/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Lóverseny rekordok 2019-ben

Írta: John Randall, Racing Post. Fordította és szerkesztette: Kovács Botond.

Mark Johnston

A skót származású idomár tavaly két rekordot is megdöntött. Sokáig Martin Pipe vitte a prímet az egy szezon alatt nyert legtöbb verseny tekintetében (1999/2000, 243 győzelem), ám lepipálta őt Johnson mester Dark Regard (2017 pk, Dark Angel – Best Regards) nevű idomítottja révén Southwell-ben egy egyszerű hendikepben 2019. november 18-án. Az év végéig leesett további öt újabb győzelem, így 250 sikert kell elérni a jövőben a merész aspiránsoknak. Az egy szezon alatt nyert síkversenyek számát id. Richard Hannon és Richard Fahley tartották egy darabig holtversenyben, de azt még 2019. október 29-én megdöntötte Mr. Johston, amikor Bavardages (2017 pk, Dream Ahead – Petits Potins) behúzott egy VI. osztályú hendikepet (ez kb. a magyar V/b-nek felel meg). Egy saját rekordját is megdöntötte, ugyanis 2019 júliusáig legfeljebb negyvenhét futamot nyert egy hónap alatt, ám akkor ötvenet. Megjegyezzük, hogy a világhírű tréner leghasznosabb lova King’s Advice (2014 sm, Frankel – Queen’s Logic) volt tavaly, aki nyolcszor haladt át elsőként a célvonalon, szintén hendikepekben. A fentiek ellenére nem Mark Johnston, hanem John Gosden lett az idomár champion Nagy-Britanniában, hiszen a trénerek versengésében nem a nyert futamok száma a dönt, hanem a pénznyeremény. Johnston még sohasem volt champion, nem úgy, mint Gosden, aki negyedszerre nyerte el a titulust.

Juan Suarez Villarroel

Maradjunk a trénereknél! 2019 egyik szenzációjának számít, hogy Juan Suarez Villarroel szeptember 8-án megszerezte élete 9446. idomári sikerét, és ezzel átvette a vezetést az addig vezető rekordertől, Dale Baird amerikai trénertől, aki 2007-ben bekövetkezett haláláig egyel kevesebbet nyert. A siker Peru fővárosában Limában, az Hipodromo de Monterricóban született és Rey Arielnek köszönheti a mester, aki egy 1000 méteres hendikepet nyert szép stílusban. A chilei származású Suarez Villaroel 1980 óta gyűjtögeti szorgalmasan a sikereket, és csak halkan jegyezzük meg, hogy Mark Johnstonnak alaposan bele kell húznia, ha utol akarja érni, mert ő még csak féltávnál jár dél-amerikai kollégájához képest. Az örökös perui champion megannyi klasszikus versenyt is nyert már, köztük hétszer a Derby Nacionalt.

Altior

Elsuhant a történelem a Sandownba látogatók mellett, amikor 2019. április 27-én Altior (2010 pher, High Chaparral – Monte Solaro), Nicky Henderson idomítottja, megnyerte a Celebration Chase-t, amely a tizenkilencedik győzelme volt egymás után, és ez soha egyetlen ugró lónak sem sikerült. A rekordot Big Buck’s (2003 stpher, Cadoudal – Buck’s) tartotta, aki tizennyolc gátversenyt nyert 2009 és 2012 között, amely között szerepelt a ma Stayers’ Hurdle néven ismert World Hurdle, amelyben négyszer (!) volt sikeres. Altiort 2015-től öt gát és tizennégy akadályversenyben nem tudták legyőzni. Ezzel magasan vezeti az egymás után nyert akadályversenyek számát is, mögötte Game Hen (1870 pk, Bacchus – Pearlfeather) szerepel, aki 1885/1886-ban egy szezon alatt nyert tizenkettőt, akárcsak Gangbridge (1893 sm, Cylender – Squabble) akinek 1900/1901-ben sikerült ugyanez és Pride Of Ivanhoe (1955 stpher, Noble Manna – Alloy II) 1961/1962-ben. Valószínűtlen, hogy ezt a teljesítményt valaha túlszárnyalják, pontosabban átugorják. Tovább növeli Altior ázsióját, hogy tíz Grade 1-es versenyt tudott nyerni, köztük négyet Cheltemhamben.

Winx

Az újjab kolosszus neve Winx (2011 pk, Street Cry – Vegas Showgirl), aki 2019. március 2-án a Sydney-ben futott Chipping Norton Stakes-ben megszerezte huszonharmadik Group/Grade 1-es győzelmét. Addig Hurricane Fly-jal (2004 pher, Montjeu – Scandisk) osztozott ebben a dicsőségben. Winx két hónap múlva nyugállományba vonult, de azalatt, a biztonság kedvéért, még nyert két Group 1-et, így növelve huszonötre a sikerek számát, amelyből tíz egymás után történt (újabb világrekord). Pénznyeremény szempontjából ausztrál csúcs született a szuper-kanca kanca életnyereménye A$ 26,451174 (5.4 milliárd forint).

Hollie Doyle

A zsokéhölgy azzal lett rekorder, hogy Class Clown (2017 sher, Intense Focus – Joli Elegant) nyergében Southwell-ben 2019. december 5-én futamot nyert, és ezzel 107. győzelmét aratta a szezonban, a legtöbbet, amely valaha női lovasnak sikerült brit földön. Eddig Josephine Gordoné volt a primátus, aki 106 sikernél állt meg 2017-ben. A világrekorder az amerikai Julie Krone, aki 1989-ben 368 futamgyőzelmet tudhatott magáénak. Doyle kilencedik lett a brit statisztikában, idén szeretne Group versenyt nyerni.

Rachael Blackmore/Bryony Frost

Az egyik rekord Írországban született, amikor az ugró szakág női lovasa Rachel Blackmore 94 győzelemmel jócskán megdöntötte Nina Carberry am. rekordját, aki 2009/2010-ben 41 alkalommal mázsált vissza nyerőként. Ezzel második lett a championátusban Paul Townend mögött. Nagy-Britanniában Bryony Frost lett a legeredményesebb hölgy az ugrások felett 50 győzelemmel, letaszítva trónjáról Lucy Alexandert, aki 38 elsőséggel büszkélkedhet. (Képünkön Blackmore kisasszony.)

John Magnier/Aidan O’Brien

Anthony Van Dyck (2016 pm, Galileo – Believe’N’Succeed) derby-győzelme rekordot jelent tulajdonosának, idomárjának és a ló apjának egyaránt. John Magnier neve nem szerepel ugyan a tulajdonosok között (Sue Magnier, Michael Tabor, Derrick Smith), de valójában ez volt tizedik sikere az epsomi klasszikusban, hiszen ő a mozgatórugója a Robert Sangster és Coolmore alkotta szövetségnek, amelynek köszönhetően The Minstrel, Golden Fleece, Galileo, High Chaparral, Pour Moi, Camelot, Ruler Of The World, Australia és Wings Of Eagles elnyerte a Kék Szalagot. Ezzel mindenkit megelőzött, akinek feljegyzik a nevét a történelem könyvek (tenyésztő, tulajdonos, idomár, zsoké), hiszen Lester Piggott-nak be kell érnie kilenc derby-győzelemmel. Aidan O’Briennek tehát van még hová fejlődnie, bár beérte jeles elődeit. Hét győzelemmel rendelkezik Epsomban (az összeset coolmore-i lóval aratta), akárcsak Robert Robson, John Potter és Fred Darling. (Képünkön John Magnier.)

Galileo

Anthony Van Dyck a negyedik Galileo apaságú Epsom Derby-nyerő New Approach, Ruler Of The World és Australia után. Nem mellesleg Galileo is nyert ugyanott 2001-ben. Ezzel behozta, de még nem előzte meg négy dicső elődjét, Sir Peter Teazle-t, Waxyt, Cyllene-t, Blandfordot és Montjeu-t, akik közül csak az első kettő tudott maga is nyerni. Galileo nem tudott elmozdulni más tekintetben sem egy nagy riválistól, de legalább őt is beérte. 2019. november 9-én Magic Wand (2015 pk, Galileo – Prudenzia) megnyerte a Mackinnon Stakes-t Melbourne-ben, és ezzel a mén nyolcvannegyedik Group 1-es futamot nyerő ivadéka lett. Ugyanennyi remek utóddal rendelkezik Danehill is.

Espoir D’Allen

A 16/1-hez adott Espoir D’Allen (2014 pher, Voix Du Nord – Quadanse) 2019. március 12-én tizenöt hosszal nyerte a Champion Hurdle-t. Ekkora fölénnyel egy telivér sem tudott még nyerni a futam történetében, Insurance (1921 pk, Cataract – Policy) tizenkét hosszat vert üldözőire 1932-ben, Istabraq (1992 pher, Sadler’s Wells – Betty’s Secret) ugyanennyit 1998-ban.

Alson

Ha már a fölényes győzelmeknél tartunk, említsük meg a német tenyésztésű Alson (2017 pm, Areion – Assisi) nevét is, aki 2019. október 27-én húsz hosszat vert a második helyen célba érő Armoryra a felázott talaj miatt match race-szé váltlongcahmp-i Criterium Internationalban. A Group-szisztéma (Pattern) 1971-es bevezetése óta Európában még soha nem nyertek ekkora előnnyel Group 1-es futamot.

Battaash

Battaash (2014 pher, Dark Angel – Anna Law), a villámlábú sprinter óriási pályarekordot futott Yorkban 2019. auguszts 23-án, amikor 0.55.9 alatt abszolválta a Nunthorpe Stakes távját. Ezzel túlszárnyalta Dayjur (1987 pm, Danzig – Gold Beauty) 1990-es teljesítményét.

Will Biddick/Gina Andrews

Nagy-Britanniában igen népszerűek a point-to-point versenyek, ezért végül arról adunk hírt, hogy a lovasok közül Will Biddick abszolút rekordot állított be, amikor Kernel Victor (2008 pher, Old Vic – Noisetine) nyergében megszerezte 415. győzelmét a Devon grófságbeli Eggersfordban 2019. április 27-én, és Gina Andrews 58 győzelemmel női lovas champion lett (hatodik alkalommal), maga mögé utasítva Polly Curlinget, akinek ugyanehhez a teljesítményhez 40 győzelem is elég volt 1995-ben.

SHARE THIS