/ by /   Friss hírek, Hazai ügető hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Világhírű ügető tenyésztő a Kincsem Parkban

Írta: Kovács Botond.

Az Ügető Tenyésztők Országos Egyesülete újabb kitűnő szakmai előadást szervezett a Kincsem Parkban. Ezúttal az Amerikai Egyesült Államokból meghívott vendég, Dr. Paul F. Spears tartott magas színvonalú szakmai napot tenyésztés témakörben.

Dr. Spears

 

A Spears név rendkívül jól cseng az amerikai versenyüzemben. A család hosszú évtizedek óta neveli Hanover Shoe Farms nevű ménesében a jobbnál jobb versenylovakat Pennsylvania államban. Előadónk arra is talál időt bokros tenyésztői és futtatói tevékenysége mellet, hogy az észak-amerikai keleti-part legrangosabb ügetőló árverező háza elnöki teendőit is ellássa. Jó vásárra számíthat, aki a Standrardbred Horse Sales Company aukcióin licitál.

Már jó ideje a Hanover Shoe Farms dominálja az amerikai ügető versenyüzemet. Az öt legnagyobb tenyésztőközpont közül a farmon napvilágot látott ügetők közel 34 millió dollár nyereménnyel zárták a tavalyi szezont. Hátborzongató belegondolni, hogy 990 induló mellett mindezt 2528 győzelemmel érték el. A nagy hírű Winbank Farm csak a távolból integet a maga 21 millió dollár feletti mutatójával, főleg ha tudjuk, hogy 2099-et ők is megnyertek  megnyertek 913 indulójukkal. A harmadik legsikeresebb Brittany Farms menedzsmentjének be kellett érnie 11.1 millió dollárral (172 induló, 532 győzelem). A többiek csipegettek: a negyedik helyen kiemelt White Birch Farm lovai 6.46 millió dollárt kerestek (153 induló, 394 győzelem), és az öt legjobb közé befért a Blue Chip Bloodstock is a maga 4.9 milliós teljesítményével (170 induló, 444 győzelem). A tavalyi eredményeket látva Dr. Spears szája szélén halvány mosoly jelenhetett meg. Ez ugyanis minden idők legmagasabb éves ügető össznyereménye. A habitusában szerény szakembertől még azt is megtudtuk, hogy megalapítása óta a családi vállalkozás tenyésztettjei 759.1 millió dollárt kerestek a tulajdonosoknak (ez egy statisztikai adat, amely emberöltők sora óta halmozódik, nem merjük kiszámolni az összeg reálértékét sem dollárban sem forintban, maradjunk annyiban csillagászati összegekről beszélünk).

Nem tudjuk, hol veszett el a Hannoverből az „n” betű, de annyi biztos, hogy Pennsylvania államnál aligha lehet jobb adottságú és festőibb környezetet találni a lótenyésztésre, a Hanover Shoe Farms pazar környezetben helyezkedik el. A keleti-parton található Pennsylvania, Magyarországnál valamivel nagyobb területű, egyike a tizenhárom alapító államnak, 1681 óta lakják az óvilágból nyugatra vándorolt telepesek. Nevét William Penn-nek köszönheti, és persze az erdőknek (silva – latinul, erdő). Legnagyobb városában, Philadelhiában került sor a Függetlenségi Nyilatkozat aláírására. Történelmi viták folynak a pontos dátumról, 1776. július 4. a hagyományos időpont, de egyesek egy hónappal későbbre, augusztus 2-ra teszik, ez azonban a mi szempontunkból nem bír különösebb jelentőséggel, a lényeg, hogy George Washington és fegyvertárasi ez idő tájt mondtak búcsút végérvényesen III. György királynak és a Brit Birodalomnak. Leszámítva a kozmopolitává lett New York városát, a keleti-part államaiban a mai napig erősek az európai hagyományok, így az ügető versenyzés is.

Perfect Spirit

Az angol és német felmenőkkel rendelkező Dr. Spears ménese 1174 hektár kiterjedésű, amelyből 405 hektárt kifejezetten a yearlingek nevelésére fordítanak. Nyolc mén áll szolgálatban: Greenshoe (2016 pm, Father Patrick – Designed To Be, USD 25.000), Cantab Hall (2001 pm, Self Possessed – Canland Hall, USD 15.000), Nuncio (2011 fm, Andover Hall – Nicole Isabelle, USD 7.500, fagy.sp.), Bar Hopping (2013 pm, Muscle Hill – Cocktail Hour, USD 6.500), Andover Hall (1999 pm, Garland Lobell – Amour Angus, USD 6.000), Inertnational Monei (2014 pm, Love You – Moni Maker, USD 5.000). Természetesen a pace-ek sem hiányozhatnak, ott van a csapatban Betting Line, Captaintreacherous és Stay Hungry.

A mének mellett 309 kanca áll tenyésztésben, jelenleg 250 van vehemben. 2019-ben 256 csikó született. Szintén tavalyi adat, hogy 273 yearlinget értékesített a ménes összesen 14.98 millió dollárért (4.5 milliárd forint). A pénz beszél! Ez a régi mondás jut eszünkbe Amerikáról, de a Hanover Shoe Farms-on a tenyészetből kivett egyedekre is gondolnak. Összesen 158 öreg kanca és egykori versenyló éli nyugdíjas mindennapjait a tulajdonosok jóvoltából és hálájából. A 74 alkalmazottnak sem lehet oka panaszra. Versenyképes fizetésük mellett ingyenes lakhatást kapnak, ezen kívül életbiztosítással és nyugdíj előtakarékossági számlával rendelkeznek a tulajdonosok kontójára. Három állatorvos teljesít állandó szolgálatot a lovak mellett, és kisebb beavatkozások elvégzésére alkalmas kórházzal és hiperbárikus oxigén kabinnal is rendelkeznek is rendelkeznek, a dummy-foal szindrómás csikók és más esetek (szepszis, életveszélyt okozó hasmenés, stb.) kezelésére.

Az előadásra látogatók megtudhatták, hogy a választott csikókat ivar, születési dátum és minőség szerint osztályozzák, és 405 hektáron 14 karámban 20-25 lovas csoportokban tartják. A ménes hitvallása szerint szigorúan a szabad ég alatt. Van ugyan beálló, ahová rossz idő esetén behúzódhatnak az ifjak, de az árverési felkészítés 5-6 hete előtt bokszot nem látnak belülről. Ez nem azt jelenti, hogy lóápolókat sem, folyamatos a kontroll a szabadban is. Az aukciók előtti ún. preparációs időszak végén csillogó szőrű és elegáns járású ügetők kerülnek ki a farmról, ám előtte mindegyik egyedről ötperces videót készítenek. Elölről, hátulról és két oldalról rögzítik az impozánsan ügető lovakat, a felvételeket feltöltik az internetre, hogy az érdeklődők még a licitálás előtt láthassák a felvezetett újoncokat.

Kótun Károly, Dr. Paul F. Spears és Dr. Balogh Attila

A Standardbred Horse Sales Companyról csak annyit, hogy a piacvezetők között számon tartott cég 2019. novemberi aukcióján, amelyen yearlingek, tenyészkancák és aktív versenylovak (ügető és pacer) is megtalálhatók voltak, összesen 663 lovat vezettek fel, akik 27.1 millió dollár forgalmat generáltak 41 ezer dolláros átlagár mellett.

Nehéz lenne felsorolni a ménes kitűnőségeit, ezért most csak a legutóbbi kiemelkedő eredményt említjük. 2017-ben a Perfect Spirit (2014 pm, Andover Hall – Good Common Cents) a svéd Åke Svanstedt kezében megnyerte az 1 millió dollár összdíjazású Hambletonian Stakes-t.

Dr. Paul F. Spears személyében a világ egyik legnevesebb ügető tenyésztő szakembere látogatott a Kincsem Parkba. Egész napos előadásán a fentieknél sokkal több érdekes információ is elhangzott, érdemes látogatni az Ügető Tenyésztők Országos Egyesületének további előadásait.

SHARE THIS