/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Csillogás és szigor Szaúd-Arábiában – összefoglaló a Saudi Cupról

Írta: Kovács Botond.

Február utolsó napjaiban sokakat csábított Arábiába a világ legnagyobb pénzdíjazású versenye, az első alkalommal megrendezett Saudi Cup és a programra került hat másik futam is, amelyek javadalmazásában szintén nem szűkmarkúskodtak a házigazdák. A 20 millió dollárt kínáló megmérettetés első helyezettje 10 milliót kapott, és még a tizedik helyen végző ló futtatójának is leesett 58 millió forintnak megfelelő összeg.

Maximum Security

A giga-díjazású, 1800 méteres, hároméves és idősebb lovaknak kiírt, homokon futott versenyt Maximum Security (2016 pm, New Year’s Day – Lil Indy, Anasheed) abszolválta a leggyorsabban. A remek telivérnek öt tulajdonosa van: az amerikai Gary és Mary West, valamint a coolmore-i Magnier-Tabor-Smith trió, akik három nappal a Kupa előtt vásárolták meg a ló tulajdonjogának felét. Maximum Security 9 eddigi futásából 7 győzelmet aratott, 1 alkalommal lett második, és szintén egyszer tizenhetedik. Az utóbbi információ morzsa elég nagy talánynak tűnik első hallásra, ám úgy már nem, ha tudjuk, hogy ez utóbbi futása okozta az amerikai galopp történelem egyik legnagyobb vitáját, ugyanis a 2019. évi Kentucky Derbyben elsőként hazaérő lovat zsokéja szabálytalansága miatt a versenyintézőség hátrahelyezte. A nyeregben ismét Luis Saez kuprogott szombaton, a tulajdonosok bizalma töretlen maradt irányában. Háromnegyed hosszal a szintén amerikai Midnight Bisou ért a második helyre Mike Smith-szel, Európa jó hírén sem esett túl nagy csorba, erről a tikettre kerülő világjáró Benbatl gondoskodott a brit champion Oisin Murphyvel. (Igaz, elkélt a dubaji segítség, a ló a Godolphin színeit vitte Saeed Bin Suroor lotjában.) A Pegasus World Cup hőse, Mucho Gusto fejhosszal negyedik, a veretlen japán Chrysoberil hetedik, a hazaiak nagy ásza, Mijjack nyolcadik, a rendre kikapó hűséges kanca, Magic Wand kilencedik, és a tavalyi Dubai World Cupban másodikként célba érő Gronowski a tizedik helyen végzett. Érdekesség, hogy a mezőnyben ott volt még Ramzan Kadirov csecsen elnök lova, North America is, aki az utóbbi években Dubajban versenyez, nem is rossz eredménnyel, hiszen sikerült összeszednie 320 millió forintnak megfelelő pénzdíjat. A tizennégy lovas mezőnyben tíz Group/Grade 1-nyerő állt starthoz.

Miután a győztes lovas, Luis Saez átvette a tiszteletdíjat Szalman királytól, így nyilatkozott: – Óriási nyomás volt rajtam, és mindenképpen bizonyítani akartam. Kemény verseny volt, de sikerült megnyernünk. Egy pillanatra azt hittem Mike megelőz, de lovamnak óriási szíve van, mintha ő is tudta volna, hogy ezen a szereplésem múlik, bekerül-e a történelem könyvekbe. Óriási siker ez az Egyesült Államoknak, Írországnak, és szülőhazámnak, Panamának. A győzelmemet fivérem, Juan emlékének ajánlom, aki 2014-ben hunyt el egy tréning-balesetben.

Freddy Head

A programon a második legnagyobb összeget kínáló nagydíj a 7 millió dollár összdíjazású, 3000 méteres, hároméves és idősebb telivéreknek megrendezett Longines Turf Handicap volt, amelyben érezni lehetett az európai idomárok dominanciáját. Az Ascotban és Goodwoodban brillírozó, és a 2018. évi Melbourne Cupot elhódító Cross Counter volt a favorit Charlie Appleby istállójából, de a francia tréningben, Freddy Head mesternél álló Call The Windnek (2014 sher, Frankel – In Clover, Inchinor) jött ki a legjobban a lépés Olivier Peslier-vel a nyergében. A pár nappal a verseny előtt szaúdi tulajdonba került Mekong és Jamie Spencer végzett a második helyen, a világjáró veterán Prince Of Arran előtt. Cross Counter csupán ötödik lett William Buickkal. Tour To Paris svéd trénere, Pia Brandt is indított lovat, az ír tenyésztésű Called To The Bar a kilencedik helyen végzett. Becsületére legyen mondva, a tavalyi Goodwood Cupot is megnyerő szupersztár Dee Ex Bee előtt. A győztes Call The Wind nem tér vissza Európába, egyenesen Dubajba repül, ahol a Gold Cupban látjuk legközelebb. Prince Of Arran is marad keleten, nyilván Dubaj úti céllal, és bár itt konkrétumokról nem nyilatkozott Charlie Fellowes mester, annyit elárult, hogy kedvet kapott az Ascot Gold Cuphoz, mert szerinte a 4000 méteres táv meg sem kottyanna lovának ezután idén.

Csak egy ugrás…

Az összesen hét futamból álló versenynap a szomszédos bahrainiak számára egészen biztosan kellemes emlék marad, hiszen kétszer is sikeresek voltak, az első két tiszteletdíj hozzájuk került Port Lions (2015 pher, Kodiac – Cold Cold Woman, Machiavellian), Adrie De Vries és Fawzi Abdullah Nassz, valamint Dark Power (2014 szher, Dark Angel – Sixfields Flyer, Desert Style), Frankie Dettori és Allan Smith jóvoltából. Port Lions ráadásul pazar küzdelem után fejhosszal verte a már egy ideje Európában vendégeskedő japán nagyágyút, a helyi közönség egyik kedvencét, Deirdre-t. Némi vigasztalást nyújtott a japánoknak, hogy a 800 ezer dollár összdíjazású Saudi Derbyt Mori Hiejuki mester Full Flat (2017 pm, Speightstown – Golden Fair, Medaglia D’Oro) nevű lova nyerte az ötven esztendős, többszörös japán championnal Take Jutakával. Meg kívánjuk jegyezni, hogy e versenyben indult az addig veretlen Rajee Alah is, akinek futtatója a néhai Abdullah király. A ló két évvel az uralkodó halála után született, de a helyi szokások lehetővé teszik, hogy így mutassák ki tiszteletüket a lóversenyzés nagy patrónusa előtt. Ügyelve azonban a realitásokra, a tulajdonos neve így hangzik pontosan: Abdullah Bin Abdulaziz király és Fiai. A harmadik legnagyobb pénzdíjazású futamot New York Central (2015 szm, Tapit – Fashion Cat, Forest Wildcat) nyerte az uralkodócsaládhoz tartozó Faiszal Bin Kalid hercegnek hazai tréningből az ifjabb Irad Ortizzal nyergében, úgyhogy volt sikerélménye a házigazdáknak is, valószínűleg nem ment el a kedvük a további mítingek rendezésétől. Már csak azért sem, mert a Jockey Club Cupot is otthon tartották Omsiyaatee (2015 sk, Emcee – Devon’s Delight, Deputy Minister) Ghaith Al Gaith mester és Adel Alfouraidi zsoké segítségével. (Adel nem lány, de róluk majd amúgy is később.)

Itt még őszinte Mike mosolya

Nem lehetett azonban madarat fogatni az amerikai klasszis Mike Smith-szel, miután kijött a versenyintézőség szobájából a főfutam után, a stewardok ugyanis 200 ezer dolláros (60.5 millió forint) büntetéssel bocsátották útjára, túlzott ostorhasználat miatt. Nem tévedés az összeg, és a verdikt sem! Úgy látszik Szaúd-Arábiában elég komolyan veszik az ostorhasználat ellen vétőket. Smith a megengedett tíz helyett tizennégy alkalommal sújtott, nem egyszer akkor is, amikor második helyen végző lovának már nem volt esélye az újításra. Lesz miből kifizetnie a büntetést, hiszem megkapja a futamban ráeső versenydíj 10 %-t, amely 350 ezer dollárra rúg. Mindezt még kilenc nap eltiltással is megfejelték, az okulás kedvéért. Az eset egyébként azután történt, hogy Mike Smith az ötödik futamot követően nemes egyszerűséggel nem mázsált vissza, amit megúszott két nap eltiltással. Irad Ortiz, Jr. sem járt különben. Pénteken, a Kupa előtti napon ő is prakkerként használta ostorát, ezért a ráeső versenydíj teljes összegére bírságolták, és nyolc napra eltiltották a versenyzéstől. Két napot kapott Oisin Murphy is hasonló okból, amelyhez még két újabb napot gyűjtött a Saudi Cupban.

– Nem teszünk kivételt a legnagyobbakkal sem. A versenynap előtt személyesen hívtuk fel a lovasok figyelmét a szigorú ostorhasználati szabályokra, és a büntetési tételre. Mindannyian tisztában voltak az elvárásokkal és a szabályokkal, amelyek könnyen hozzáférhetőek az interneten és számos egyéb forrásból is – mondta Phil Tuck a versenyintézőség vezetője.

First lady

A Saudi Cup megrendezése egyike a királyság mostanában tapasztalható gesztusainak, amellyel a nyugati nyitás politikáját követi az állam. 2019 decemberében a brit születésű Anthony Joshua és a mexikói-amerikai Andi Ruiz, Jr. nehézsúlyú ökölvívók küzdelmét közvetítették Rijádból a boksz-rajongók nagy örömére. Ez azonban nem minden. A Kupa előtti napon zsoké bajnokságot rendeztek (International Jockeys’ Challenge), amelyre tizennégy ország tizennégy lovasát hívták meg, hét hölgyet (!) és hét férfit, akik négy, egyenként 400 ezer dollár összdíjazású futamban mérték össze tudásukat sorsolt lovakon. Jutott egy győzelem az új-zélandi Lisa Allpress-nek is, aki a világ első női lovasa lett, aki Szaúd-Arábiában futamot nyert. (A bajnokságot és a 40 ezer dollár különdíjat Mike Smith nyerte.)

Turf-oázis

Úgy tűnik, a világ egyik leggazdagabb állama jó úton halad afelé, hogy előbb vagy utóbb meghatározó szereplője legyen a nemzetközi lóverseny életnek. Ha a pénzdíjakat nézzük, inkább azt mondjuk, előbb. Fogadni és alkoholt fogyasztani ugyan nem lehet a dinasztia alapító Abdulaziz királyról elnevezett versenytéren, de lehet, hogy a turf világa ez egyszer kibírja, hogy a győztesek nem bokáig gázolnak a pezsgőben, és aki fogadni akar, megteszi kedvencét a külföldi bukmékereknél.

SHARE THIS