/ by /   E-Turf Magazin, Hazai agár hírek / 0 comments

Új reménységek az agárpályán

Az új agárpályán nemcsak a régi motorosok számára vonzó, hanem a viszonylag kevesebb tapasztalattal, vagy kevesebb agárral bíró tulajdonosok, trénerek számára is. Svoren Ákos és angol agara is „újoncnak” számítanak a Kincsem Parkban, őt kérdeztük tapasztalatairól az Agárstadionnal kapcsolatban.

Hogyan és mikor kerültél kapcsolatba az agarakkal?
– A kutyák születésemtől kezdve az életem részét képezték. Amikor önálló életet kezdtem, kerestem egy olyan fajtát, ami aktív, mindemellett lakásban jól tartható. Hosszú kutakodás után véletlenül bukkantam az agarakra. Egy kutyákkal foglalkozó magazin a magyar agarakkal foglalkozott fő témaként. Felkeltették az érdeklődésemet és miután kilátogattam Isaszegre, az ottani agárpályára, teljesen elbűvöltek és eldöntöttem, hogy magyar agaram lesz. Mindez 2011-ben történt.

Ki volt az első agarad?
– Az első agaram egy magyar agár volt, Egyetlen Agyafúrt a törzskönyvben vezetett neve, én Somának neveztem el. Egy nagyon tehetséges versenyző volt, nem egészen 2 évesen pályacsúcsot futott, és országos bajnoki címig vitte.

Mikor kezdtél versenyezni?
– Somával kezdtem a versenyzést a magyar agarak mezőnyében, 2013-ban.

Mióta van angol agaratok? Ki ő, mutasd be nekünk kérlek pár szóval.
– 2017-ben vettük feleségemmel közösen az első angol agarunkat Ganyecz Mihály tenyészetéből, Stemgrove Black Fantasy-t. Jaxx on Fantasy és Perfect Runner Natiry kölyke, akiket nem igazán kell bemutatni azoknak, akik egy picit is jártasok az agársportban. Nagyon sok reményt fűzünk hozzá, ami a versenyzést illeti. Voltak hátráltató sérülések, amik sajnos elhúzták a pályára való felkészítés időszakát, viszont sok türelemmel és odafigyeléssel sikerült ezeket a sérüléseket magunk mögött hagyni.

Mikor kezdett versenyezni és mióta fut a Kincsem Parkban?
– Első versenye a Kincsem Parkban 2019. augusztus 11. megrendezett Augusztusi Díj volt, itt debütált versenyagárként életében először. Nagy versenyben, orrhosszal lemaradva 3. helyezett lett.

Hogyan készültök egy-egy versenyre?
– Kezdő angol agarasként próbáltam a felkészítésbe belevinni azt a tapasztalatot, amit a magyar agarak felkészítése során megszereztem. Viszonylag gyorsan rájöttem arra, hogy ezek a tapasztalatok mit sem érnek, mivel a két fajta teljesen más felkészítést igényel. Igyekszem minél több tapasztalatot felszívni az engem körülvevő, tapasztalt agarasoktól. Szerencsére segítő útmutatásra, tanácsra minden kezdő agaras számíthat tőlük, mindazonáltal nagyon fontos, hogy az ember maga is figyelje, elemezze a saját agarát. Nálunk a felkészítés a táplálkozásnál és a folyamatos mérlegelésnél kezdődik.  A táplálékkiegészítőkre nagyon nagy hangsúlyt fektetünk. A fizikai felkészítés során egyrészt a kondíció megfelelő szintre hozására, másrészt a gyorsaság növelésére koncentrálunk. A kondíciót igyekszünk sok sétával és kocogással növelni. A gyorsaságot pedig a sprintedzésekkel próbáljuk a maximális szintre hozni. Jelenleg a felkészítés részét képezik maguk a versenyek is, mivel a tapasztalat mindenképpen fontos egy fiatal agár részére. Összességében elmondható, hogy a felkészítés nagyon sok odafigyelést és kitartást igényel, de szerencsére a feleségem legalább olyan mélységig süllyedt az agarak iránti fanatizmusban, mint én, szóval rá mindenben számíthatok a felkészítés során.

Mik a benyomásaid az új pályáról? Hogyan szerepelt tavaly az agaratok?
– A pálya minden szempontból megfelel a legmagasabb elvárásoknak is. Úgy gondolom, hogy egy agárpálya mércéje a futófelülete, hiszen tökéletes futás tökéletes futófelületen lehetséges. Amint azt megtapasztaltam az eddigi edzőfutamokon, versenyeken a futófelület ideális, és a karbantartása is profi. A pálya infrastruktúrája minden igényt kielégít, látszik, hogy a kivitelezők az agarak igényeit, biztonságát maximálisan figyelembe vették. Az agarunk szerepléséről elmondható, hogy kiegyensúlyozott, hiszen mindegyik versenyén a 3. helyen végzett, de mint említettem, mi még a felkészítés szakaszában vagyunk, így nagyon büszkék vagyunk rá.

Milyen volt az Ügetőszilveszter eseményen az agárverseny?
– Életre szóló élmény volt. Sosem álltam ki ekkora tömeg elé. Magával ragadott az az energia, ami a lelátókról áradt felénk miközben vezettük fel az agarakat. A verseny lebonyolítása végtelenül profi volt, és azt gondolom sikerült izgalmas versenyt produkálnunk, így a nézők, fogadók is jól szórakozhattak. Bízom benne, hogy idén is részt tudunk venni rajta.

Mik a terveid az idei évre? Versenyek? Esetleg egy újabb angol agár?
– Hamarosan kezdjük a felkészülést a szezonra. Remélhetőleg a szezonnyitó versenyre tökéletesen felkészülve tudunk nevezni és a maximális teljesítményt tudjuk kihozni agarunkból, esetleg még versenyt is nyerünk. A tervünk az, hogy az egész szezont végig versenyezzük, és ha minden a terveknek megfelelően halad, akkor még idén egy jövevénnyel bővítjük a falkánkat.

SHARE THIS