/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Zárt kapuk – no panic

Írta: Kovács Botond.

Bátor britek

Már a nap elején is várható volt, de a végére bebizonyosodott, hogy szerdán a keddinél is kevesebb látogatót fogadott a Cheltenham Fesztivál. A britek nem kifejezetten ijedősek, de úgy látszik a járványtól ők is kissé megszeppentek. Tavaly napi 59 ezer néző feletti számot regisztráltak, az elmúlt két nap átlaga csupán 56 ezer volt. Ez várható volt, mert az utóbbi két hétben megcsappant az online eladott jegyek száma. Nem sokat segített az Egészségügyi Világszervezet bejelentése sem, amely szerdán világjárvánnyá minősítette a coronavirus terjedését.

A Jockey Club kézfertőtlenítők elhelyezésével próbálkozik, és külön kormányösszekötő tisztviselőt neveztek ki annak érdekében, hogy a lehető leggyorsabban tudjanak reagálni a döntésekre.

Jelen pillanatban mindenki azon töpreng, milyen hatással lesz a Covid-19 a lóversenyzésre, és bármennyire is morbidnak tűnik, a nagy bukmékereknél fogadásokat lehet kötni, hogy megrendezik-e a Grand Nationalt április 2-án. Egyelőre 1/3-hoz, vagyis elég alacsonyon odss-szal jegyzik, hogy nem lesz megtartva, vagyis a játékosok szerint ez a valószínűbb. (A Cheltenham Fesztivál elhalasztására is lehetett fogadni, 4 millió fontos összforgalmat bonyolítottak a bukik.) Mindezt annak ellenére, hogy a British Horse Racing Authority a Grand National míting megtartására készül, és ezt nyíltan kommunikálja.

A kérdéssel kapcsolatban megszólalt Eddie O’Leary, aki ugyan nincs döntési pozícióban – a Michael O’Leary tulajdonában lévő Giggingstown Stud veresnyzési menedzsere – de jó rálátással rendelkezik a versenyüzemre, és higgadtsága is mértékadó:

Eddie O’Leary

Rendkívüli helyzet állt elő, de a lóversenyzés nemcsak sport, hanem üzlet is, tehát folytatódnia kell. Badarság lenne elhalasztani a Grand Nationalt. Meddig tologassunk egy ilyen kaliberű versenyt? Ugyanez igaz a 2000 és 1000 Guineas-re és a Derbyre is. Ha egyszer elkezdjük őket halogatni, hol lesz a megállás? Különben is, van megoldás a tömegek távol tartására. Zárt kapuk mögött kell megtartani a versenyeket, a mai modern világban így sem rekesztjük ki a fogadókat és a turf-barátokat. Színre lép a televízió és az internet.

Chantilly – 2020. március

Franciaországban is hasonló döntés született kedden. Volt verseny, de a lelátó üresen maradt Chantilly-ban.

Nagy-Britanniában a Professional Jockeys’ Association (Hivatásos Zsokék Egyesülete) is komolyan veszi a helyzetet, több megbízotton keresztül folyamatosan értesíti a versenylovasokat a kialakult helyzetről. Lám, mi mindenre jó egy civil szervezet.

David Crosse zsoké, akinek éttermei vannak Cheltenhamben derűlátó: – Senki sem pánikol, az üzlet jól megy. Van egy rendezvényszervező vállalkozásom is, ott kaptunk lemondásokat, de bízunk mindenki higgadtságában.

A Magyar Kormány rendelkezése értelmében hazánkban zárt kapuk mögött folynak szombattól a versenyek. Ismét olyan érzésünk van, hogy egy lépéssel előrébb járunk.

SHARE THIS