/ by /   Friss hírek, Hazai galopp hírek / 0 comments

Minden kezdet nehéz? -Interjú Farkas Leventével

A 2020-as szezon lesz a harmadik év, hogy idomári licenszed van. Milyen nehézségekkel kellett megküzdened a pályafutásod elején?

Nem volt könnyű a kezdet, de számomra minden nehézséget megért az, hogy most idomárként dolgozhatok. Kezdetekben a szakma elismerését kellett kivívnom és be kellett illeszkednem a több éve-évtizede trénerként dolgozó munkatársak közé. Nagy segítségemre volt az egész csapatom, nap mint nap segítik a munkámat és minden döntésemet támogatják! Tulajdonosunknak, Szepesi Viktornak is rengeteget köszönhetek, hiszen ha ő nincs nem tartanék ma itt. Hálával tartozom neki.

Az évek során dolgoztál munkalovasként is, de versenyben is láthattak téged a nézők. Miért döntöttél úgy, hogy a galopp szakmát választod?

Maga a szakmaválasztás mondhatni gyerekkoromban eldőlt, rendszeresen szerepeltem csikóbemutatókon, majd díjugratással is foglalkoztam. A telivérek szerelmese akkor lettem, amikor lóversenypályán jártam. Megfogott az ottani hangulat és adrenalin, azóta sem csillapodott ez az érzés! Tíz évesen Székely Károlyhoz kerültem, az évek során pedig munkalovasként dolgoztam, de ahogy említetted lovagoltam versenyben is. Sajnos a súlytartás nehezen ment, így a versenylovaglásról a későbbiekben le kellett mondanom, de aminek nagyon örülök, hogy külföldön is kipróbáltam magam gátversenyben. Az évek során megfordultam pár istállóban, sokat tanultam Kovács Sándortól és Zala Csabától is, idomári pályafutásom elején pedig ifj. Kozma István volt nagy segítségemre. Ehhez a szakmához úgy gondolom alázat és kitartás kell, amivel rendelkezem. Aki ezt a hivatást választja, annak rá kell áldoznia az életét erre a sportra, hiszen a munka nem csak addig tart, amíg bezárjuk az istálló ajtaját, rengeteg háttérmunkával is jár!

Hány ló áll jelenleg nálad tréningben?

Jelenleg 7 lóval dolgozunk, ők mindannyian az S&S Racing színeit képviselik, melyeket bérelnek. Nem titok, kis istállóként működünk, de pont emiatt gondolom úgy, hogy minőségi munkát tudunk végezni velük. Idén három kétévesünk van és négy idősebb lovunk. A csikók mindannyian be vannak lovagolva és rendszeresen dolgoznak. Januárban kaptak egy kis pihenőt, hogy februárban újult erővel folytathassuk velük a munkát. Az idős lovak a szezonon kívül is folyamatosan dolgoznak, az enyhe időnek köszönhetően kentréznek, trappolnak.

Az idomításodban álló lovak Bácsalmásról és Dióspusztáról származnak. Miért a bérlés mellett tettétek le a voksot a lóvétellel szemben?

Úgy gondolom a lóbérlés egy remek lehetőség azoknak a tulajdonosoknak, akik nem tehetik meg, hogy lovat vásároljanak, de szeretnének futtatni. Az én tulajdonosom is így kezdte, azóta is a bérlés mellett dönt, teljes mértékig elégedett vele. Sok előnnyel jár, például ha a közös munka kevésbé tud eredményesen megvalósulni még mindig van lehetőség arra, hogy meggondolja magát, nincs úgymond röghöz kötve a döntésével. A feltételek kedvezők, így érdemes élni vele.

Kik azok, akik a mindennapi munkádat segítik jelenleg?

Id. Iglódi János dolgozik nálunk, mint lovász, őt nem kell bemutatnom azt hiszem senkinek, évtizedek óta a pálya megbízható embere, szakértelme és hozzáértése vitathatatlan! Az istállóban lovagol Földes Bence és Benkő Lajos is, amatőrök közül pedig Kovács Réka segíti a mindennapi munkánkat. Szeretném megemlíteni páromat, Parádi Vivient, aki társam ebben a nem mindig könnyű szakmában, életét ő is a telivéreknek szenteli. Közel két éves kihagyás után a 2020-as szezonban istállózsokéként fog visszatérni a Kincsem Parkba, így akár már az április 5-ei Kapunyitón is találkozhat vele a közönség. Hála az Életpályamodellnek, az ő munkájuk és szorgalmuk is támogatást kapott, itt volt az ideje, hogy ez is hangsúlyos legyen a szakmában.

Új lovak és istálló lovas, csupa pozitívum! Mit vársz a következő szezontól?

Nagyon bízunk abban, hogy lovaink egészségesen tudják végig versenyezni a szezont, emellett pedig természetesen abban, hogy szép eredményeket fogunk elérni velük. Több olyan ló is van, aki biztatóan mozog, velük akár nagyversenyekben is bemutatkozhatunk. Ahogy minden szezon elején, idén is kíváncsian várom a kétévesek futamait. Bizakodva állok a következő szezon előtt!

SHARE THIS