/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

A Veterán – Harry The Viking

Írta: David Carr, Racing Post. Fordította és szerkesztette: Kovács Botond.

Harry The Viking

Elköszönt rajongóitól a brit ugrósport veteránja, Harry The Viking (2005 sher, Sir Harry Lewis – Viking Flame, Viking). Az egykor Sir Alex Ferguson tulajdonában álló, és az utóbbi években Sandy Thomson által idomított telivér kétszer nyerte a 6500 méteres, huszonnégy ugrással nehezített Edinburgh National Chase-t Musselburgh-ben, és fénykorában második helyezést szerzett a 6400 méteres, huszonnégy erőkifejtést felsorakoztató National Hunt Chase-ben a 2012. évi Cheltenham Fesztiválon. A búcsúra február 1-jén került sor Skóciában, a legnagyobb sikerek helyszínén, Musselburgh-ben, ahol hatodikként ért célba zsokéjával, Rachael McDonalddal.

Harry The Viking 2010-ben kezdte karrierjét egy larkhilli point-to-point versenyben, bizonyos Miss A. Bush-sal. Pontosabban kezdte volna, mert lovasa verseny közben feltartotta. Másodszorra sem értek célba, mert Bush kisasszony lepottyant az egyik ugrás felett. A Manchester United skót származású vezetőedzője és barátai azonban nem vonták meg a párostól a bizalmat, 2011-ben ismét Larkhill lankás versenytere szélén izgultak, és nem hiába, mert másfél hosszas győzelem született. Kétség sem férhetett a ló képességeihez ám, a tulajdonosok úgy gondolták, egy nagy tréner talán többet is kihozhat belőle. Felkeresték az akkor már ötödik szezon óta champion Paul Nicholls-t (azóta tizenegyre nőt ez a szám, jelenleg is ő regnál), aki elvállalta a megbízást. Úgy tűnt jól döntöttek, mert egy második helyezés után zsinórban négyet nyertek. 2012 tavaszán nem tűnt hiú ábrándnak a cheltenhami kirándulás, megszerezték a fent már említett második helyet a National Hunt Chase-ben. Mindebből logikusan következett a nehezítés, szerződtették az akkor nyolcszoros champion lovast, Ruby Walsh-t (összesen tizenkét címet szerzett karrierje során), és meg sem álltak az Ayrben rendezett Scottish Grand Nationalig, amely igen kemény versenynek számít, 6400 métert és huszonhét ugrást kell teljesíteniük az indulóknak.

Sir Alex Ferguson

Itt azonban fel kellett tartani Harry The Vikinget, de nem sérülés miatt, a zsoké szerint egyszerűen nem akart menni. Könnyen lehet, hogy Walsh ellen volt kifogása, mert a következő szezon elején eljátszotta ugyanezt azzal a különbséggel, hogy a sztárlovas majdnem leesett róla, és a hiba után már nem volt értelme a mezőny után menni. Ruby Harryre kente a fiaskót: He made a bad mistake, azaz csúnyát hibázott, közölte a mesterrel és a futtatókkal, és többé feléjük sem nézett. Mintha a derék hátas is meghallotta volna ezeket a szavakat, megsértődött, és ezután már csak árnyéka volt önmagának. A nyűglődés 2014-ig tartott, amikor Sir Alexék végül 14 ezer fontért eladták Harry The Vikinget. Ha kitartottak volna hűséges lovuk mellett, a továbbiakban 120 ezret kereshettek volna. Ha osztunk szorzunk, ez bőségesen fedezte volna a további költségeket.

Thomsonék és Harry

Az új tréner, Sandy Thomson munkához látott, és Harry meghálálta a türelmet. Győzni ugyan már csak egyszer tudott, de megannyi értékes helyezést szerzett, köztük a haydocki Grand National Trialban és a newcastle-i Eider Chase-ben. Pályafutása alatt 50 alkalommal állt starthoz, ami síversenyben is szép teljesítmény lett volna, 8 győzelmet szerzett, 7 második és 7 harmadik helyezés kíséretében. Életnyereménye 152.147 font (60.2 millió forint). A veterán telivér új tulajdonosa Rachael McDonald lett, aki számos versenyben lovagolta, és hobbilóként használja ezután.

A jószívű lány, Rachael McDonald

SHARE THIS