/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Online yearling-árverések Ausztráliában

Írta: Tim Rowe, ANZ Bloodstock News. Fordította és szerkesztette: Kovács Botond.

Az Inglis árverezőház Ausztrália legnagyobb presztízsű telivér kereskedő vállalkozása. Mivel a déli féltekén pont fordítva működik a tenyésztési és lóversenyszezon, ottani barátaink most érkeztek el a yearling árverések felpörgéséhez. Pontosabban érkeztek volna, ha nem nehezítené a világ normális folyását a Covid-19 járvány.

Üres marad a csarnok

Nem lehet azonban könnyen túljárni az ausztrálok eszén, és egyből találtak megoldást. Nemes egyszerűséggel online felületre viszik az Easter Yearling Sale-t (Húsvéti Yearling Árverés) április 5-én és 6-án, így a monitorok előtt kell licitálni a felvezetett éves csikókra. Persze nem csoda, hogy a megoldás Ausztráliában pattant ki az emberek fejéből. A távoktatás és a különböző tevékenységek hatalmas távolságból intézése ott rutin műveletnek számít.

Szerénytelen infrastruktúra

A telivéreket eredetileg a vállalat Riverside Stable komplexumában helyezték volna el, most azonban a lovak otthon maradnak és ott várják az érdeklődőket. A New South Wales államon kívül élő tenyésztőket arra kérik, lehetőleg szállítsák a keleti partra neveltjeiket, hogy az érdeklődőknek mégse egy kontinensnyi országon át kelljen repkedniük, ha szemre akarják venni őket.

Az Inglis tenyésztési ügyekért felelős igazgatója, Sebastian Hutch így nyilatkozott:
– Nyilván nem ez a legideálisabb helyzet, de ennél jobb megoldást nem találtunk, szem előtt kellett tartanunk, hogy nem állhat le az ágazat. Azt is tudjuk, hogy nem tehetünk mindenki kedvére, de rendkívüli időket élünk, és ehhez a helyzethez mindenkinek alkalmazkodnia kell. Kíváncsian várjuk az árak alakulását. Ahogy mondani szokás, szorult helyzetben az optimista lehetőséget lát, nem akadályokat. Nehezek a piaci körülmények, de az aukció okosabbak leszünk. Ugyan világméretű járványról van szó, és a gazdaságra is lesznek hatásai, ennél sokkal súlyosabb válságokat is átélt már a világ lóversenyzése. Gondoljunk csak a világháborúkra, és a súlyos gazdasági krízisekre. Hozzáteszem, úgy látjuk, hogy az áprilisi melbourne-i Gold Yearling Sale és a május Chairman’s Sale a megszokott módon zajlik majd. A licitálás pontos menetét már kidolgoztuk, és még a héten alapos tájékoztatást adunk róla. Nem lesz bonyolult, ennyit megígérhetek.

Varázslatos Milliók

A Queensland állambeli Magic Millions National Sale május 21-től június 5-ig (!) esedékes, a gigarendezvényen a yearlingektől kezdve a választott csikókon át az anyakancákig minden kategóriában több száz telivért vezetnek fel. A bökkenő az, hogy az állam lezárta határait, így Barry Bowditch, a Magic Millions ügyvezető igazgatója is elkezdett azon töprengeni, hogy az interneten keresztül szabadítja meg a vevőket a varázslatos millióktól.

– Egészen biztosan találunk megoldást a problémára, ha a konkurenciának sikerült, nekünk is fog. Kötelességünk betartani az egészségügyi rendszabályokat, ki kell szolgálni a vásárlóinkat, és nem utolsó sorban hasznot is kell termelnünk. Legrosszabb esetben júliusra halasztjuk az aukciót, de ezt csak a legvégső esetben szeretnénk meglépni. Nekem nagyon tetszik az internetes értékesítés gondolata. A lókereskedés és a lóversenyzés a világ leghagyományosabb tevékenységei közé tartoznak, az e körben forgó emberek többségéről elmondható, hogy régi vágású, és a személyes élmény, a helyszínen szerzett tapasztalatok nagyon fontosak számukra. Mivel azonban rendkívüli helyzetben vagyunk, némi rugalmasságot kell mutatnia minden szereplőnek. Én továbbra is bizakodó vagyok.

A William Inglis & Sons kereskedőházat 1867-ben alapította a kalandos életű, egy időben aranyásásból élő William Inglis, és a vállalkozás a mai napig a család tulajdonában van. A Magic Millions 1986 óta üzemel, és működése során folyamatosan tartja második helyét nagy riválisa mögött.

SHARE THIS