/ by /   Friss hírek, Hazai galopp hírek / 0 comments

Élet a Tour To Paris korszak után -Ribárszki Sándor

Nem kell bemutatni senkinek sem a jelenlegi hazai idomárgárda legeredményesebb trénerét Ribárszki Sándort. Elég csak megemlíteni Rodrigo (Bin Shaddad – Ritmus), Overdose (GB) ( Starborough-Our Popper) vagy Tour To Paris (FR) (Fuisse-Theoricienne) nevét. Hány lóval dolgozol jelenleg?

Valóban lassan én vagyok a legrégebb óta a szakmában. Olyan, mintha ma lett volna, mikor a kilencvenes évek elején végleg hazajöttem Svájcból és elkezdtem az itthoni munkát. Jelenleg 34 ló áll az idomításomban, közülük 19 yearling volt 2019-ben. Úgy gondolom ez a szám kivételes, mondhatni a régi időkben volt jellemző, hogy 20-30 csikó állt tréningben egy idomárnál. Jöttek lovak ír, francia és német árverésekről is, a napokban pedig érkeztek hozzánk Viva La Diva (GER) (Big Shuffle-Vallauris) és Carpatty Queen (GB) (Singspiel-Misty Waters) csikók, ők anyjuk révén különösen közel állnak a szívemhez, hiszen mindkettőjüket én trenírozhattam.

Mikor kezdtétek el őket belovagolni? Jelenleg hogyan állnak a munkákkal?

Az érkezésüket követő 3-4 napban már nyereg került rájuk, majd fokozatosan dolgoztunk velük. A munkákkal jól állnak, szépen dolgoznak jelenleg is, ha az időjárás engedi kentrézünk velük az alagi pályán. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy kivétel nélkül mindegyikük gyorsan tanul és a legfontosabb, hogy árad belőlük a jóindulat. Van már olyan csikó, aki küllemre, mozgásra kifejezetten tetszik, de véleményem szerint április tájékán lehet megmondani róluk, hogy mennyire szeretnek menni. Van olyan kétéves aki bár biztatóan mozog, de érezhetően háromévesen fogja megmutatni mit is tud igazán. Őket nem szabad sürgetni.

Ebben a szezonban több stabil eredményt hozó lovad is volt, például Futurist Fashion (Haafhd-Fashion Icon) vagy Fancy Fury (GER) (It’s Gino-Foreign Beauty). Ők hogyan telelnek?

Egytől egyig jól telelnek, az egészségi állapotuk is kiváló. Télen a napot karámozással kezdjük, ezután lepucoljuk és nyergeljük őket. Úgy gondolom a szezonon kívüli időszakban a rendszeres mozgatás és a minőségi takarmány a legfontosabb. A versenyszezon alatt általában heti két alkalommal van pihenőnapjuk, a szezonon kívüli időszakban viszont egy nap kivételével mindennap nyergelve vannak, hiszen a munkájuk kevésbé intenzív, kell az izmoknak a mozgatás. Pihenőnapon viszont csak karámba mennek.

Mire számítasz a 2020-as szezonnal kapcsolatban?

Mindenki tudja, aki a szakmában van, hogy főként a háromévesek viszik fel az istállót. A kétévesek mindössze 4-5 alkalommal futnak, de ez sem minden esetben valósul meg. Ebből kifolyólag idén nem számítok könnyű évre, de minden tőlem telhetőt megteszek az eredményes szereplésért!

Overdose után ismét egy kivételes tehetségű ló, Tour To Paris került az idomításodba, viszont a 2019-es szezont már nem nálad kezdte, hanem Franciaországban, ahol nagyon szépen teljesített, majd eladásra került. A mai napig követed a vele történő eseményeket?

Ez csak természetes. Nagy kedvencem Tour to Paris, hiszen én néztem ki és vásároltam meg Franciaországban. Amikor bemutatkozott, akkor még volt kvalifikációja a csikóknak az első versenyük előtt. Azt mondhatom, hogy milyen jó hogy volt, mert ekkor már megmutatta, hogy nem lesz egy átlagos ló. Ezt szúrta ki a ló későbbi tulajdonosa és régi barátom dr. Hammersberg Elemér, aki nem „zsákbamacskát”, hanem egy kész lovat vett. A sztori innentől ismert. Győzelem – győzelem után itthon, sok nagydíj és fölényes Nemzeti Díj siker. Tavaly francia tréningbe került, ami engem személy szerint nem érintett jól, de teljesen érthető volt, hogy így döntött  a tulajdonos. Sokra hivatott ló, amit a tavalyi francia versenyeiben be is bizonyított. Úgy örültem a győzelmeinek, mintha velem nyerte volna. A jó lónak mindig van kérője, így szinte teljesen logikus volt, hogy előbb utóbb egy nagy, pénzes tulajdonos be fog érte jelentkezni. Ez egy nehéz ügy, eladni vagy megtartani? E döntés súlyát csak az érezheti igazán, aki már volt hasonló cipőben. Hammersberg úr minden körülményt megvizsgált és így hozta meg a döntését. A ló egy komoly összegért cserélt gazdát, jó helyen maradt és ez a lényeg. Most kint van Dubaiban remélem minél szebb eredményekkel. Tour szinte minden lépéséről tájékoztatva vagyok,  fotókban és videókban sincs hiány! Én azt gondolom, hogy csak úgy, mint Overdose, TTP után is van élet, és ez az élet már elkezdődött. Sok új lovam van, így örök optimistaként dolgozom a munkatársaimmal nap, mint nap. Az alagi körülmények fantasztikusak, ezt mindig kiemelem, az életpályamodell pedig egy nagyon jó dolog, amiből csak profitálhatunk.

SHARE THIS