/ by /   Friss hírek, Hazai galopp hírek / 0 comments

A 3 SZ – Beszélgetés Szuna Szabolccsal Szenttamásról

Hosszú évek óta a hazai lóversenynek áldozod a mindennapjaidat, mint a Szenttamási istálló trénere. Mikor kezdődött a lovakkal való közös munkád?

13 éve már, hogy trénerként dolgozom, de a lovakkal való kapcsolat már kiskorom óta tart. A Balaton közelében nőttem fel, ekkor már gondolatban volt egy saját lovarda üzemeltetése, ami egy szabadidő park keretein belül meg is tudott valósulni. Nem volt kérdés, hogy a lovas szakmában szeretnék elhelyezkedni, így a nagy múltú Kaposvári Lovasakadémián díjugratást kezdtem el tanulni, majd innen nyergeltem át a galopp szakmába.
Telivérekkel először Sárbogárdon kerültem kapcsolatba, Hajba Ferenc “fertőzött meg” velük, amiért a mai napig nagyon hálás vagyok neki. A későbbiekben Amerikában tanultam tovább a szakmát, mint munkalovas, ezt a tudásomat hasznosítom a hazai tréningek során. Írországnak hála a tenyésztés területéről is komoly tapasztalatokat gyűjtöttem.

14 ló állt az idomításodban az előző szezonban, változó teljesítményt nyújtottak a versenyek során. Mit gondolsz a 2019-es szezon eredményeiről?

Mondhatni 13 éves tréneri pályafutásom legrosszabb szezonja volt a tavalyi, ezt a kapuzárón is mondtam a Totalizatőr Hendikep megnyerése után. Jó lovaink kiöregedtek, újakat pedig ekkor még nem vásároltunk, így az eredmény nem okozott nagy meglepetést. Számítottunk rá, nem voltak nagy elvárásaink. Az idei szezon előtt viszont bizakodva állunk, hisszük, hogy ennél már csak jobb idők jöhetnek!

Pozitív vagy a következő szezonnal kapcsolatban, ehhez gondolom az érkezett yearlingek is hozzájárulnak. Hány érkezett hozzád és hol tartanak a felkészüléssel?

Nem csak én, de tulajdonosunk Horváth László úr is bízik abban, hogy csikóink is eredményesen fognak szerepelni a versenyek során. Négy yearling jött át a tenyészetünkből, ők mindannyian Move Your Vision (Galileo-Cash Run) csikók. Nagyon jól haladunk velük, nyáron lettek belovagolva, ősztől pedig már a pályán dolgoznak. Jelenleg ők is téli pihenőjüket töltik, februárban kezdik el újra a munkát.

Áll olyan ló az idomításodban, akit még nem láthattunk versenyben indulni?

Minden csikó esetében arra törekszünk, hogy legalább 2-3 alkalommal fussanak versenyben, illetve hogy kvalifikálva legyenek. Azonban a valóságban ez nem ilyen egyszerű. Vannak olyan csikók, akik származásukból, testfelépítésükből, fejlődésükből adódóan nem érnek meg arra, hogy kétévesen versenyezhessenek. Ezeket a lovakat nem szabad erőltetni. Két saját tenyésztésű és egy import háromévesünk van aki még nem versenyzett. Remélem meghálálják a pályán a kíméletes felkészítést.

Ha tréningről beszélünk, akkor azt kell mondani, hogy ti otthon Törökszentmiklóson a ménesben készültök. Mennyiben mások az ottani körülmények?

Maga a tréning hasonlóan zajlik, mint ahogy Alagon vagy a többi maszek idomítótelepen dolgoznak a többiek. Rólunk azt kell tudni, hogy egy nagy gépezet egyik fontos fogaskereke, a lovas ágazat vagyunk. Van azért néhány különbség persze, nálunk a munkaidő 7-től 15:30-ig tart. Ebből adódóan nem sietünk a lottokkal. Külön-külön emberek vannak a trágyázásra és a lovaglásra, így a munka folyamatosan tud haladni. A tréningpálya az istállótól körülbelül 500 m-re található mérföldes, homokos pálya, melynek karbantartására különös figyelmet fordítunk. Így úgy gondolom, a kialakított pálya és istálló rendszer megfelelően működik ahhoz, hogy a lovakkal minőségi munkát tudjunk végezni.

SHARE THIS