/ by /   Friss hírek, Hazai galopp hírek / 0 comments

Erőnlét, erőfeszítés, kitartás – Gönczi Rebeka

A 2019-es szezonban történt baleseted után ismét nyeregben töltöd napjaidat, lelkesebben, mint valaha! Ott tartasz jelenleg a felkészülésedben, ahol év elején eltervezted?

Igen, ez így van, 100%-os munkát tudok végezni és boldogan mondhatom, hogy a kitartásomnak hála már előrébb is járok, mint ahogy azt gondoltam volna! Hálás vagyok azoknak az embereknek, akik lehetővé tették azt, hogy ilyen gyorsan idáig eljussak.

Jellemzően hány lovat lovagolsz le egy napon?

Az egyetem miatt általában négy telivérre ülök fel naponta, utána rohanok az óráimra, a jelen helyzetre való tekintettel pedig a laptopom elé a távoktatás miatt.

Ahhoz, hogy a maximumot tudd teljesíteni kiegészítésnek konditerembe jársz. Hogyan épül fel egy heti edzésterved?

Ez nálam sokban kedv függő is, így vegyesnek mondanám a felépítését. Mivel hetente négy alkalommal Alagra járok, így heti négyszer erősítő gyakorlatokat is végzem annak érdekében, hogy szinten tudjam tartani magam. Általában ez egy 3-5 km-es bemelegítő futással indul az edzőteremben, majd erősítésként a már javarészt jól ismert crossfit gyakorlatokat alkalmazom, ugyanis ezek különösen fejlesztik az erőt, állóképességet és flexibilitást. Napjainkban gyakorlatilag bármilyen edzésterv elérhető az internet segítségével, én magam is sok edző, sportoló oldalát követem ahonnan különböző gyakorlatokat leshetek el. A fennmaradó három napból két napon hosszabb távú futást szoktam betervezni, ami általában 8-10 kilométer, illetve lépcsőzést. Egy napot pedig a regenerálódásra és a pihenésre szánok.

Emellett milyen más edzésformákat próbáltál még ki?

Jártam crossfit-re, trx-re és box-ra is! Mindet imádtam egytől egyig, hiszen mindegyik nagy elszántságot, kitartást és fizikumot igényel, ami nekünk lovasoknak elengedhetetlen!

A most kialakult helyzetben hogyan oldod meg a testmozgást?

A helyzet bár nem egyszerű, de nem is megoldhatatlan! Itthon végzek ugyanúgy erősítő gyakorlatokat, ilyen például a plank, a négyütemű fekvőtámasz. A szabadban pedig szerencsére változatlanul tudok futni.

Az edzések mellett az érdemi eredményhez a tápanyagok is hozzájárulnak. Hogyan néz ki egy napi étkezésed?

Mivel általában fél ötkor csörög az ébresztőm, így a korán kelés miatt reggelire csak egy kávét iszom vagy zöld teát, ezeket szigorúan cukor nélkül. Általában 10-11 óra körül készítek egy smoothie-t, amihez többféle gyümölcsöt használok, hogy minél több vitamint vigyek be ezáltal a szervezetembe. A következő étkezésem az ebéd, ez esetemben általában valamilyen fehérjedús ételt jelent körettel. Személy szerint főként csirkét és halat fogyasztok, utóbbi nem tartozik a kedvenceim közé, de a változatosság miatt fontosnak tartom. Ehhez minőségi szénhidrátot eszem, ami általában bulgur, kuszkusz, quinoa illetve barna rizs. A vacsorám általában 6-7 óra közé esik, ekkor is fehérjében gazdag étel van terítéken sok-sok zöldséggel. Az egyik nagy kedvencem a tonhal saláta, ami nálam csak tojásból, tonhalból és friss zöldségekből áll. Természetesen a vízbevitelre is nagy hangsúlyt fektetek, számomra a 3-4 liter az ideális.

Fotó forrása: Gladiatorlife

SHARE THIS