/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Brexit – Kérdezz! Felelek

Írta: Kovács Botond.

Mi történik a kilépési megállapodás aláírása után a telivérkereskedelem szempontjából?
A telivérek szállításával kapcsolatos rendelkezések érvényben maradnak 2020. december 31-i. Az ún. átállási időszakban, akadálytalanul közlekedhetnek a lószállítók az Egyesült Királyság, Írország és Franciaország között. (Eddig rendben.)

Mi történik az átállási időszak után?
Ha sikerül megkötni egy kereskedelmi egyezményt, minden marad a régiben. Előfordulhat az is, hogy meghosszabbítják az átállási időszakot. Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy ezek közül egyik sem sikerül. (Vajon melyik felállás jön be?)

Mi lesz kereskedelmi megállapodás nélkül?
Ha nem lesz megállapodás, a versenylovak és más állatok szállítása megnehezedik. A szállítóeszközöknek külön határátlépő sávban kell majd várakozniuk, és szigorított állatorvosi ellenőrzésen kell átesniük. Már tudjuk, hogy herélt lovakra külön vámot rónak majd, és nem elképzelhetetlen egyéb védővámok bevezetése sem. A késések és a hosszú várakozások előre borítékolhatók. Úgy látszik, Brüsszel nem volt hajlandó előtérbe helyezni az állatvédelmi szempontokat. (Még jó, hogy az illegális bevándorlókkal is ennyire szigorúak.)

Mit tehetnek ez ellen az európai lóverseny nemzetek?
Írország és Franciaország javasolta a telivérek kivételes státuszba helyezését, amely lehetővé tenné az eddigi gyakorlat fenntartását. Erre azt a választ adták eddig, hogy a 2021-ben életbe lépő EU Állategészségügyi Törvény nem ismeri el a versenylovak különleges elbánásra való jogát. (Darab-darab. Álljanak a csirkeszállító kamion mögé.)

Mi lesz brit versenyüzemben és tenyésztésben dolgozó külföldiekkel?
Ez az egyszerűbb kérdés, mert ez brit belügy. Ha a politikai vezetés úgy akarja, és természetesen úgy akarja, az eddigi feltételekkel vállalhat munkát az Egyesült Királyságban minden EU-állampolgár, és természetesen mindenki, akinek megengedik. (A hozzá nem értő angolok, ha esetleg az öreg kontinens lóversenyzésének kerekét szeretnék megakasztani, húzzanak sorszámot a hivatalban, mehetnek különböző engedélyeket kérni.)

SHARE THIS