/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

A világon a harmadik

Írta: Nicholas Godfrey, Thoroughbred Racing Commentary. Fordította és szerkesztette: Kovács Botond.

Január második hetében visszavonult Pablo Gustavo Falero, minden idők harmadik legeredményesebb zsokéja. Argentínában élő lovas óriási népszerűségnek örvend Dél-Amerikában, rajongói a lóversenyzés Maradonájának nevezik. Harmincnyolc évet töltött a nyeregben, és ezalatt 9580 futamgyőzelmet gyűjtött össze.

Díszsorfal

Az ötvenhárom esztendős sportember szülőhazájában, Uruguayban, a montevideói a Maronas versenytéren, rendezett Group 1-es, másfél mérföldes Gran Premio Jose Pedro Ramirez előtt mázsált ki utoljára. Kollégái díszsorfalat álltak, és a közönséggel együtt hatalmas üdvrivalgással fogadták a mázsaházból kilépő Falerót, aki közel ötvenezer futamban lovagolt karrierje során. Group 1-es győzelmei száma 170. A hollywoodi filmesek csalódtak volna, mert Olympic Harvard társaként csak a negyedik helyezést tudta megszerezni a veterán lovas, de ennek ellenére semmi oka a szégyenkezésre. Huszonegy alkalommal volt champion, ötször Uruguayban, és tizenhatszor Argentínában. Nagy riválisa Juan Carlos Maldotti és Lottero család tulajdonába tartozó tenyésztőtelep, a Haras Vacacion volt, de a sors különös fintoraként, pont a neves tenyésztők és futtatók ajánlottak neki állást. A jövőben trénerként láthatják viszont Pablo Gustavo Falerót a turfbarátok.

Pablo Gustavo Falero

Talán nem hiszik el nekem, de egy ideje már nem számoltam a győzelmeimet, és engem is nagyon meglepett, hogy ilyen sok lett a végén. Eljött az idő, hogy abbahagyjam a lovaglást, annak ellenére, hogy kitűnő kondícióban vagyok, jók a reflexeim és a sikerek sem maradtak el. Gondolnom kell azonban a családomra is, és megfogadtam magamban, hogy 2019 végén abbahagyom. Ehhez képest ráhúztam pár hetet, de tartanom kell magamat az elhatározásomhoz. Végtelenül hálás vagyok a kollégáimnak és a csodálatos közönségnek, nagyon megható pillanatokat éltem át. Amikor kikentréztem Olympic Harvardon a publikum úgy ujjongott, mintha én lettem volna az élen a finisben. Mivel köztudott volt, hogy ez az utolsó futamom, rengetegen eljöttek Argentínából is. Egyébként negyedikek lettünk, de ez nem érdekes, épp elég versenyt nyertem életemben.

Hipódromo de San Isidor

Pablo Gustavo Falero 1966. december 12-én született az uruguay-i Conchillas-ban. Első versenyét tizennégy éves korában lovagolta a Colonia de Sacramento-i (Uruguay) Real de San Carlos versenypályán. Első győzelmét nem sokkal később, harmadik versenyén aratta Unica nevű lován. Sikereinek se vége se hossza, mégis kiemelkedik a többi közül a kontinens legnagyobb presztízsű versenye, a Gran Premio Carlos Pellegrini, amelyet négy alkalommal nyert (Portillon – 1991, Potri Pe 1992, Guarachero 2000 és Storm Mayor 2005) és a Gran Premio Latinoamericano (Potrillon – 1992). Ám mégsem ezekre, hanem az 1998-ban Delivery nyergében San Isidoróban szerzett Gran Premio Enrique Acebalban megszerzett sikerére a legbüszkébb. Ebben a versenyben tért vissza hónapokig tartó csigolyasérülése után, amelyet egy reggeli munka közben szenvedett. Az orvosok azt tanácsolták neki, sikerült ugyan megmenteni az életét, de soha többé ne üljön lóra. Pablónak mondhatták.

Jorge Ricardo

A világranglistát Jorge Ricardo vezeti. A nemrégiben szintén komoly sérülésen áteső lovas 12975 győzelemnél tart. Úgy látszik a latin-amerikai zsokék nem adják fel egykönnyen, és az alábbi ranglistáról az is kiolvasható, hogy onnan származnak a világ legsikeresebb lovasai. A Ricardinho becenevű sztárról azt beszélik országszerte, hogy 13000 győzelem után visszavonul.

Nemzetközi ranglista:

Jorge Ricardo (Brazília) 12975

Russell Baze (USA)12844

Pablo Gustavo Falero (Uruguay) 9580

Laffit Pincay (Panama) 9530

Bill Shoemaker (USA) 8833

Pat Day (USA) 8803

David Gall (Kanada) 7396

Edgar Prado (Peru) 7342

Matoba Fumio (Japán) 7273

Szaszaki Takemi (Japán) 7153

SHARE THIS