/ by /   Friss hírek, Hazai galopp hírek / 0 comments

Korona Károly Vácra esküszik

A versenyre való felkészítés nagy része Vác területén zajlik. Miért döntött úgy, hogy itt fogja tréningezni az Önnél idomításban álló lovakat?

Több, mint 35 évig díjugratással foglalkoztam, az istálló már adott volt a lovak tartásához. Mivel csak saját lovakat trenírozok, így számomra megfelelő volt a terület is a pálya kialakításához. A választáshoz hozzátartozik, hogy fantasztikus terep adottságok jellemzik a környéket, ezt nagy előnynek tartom, hiszen sok lehetőség rejlik benne. Gyorsmunkák idején mi is a kiváló alagi pályát használjuk, hiszen a szintetikus talaj teljesen más érzetet ad, mintha homokon dolgoznának a lovak.

A versenyszezon alatt tehát mindkét pályán készülnek a lovak, de hogyan zajlik az idényen kívüli munka?

Általában a versenyszezon végén fokozatosan állunk le a gyorsmunkákkal, ennek köszönhetően kellőképpen ki tudják pihenni magukat az alapozó munkák kezdetéig. A pihenő után szintén fokozatosan kezdenek el dolgozni, jelenleg, az enyhe télnek köszönhetően trappolnak és terepre mennek. Úgy gondolom lónak és lovasnak is szüksége van a kikapcsolódásra, ezt a terepen való munka biztosítja. Nem elhanyagolható, hogy a változatos talajviszonyok segítenek az izmok megerősödésében és kondíciójuk javításában is. Az időjárástól függően március környékén elkezdjük a vágta munkákat először rövidebb, majd hosszabb távokon.

Mit gondol, mi kell ahhoz, hogy valaki sikeres trénerré válhasson?

Véleményem szerint az idomári szakma élethosszig tartó tanulás. A munka sosem áll meg egy adott ponton, folyamatos továbbképzésekben kell gondolkozni. A lóverseny világában nincs olyan, hogy valaki már mindent tud, mindig van hová fejlődni! Emiatt úgy gondolom, hogy az embernek képeznie kell magát, sokat kell olvasnia az adott témában és megválogatni mi az, ami hasznos információ. Ezeket kell hasznosítani nap mint nap.

A nemrég bevezetett Életpályamodell a szakmában dolgozókat hivatott segíteni. Mi a véleménye erről a kezdeményezésről?

Kiváló kezdeményezésnek tartom, csak dicsérni tudom a vezetőséget azért, hogy ez el tudott indulni. Minden jó dolgot értékelni kell, hiszen negativitással nem jutunk előrébb! Az Életpályamodellnek köszönhetően az emberek megbecsülve érezhetik magukat és munkájukat is. Bízom abban, hogy a jövőben még több hasonlóan sikeres modell kerül bevezetésre!

SHARE THIS