/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Jó házból való úrilányok

Írta: Kovács Botond.

Minding

Ha az elmúlt évek nagy sikerei kerülnek szóba a nemzetközi turf-világban, mindenkinek a szuper-klasszis Enable és a hasonló kvalitásokkal rendelkező Winx jut eszébe. Bátran kijelenthetjük, hogy a 2010-es években brillíroztak a kancák, elég csupán Treve, Solemia, Found, Enable vagy Almond Eye nevét említenünk. Minding (2013 pk, Galileo – Lilie Langtry, Danehill Dancer) is a csúcsteljesítményt nyújtó kancák közé tartozik, jelen írásunknak egy örömteli esemény ad aktualitást, ám tekintsük át előtte versenyteljesítményét.

Minding Írországban látta meg a napvilágot a Coolmore Stud holdudvarához tartozó Orpendale, Cheston & Wynatt tenyésztési vállalkozás birtokán. Apjáról, remek Galileóról most nem ejtünk szót, anyja, Lillie Langtry (2007 stpk, Danehill Dancer – Hoity Toity, Darshaan) kétszeres Group 1-győztes, Coronation Cupot is nyert Johnny Murtagh-val Ascotban. Nem kellett nagy jóstehetség hozzá, az utód sikerei is borítékolhatók voltak, és Minding valóban nem okozott csalódást. O’Brien mester keze alatt szépen fejlődött, és 2015-ben második helyen végzett első futására Leopardstownban. Két héttel később elveszítette nyeretlenségét, majd egy hosszabb pihenő után a Curragh-ba vitték. Első komoly erőpróbáján Group 2-ben kikapott ugyan, de hamarosan kiköszörülte a csorbát a felsőházban, a Group 1-es Moyglare Stud Stakes-ben. A kétéves kampány lezárásaként elhozta a szintén Group 1-es Dubai Fillies’ Mile trófeáját a newmarketi Rowley Mile-ról. 2015 októberétől 2019 májusáig nem futott, de ennek nem egészségügyi okai voltak, egyszerűen csak vigyáztak rá, mert a Smith-Magnier-Tabor trió már tudta, micsoda kincs van ismét a birtokukban.

Házi befutó Newmarketben

Háromévesen 11/10-es favoritként állt először starthoz az 1000 Guineas Stakes-ben, és könnyű győzelmet aratott Ryan Moore kezében a nagy rivális Ballydoyle felett. Nem tévedés, a ménesről elnevezett kanca mindig ott volt Minding nyomában, egyszer nyerni is tudott ellene. Aidan O’Brien nyilván szívesen emlékszik erre a napra, hiszen Minding, Ballyodyle és Alice Springs jóvoltából a dobogó mindhárom fokán az ő idomítottjai álltak (több lova nem indult a futamban). Nem sikerült azonban a duplázás, mert a Newmarketben csak kilencedik helyen végző, a China Horse Club tulajdonában lévő Jet Setting revánsot vett, és fejhosszal megverte Mindingot az Ír 1000 Guines-ben. Ez azonban cseppet sem gátolta abban, hogy két hét múlva behúzza az Epsom Oaks-ot. Ez azért volt kissé meglepő, mert addig sohasem futott mérföld felett. Az Ír Kancadíjban nem indult, de helyette istállótársát, Seventh Heavent ünnepelték. Az angol megmérettetés után az ír Group 1-es Pretty Polly Stakes következett, itt már csak 1/5-ös odds-on merték őt adni a bukik, de még ezt is megbánhatták, mert a siker nem maradt el, négy és fél hosszat vert a második helyen célba érő Bocca Baciatára, akin kívül csak hárman mertek kiállni ellene. Az érdekesség kedvéért megjegyezzük, hogy Pretty Pooly Stakes-nek van angol változata is. A futamot az 1904. évi Kanca Hármas Korona (1000 Guineas, Epsom Oaks, St. Leger) nyerőjéről nevezték el.

Minding számára nem volt megállás. Egy hónappal később Goodwoodban a Nassau Stakes-ben sem talált legyőzőre, szintén Group 1-es szinte. Ekkor is csak négyen próbáltak a nyomába szegődni, és a bukmékerek ismét csak 1/5-ön kötöttek rá fogadást, és emellett az igen gáláns 7/1, 12/1, 16/1-es kurzusokat ajánlották a többi telivérre.

Harzand ménesben

Rövid szünet után a 2016. évi Irish Champion Stakes következett, ahol félelmetes mezőny jött össze. Starthoz állt Harzand, az Epsom Derby és az Ír Derby nyerője, a Prix du Jockey Club-győztese Almanzor, a 2015. évi Prix du Jockey Club sztárja, New Bay, az Eclipse Stakes hőse, Hawkbill, a King George & Queen Elizabeth Stakes-t és később Breeders’ Cup Turfot elhódító Highland Reel, a Prince Of Wales’s Stakes aranyérmese, My Dream Boat, és nem hiányzott Found sem, aki Breeders’ Cup Turf-nyerőkét kentrézett ki, és alig egy hónappal később megnyerte a Prix de l’Arc de Triomphe-ot. A színvonalra azóta sem érkezett panasz, Minding azonban csak harmadik tudott lenni Almanzot és Found mögött. Októberben sikerült még megszereznie a Group 1-es Queen Elizabeth II Stakes első díját Ascotban. A csodálatos kanca 2017 májusában győzelemmel mondott búcsút a turfnak Naas-ban. Tizenháromszor állt starthoz, kilenc győzelméből hetet Group 1-ben teljesített, háromszor volt második, egyszer harmadik. Életnyereménye 2.32 millió font (921 millió forint).

Az egyik legjobb kanca, akit valaha idomítottam – nyilatkozta Aidan O’Brien. – Remekül kezelhető, nyugodt természetű ló, öröm volt vele dolgozni. Ha jól tudom a tulajdonosok Japánba viszik fedeztetni.

Deep Impact

Valóban így történt. Jelen írásunknak ugyanis az ad aktualitást, hogy a néhai Deep Impact (2002 pm, Sunday Silence – Wind in Her Hair, Alzao) után nemrégiben megszületett Minding csikója, egy szép küllemű, erős csontozatú kanca. A tenyésztési elképzelés ugyanaz volt, mint a 2018. évi 2000 Guiness Stakes-nyerő Saxon Warrior (2015 pm, Deep Impact – Maybe, Galileo) esetében. (A könnyebb értelmezhetőség kedvéért az írás végén megtalálják Minding és Saxon Warrior pedigréjét.) Deep Impactről könyvet lehetne írni, ezért csak annyit jegyzünk meg róla ezúttal, hogy élete tizennégy versenyéből tizenkettőt megnyert, és övé lett 2005-ben a Japán Hármas Korona (Szatszuki Sho, Tokio Jushun és Kikuka Sho), életnyereménye közel 2.9 milliárd forintnak megfelelő jen, 2012 óta megszakítás nélkül japán apamén championja volt, akinek szolgálataiért 112 millió forintot kértek ménesben.

Anya és lánya

Minding és csikója előkelő szomszédságban legelészik a Zöld Szigeten. A fentiekben már említett Found és Winter (1000 Guineas, Ír 1000 Guineas, Coronation Stakes, Nassau Stakes) is a tenyészkancák boldog mindennapjait élik.

Minding:

https://www.pedigreequery.com/minding2

Saxon Warrior:

https://www.pedigreequery.com/saxon+warrior7

SHARE THIS