth Stakes (kétszer harmadik), újabb Breeders’s Cup Turf (második díj), International Stakes (harmadik hely). Sohasem tudhattuk meg milyen teljesítményt nyújtott volna ménesben. 2013 nyarán lesérült, és egy évre rá kólikában kimúlt.

7. Kingman (2011 pm, Invincible Spirit – Zenada, Zamindar)
Csupán egyetlen idomárnak van három lova a 2010-es évek top tízében. Ő nem más, mint John Gosden. Khalid Abdullah herceg lova, Kingman, csaknem felért nagy elődjéhez, Frankelhez. Nyolc futásából hetet megnyert, és csupán egyszer kapott ki fél hosszal a 2000 Guineas-ben Night Of Thundertől, ami igen nagy meglepetés, hiszen három héttel azelőtt négy és fél hosszal verte a Greenham Stakes-ben, három héttel később pedig majdnem két és féllel az Ír 2000 Guineas-ben. A diadalmenet folytatódott, nem volt ellenfél a St. James’s Palace Stakes-ben (itt 2 ¼ hosszat vert fő riválisára), a Sussex Stakes-ben és a Prix Jacques Le Marois-ban sem. Természetesen az összes futam Group 1-es. Ezután egyből ménesbe vonult, és ma már 150 ezer fontért (57.9 millió forint) várja látogatóit. Legkiemelkedőbb ivadéka Persian King, aki Poule d’Essai des Poulains-t nyert és második lett a Prix du Jockey Club-ben. Ezen kívül tizenhat Black Type győzelem köthető nevéhez.

6. Pinatubo (2017 pm, Shamardal – Lava Flow, Dalakhani)
A lista legifjabb tagja. A Godolphin istálló királykék dresszét vivő telivér a nevét adó vulkánhoz hasonlóan robbant be a köztudatba tavaly májusban egy wolverhamptoni all-weather futamon. A Derby-mítingen folytatta a menetelést, utána egy ascoti Listed következett. Goodwoodban öt hosszal nyerte a Group 2-es Vintage Stakes-t. Írországban behúzta első Group 1-es győzelmét kilenc hosszat verve a második helyezett Armoryre a National Stakes-ben. A szezont a legnagyobb presztízsű brit csikóverseny, a Dewhurst Stakes sikeres abszolválásával zárta. Hat futás, hat győzelem, az utolsó négy már 1400 méteren, és 714 ezer font (275.6 millió forint) pénznyeremény. Természetesen megtaláljuk nevét az idei 2000 Guineas nevezési listáján (jelenleg ő a favorit EVS odds-szal), és talán nem meglepő, hogy az Ír Derbyben is beírták.

5. Cirrus Des Aigles (2006 pher, Even Top – Taille De Goueppe, Septieme Ciel)
A rettenthetetlen francia harcos remek példája annak, mit lehet kihozni egy szenzációs képességű lóból, ha már nincs a futtatón az a nyomás, hogy ménesbe küldje lovát. Cirrus Des Aigles annyira kezelhetetlen volt, hogy kétévesen ki kellett herélni. Bátran mondhatjuk, hogy ettől észhez tért és megkezdte 2015-ig tartó diadalmenetét, amely során 6 országban 67 alkalommal lépett pályára, 22 győzelmet aratva, 20 második és 6 harmadik helyet szerezve. Életnyereménye 2.38 milliárd forint. Legfényesebb sikerei: Grand Prix de Vichy, Grand Prix de Deauville, Champion Stakes, Dubai Sheema Classic és a Coronation Cup. Futott még a Hong Kong Vase-ban, a Hong Kong Cupban és a Japan Cupban is. Karrierje során megverte St. Nicholas Abbey-t, Treve-et, és egy egész világ visszafojtott lélegzettel figyelt 2012 októberében, amikor Frankel utolsó futására mindent puskaporát ellőtte, hogy megverje a Cirrus Des Aigles-t a Champion Stakes-ben. Corine Barande-Barbe tréner asszony legjobb lova a Group 1-es Prix Ganay-ben búcsúzott győzelemmel rajongóitól (a futamot háromszor nyerte élete során).

4. Golden Horn (2012 pm, Cape Cross – Flenche D’Or, Dubai Destination)
A lista vége felé közeledve egyre nagyobb magasságokba törünk. Már eddig is szuperlatívuszokban beszélhettünk az említett telivérekről, nincs ez másként Golden Horn esetében sem. Anthony Oppenheimer brit gyémántkereskedő saját tenyésztésű lovát John Gosdenhez vitte tréningbe. A mester egy évre rá Nottinghamben küldte a lovat William Buick-kal, ahol éppen hogy nyert, majd 2014-ben egy newmarketi Listed siker után, ahol Frankie Dettori ülte, a Dante Stakes következett. Itt Frankie Dettori átadta a lehetőséget Williamnek, és inkább az istállótárs Jack Hobbs-ot választotta, de miután csak fiatal kollégája hátát nézte a második helyről, a derbyben visszaült Golden Hornra. Jól tette, mert Epsomban Buick tette ugyanezt, második lett a közben a Godolphinhoz kerülő Jack Hobbs-on. Ezután egy sikeres Eclipse Stakes következett, majd egy második hely az International Stakes-ben. Az Irish Champion Stakes-ben korrigált az olasz szupersztár zsoké, és 2015 októberében két hosszat vert Flintshire-re, aki másodszor lett második, a Prix de l’Arc de Triomphe-ban. Mögöttük pár hosszal, a negyedik helyen ért célba a kétszeres címvédő Treve, akinek nem sikerült a mesterhármas. Utoljára a Breeders’s Cup Turfben láthattuk Golden Hornt, ahol Found fél hosszal verte. A mezőny tizenkét lovából ők ketten voltak európaiak. Ezután lecsapott rá Mohammed sejk, és elvitte fedezőménnek a Dalham Hall Studba, ahol idén 40 fontért (15.4 millió forint) ajánlják szolgálatait. Tavaly lépett pályára elő évjárata, egy Group 3 és egy Listed-győzelem az eddigi mérleg, kilenc egyéb siker mellett.

3. Treve (2010 pk, Motivator – Trevise, Anabaa)
Criquette Head asszony trenírozottja már korábban is megmutatta képességét, de először a 2013. évi Prix de Diane-ben bontakoztatta ki tudását, és a szeptemberi Prix Vermeille-ben is megőrizte veretlenségét. Egyértelmű volt, hogy nehéz dolga lesz a favorit Orfevre-nek, aki japán tréningből igyekezett megnyerni az Arc de Triomphe-ot. Hiába, a szuper-kanca öt hosszal verte. 2014-es kampányában a már említett Cirrus Des Aigles-től szenvedte el élete első vereségét, Ascotban csak harmadik tudott lenni a Prince Of Wales’s Stakes-ben, és miután az újabb Prix Vermeille-ben csak negyedik lett gyengébb lovak ellen, mindenki az Epsom Oaks és a King George VI & Queen Elizabeth Stakes győztesére, Tagroodah-ra kezdte pakolni a pénzt. A 11/1-hez adott Treve azonban megrázta magát, és Thierry Jarnet-val nyergében ismét megnyerte az Arc-ot. Ezután egy Group 2-es és két Group 1-es győzelem következett (köztük ismét egy Prix Verneille), de a harmadik Arc de Triomphe sikerre már nem került sor, mert jött Golden Horn. Treve története azért is érdekes, mert tulajdonosa, Joaan bin Hamad Al Thani sejk, az egykori katari emír Hamad bin Khalifa Al Thani sejk ötödik fia, a jelenlegi emír Tamim sejk öccse nem tudta eladni 22 ezer euróért (6.6 millió forint) az Arqana 2011. évi októberi yearling árverésén, így a nyakán maradt. Ma már nem tudnának érte eleget fizetni. Treve kétszer ellet eddig. Első utóda a Dubawitól van, és André Fabre-nál álltréningben, de még nem mutatkozott be (egyelőre még nevet sem kapott), a második csikója egy kanca Shalaa után, őt Paris-nak hívják, a 2019-ben világot látott NN kanca apja Siyouni. Idén Sea The Stars-tól van vehemben, kíváncsian várjuk a fejleményeket.

2. Enable (2014 pk, Nathaniel – Concentric, Sadler’s Wells)
Egyetlen előnye van, hogy Enable nem triplázott tavaly Longchamp-ban, mégpedig az, hogy idén is tréningben marad. Így talán valóra válik John Gosden és Khalid Abdullah herceg álma, a harmadik Arc de Triomphe győzelem. Utólag már jobban tudjuk, miért nem sikerült ez tavaly. A régi vetélytárs, Magical előtte járt már, és Scottass és Japan támadást indított az egyenes elején. Nem volt más választás, indulni kellett, ám a pálya puha volt, és ez sok erőt kivett a kancából. Így a végletekig kiváró Waldgeistnak is ki volt szolgáltatva, pedig őt már háromszor verte előtte. Semmi oka sincs azonban a mentegetőzésre a hercegnek, hiszen a tizenkét győzelmes széria szakadt meg, amelyből tíz Group 1 szinten történt. Akárhogy is nézzük, Enable a II. világháború óta élt legjobb kanca. Nem részletezzük a sikereket, csak néhány szóban megemlítjük, hogy a Cheshire Oaks után az Epsom Oaks, az Irish Oaks és a Yorkshire Oaks következett. Ez utóbbi futamot kétszer nyerte, akárcsak a King George VI & Queen Elizabeth Stakes-t, és maradt még idő egy Breerers’s Cup Turfra is. Várjuk a folytatást.

1. Frankel (2008 pm, Galileo – Kind, Danehill)
„Ő a legjobb ló, akit valaha idomítottam, és akit valaha láttam.” E szavakkal illette a néhai Sir Henry Cecil Khalid Abdullah herceg saját tenyésztésű telivérét, a tizennégy futása után veretlenül visszavonuló Frankelt. A megasztár négy győzelem után állt starthoz a 2000 Guineas-ben, és soha nem látott stílusban zilálta szét a mezőnyt állandó lovasa, Tom Queally kezében. Nem utoljára. Hasonló eset történt a Sussex Stakes-ben és a Queen Elizabeth II Stakes-ben, és nem volt ez másként a Lockinge Stakes-ben sem. A sikerek a ménesben is folytatódtak. A 175 ezer fontért (67.5 millió forint) fedező Frankel 80 nagydíj nyerő apja, köztük olyan nagyságokat találunk, mint Anapurna (Epsom Oaks), Cracksman (Coronation Cup és Champion Stakes, kétszer), Logician (St. Leger) és Without Parole (St. James’s Palace Stakes). Eddig 38 Group és 10 Listed-győzelem. A történetnek még távolról sincs vége.

SHARE THIS