/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Florida Derby 2020

Írta: Kovács Botond.

Az amerikai mondás szerint The show must go on (A show-nak folytatódnia kell!), ezért tulajdonképpen semmi meglepő nincs abban, hogy a világszerte kialakult helyzet ellenére a Hallandale Beach-i Gulfstream Parkban szombaton, zárt ajtók mögött, lefutották a Grade 1-es besorolású Florida Derbyt, a Kentucky Derby egyik hagyományos előfutamát. Ugyan a tengerentúliak szeptemberre tervezik a rendszerint május elején megtartott Churchill Downs-i nagydíjat, sokan kedvező jelnek vélik a floridai míting megtartását, a turf-barátok azt remélik, nem kell őszig várniuk.

A szombati 1 millió dollár összdíjazású futamba hároméves lovakat lehetett nevezni, és bár Amerikában heréltek is indulhatnak a derbykben, most úgy jött ki a lépés, hogy csak mének kvalifikáltak. A lovak egységesen 55.5 kg terhet visznek, a kancáknak nem jár engedmény. A balkezes homok pályán 1 1/8 mérföldet, vagyis 1800 métert kellett megtennie a tizenkét telivérből álló mezőnynek.

Az indítás előtti percekben a Twin Creeks Farm álltal tenyésztett Tiz The Law (2017 pm, Constitution – Tizfiz, Tiznow) volt a favorit 7/5-ön. Barclay Tagg mester idomítottjának négy futás volt a lábában mindössze. Idén megnyerte a Grade 3-as Holy Bull Stakes-t Floridában, tavaly harmadik lett a Kentucky Jockey Club Stakes-ben, győzött a Belmont Park-i Champagne Stakes-ben, és behúzott egy saratogai nyeretlen kétéveseknek kiírt futamot is. Apja, Constitution 2014-ben nyert Florida Derbyt Todd Pletchernek, a futam története legsikeresebb idomárjának, aki két lovat indított idén, az 53/10-en jegyzett Gouverneur Morris-t és Candy Tycoont. Sokan bíztak Ete Indien sikerében (29/10) is, aki három hosszal Tiz The Law mögött végzett a Holy Bull Stakes-ben.

Gulfstream Park

Az osztrák származású Frank Stronach tulajdonában álló Gulfstream Parkban három Breeders’ Cupot rendeztek eddig (1989, 1992, 1999), és itt futják a Pegasus World Cupot és a Pegasus World Cup Turfot. A pálya 1939-ben nyitotta meg kapuit, és 1952 óta ad otthont a Florida Derbynek.

Florida Derby

A rendszerint március végén rendezett Florida Derby története 1926-ra nyúlik vissza, de valószínűleg nem hozott átütő sikert, mert az első futás után két év szünet következett. Meglepő, hogy a nagy gazdasági világválság ellenére 1929-ben ismét megrendezték a versenyt, és azóta egyszer sem kellett elhalasztani vagy törölni. Igaz, 1937-ben némi változás történt, mert Flamingo Stakes-re változtatták a verseny nevét, de ennek ellenére ment tovább minden 1952-ig, amikor ismét visszavették a nevet. (A Flamingo Stakes sem szűnt meg, 2001-ig futották a Hialeah Parkban. A sors furcsa fintora, hogy az utolsó Flamingót Frank Stronach lova, Thunder Blitz nyerte. Ezután a pályát pénzügyi nehézségek miatt felszámolták.) 1977-ben páratlan esemény történt. Akkora mezőny jött össze a derbyre, hogy két futamot tartottak Division 1 és Division 2 néven. Az eset azért egyedülálló, mert nem volt összevetés, két győztese lett a derbynek (Ruthie’s Native és Coined Silver), és mindkét ló tulajdonosa megkapta a 125 ezer dolláros díjat. Szinte érthetetlen, miért nem a lefutási idő döntött, Coined Silver 1.6 másodperccel jobb időt produkált. Talán nem véletlen, hogy hasonló versenyre sem előtte sem utána nem volt példa a világon.

Unbridled – van rajta kantár

A Florida Derby győztesei közül Spectecular Bid (1979), Unbridled (1990), Thunder Gulch (1995), Big Brown (2008), Orb (2013), Nyquist (2016) és Always Dreaming (2017) tudott Kentucky Derbyt is nyert. A Preakness Stakes-ben Nashua (1955), Tim Tam (1958), Bally Ache (1960), Carry Back (1961), Candy Sports (1963), Northern Dancer (1964), Forward Pass (1968), Spectecular Bid (1979), Snow Chief (1986) és Big Brown (2008) jeleskedett. A Hármas Korona harmadik ágában, a Belmont Stakes-ben Nashua (1955), Needless (1956), Swale (1984), Thunder Gulch (1995) és Empire Maker (2003) nem talált legyőzőre.

Bold Ruler

Érdekességként megjegyezzük, hogy 1957 óta nem tudták megdönteni Gen. Duke pályarekordját (1:46.80). E futamban Bold Rulert verte meg, aki az amerikai kontinens valaha élt egyik legjobb lova és legsikeresebb fedezőménje, a Hármas Korona nyerő Secretariat apja, és a szintén Hármas Korona nyerő Seattle Slew nagyapja volt.

 

Bobby Frankel

A Khalid Andullah herceg tulajdonában lévő Empire Maker (2003) arról vált nevezetessé, hogy nevéhez fűződik a legkönnyedebb győzelem, 9 ľ hosszat vert a favorit Trust N Luckra. Nem tudunk ellenállni a kísértésnek, ezért megemlítjük, hogy Empire Maker idomárja Bobby Frankel volt, róla nevezte el a szaúdi milliárdos szuper-klasszis lovát, a veretlen Frankelt.

A futam történetének legkönnyebben megjósolható nyertese Honest Pleasure (1976) és Spectecular Bid (1979) volt, akiket nem mertek 1/20-as ár felett jegyezni a bukmékerek. A legnagyobb meglepetést Williamstown Kid (1966) okozta, őt 91/1-hez adták a könyvesek.

John R. Velazquez

A legeredményesebb zsoké a Puerto Rico-i származású John R. Velazquez öt győzelemmel (Quality Road – 2009, Orb – 2013, Materiality – 2015, Always Dreaming – 2017, Audible – 2018) rendelkezik a Florida Derbyben. Todd Pletcher mester egyeduralkodó az idomárok közül, mert ez utolsó három telivér mellett még két másik idomítottja került be az évkönyvekbe (Scatt Daddy – 2007, Constitution – 2014).

Whirlaway, Eddie Arcaro és William Monroe Wright (j)

A legkiemelkedőbb futtató a Calcumet Farm szintén öt sikerrel (Gen. Duke – 1957, Tim Tam – 1958, Forward Pass – 1968, Eastern Fleet – 1971, Alydar – 1968). A ménes az egyik legnagyobb és legsikeresebb telivér tenyésztő vállalkozás az Egyesült Államokban, a Kentucky állam szívében található Lexingtonban 308 hektáron folyik a munka 1924 óta. Ekkor döntött úgy a sütőpor gyártásból hatalmas vagyont szerző William Monroe Wright, hogy több időt szentel kedvenc időtöltésének, a lóversenyzésnek. Erőfeszítései nem maradtak eredmény nélkül. Az Egyesült Államok turf-történelmében a Calcumet Farm nyerte a legtöbb Kentucky Derbyt futtatóként (Whirlaway – 1941, Pensive – 1944, Citation – 1948, Ponder, aki Pensive fia volt – 1949, Hill Gail – 1952, Iron Liege – 1957, Tim Tam – 1958, Forward Pass – 1968). Hab a tortán, hogy a fenti kitűnő lovak közül Whirlaway és Citation Hármas Koronát nyertek. Az alapító atyától először fia, Warren, majd menye Lucille vette át az üzletet, és szédítő sikereket értek el. A gondok akkor kezdődtek, amikor 1982-ben Lucille elhunyt, ugyanis a vállalkozás unokájuk, Cindy Wright férje, John Thomas Lundy kezébe került. A férfi az 1990-es évekre a csődbe vitte a farmot. Tetteiért bíróság előtt is felelnie kellett, 2000-ben sikkasztásért és csalásért börtönbüntetésre ítélték. A csalás összefüggésben állt a fedezőménként szolgáló Alydar váratlan halálával, és az ezután felmarkolt 36 millió dolláros biztosítási díjjal. A ménest végül Henryk de Kwiatkowski, lengyel származású milliomos mentette meg a felszámolástól, ma Brad M. Kelley, Amerika hetedik legnagyobb földbirtokosa tulajdonában van.

Elfújta a szél

A Florida Derby-nyerő tulajdonosok névsorát nézegetve megakadt a szemünk, Cornelius Vanderbilt Whitney-n is. Az lóverseny rajongó mágnás tulajdonában állt a filmipar egyik óriása, a Technicolor Corporation, és ő volt a klasszikusnak számító Elfújta a szél című film producere is. Apja, Harry Payne Whitney lovai két Kentucky Derbyt nyertek (Regret – 1915, Whiskery – 1927), a Preaknessben hatszor ért el győzelmet (Royal Tourist – 1908, Buskin – 1913, Holiday – 1914, Broomspun – 1921, Bostonian – 1927, Victorian – 1928), és a Belmont Park-i első helyek száma miatt sem lehetett oka panaszra (Tanya – 1905, Burgomaster – 1906, Prince Eugene – 1913, Johren – 1918). Cornelius-nak természetesen ménese is volt, nála várta a kancákat Vaguely Noble és Blooshing Groom, hogy csak két ismert nevet említsünk.

Cserkészfiúk

Hallottuk már a rosszindulatú megjegyzést, hogy a lóversenypályákon általában nem ministráns cserkészfiúk gyülekeznek délutáni zsúrra, ám ez az Egyesült Államokra biztosan nem igaz, hiszem a Florida Derbyt 1980-ban megnyerő Plugged Nickle tulajdonosa, John M. Schiff 1951 és 1956 az Új Világ főcserkésze volt.

A győztes futtatók közül végül Tommy Valandót emeljük ki, aki a New York-i Broadway neves producereként elindította a világhír felé a Hegedűs a háztetőn, a Cabaret és a Zorba című musicaleket. Fly So Free nevű lova, az 1991. évi Florida Derby első helyezettje jóvoltából a sporttörténelembe is beírta nevét.

A nagydíjat idén hivatalosan Curlin Florida Derbyként emlegetik a remek mén tiszteletére, aki egyebek mellett 2007-ben Arkansas Derbyt, Preakness Stake-t, Breeders’ Cup Classicot, 2008-ban Dubai World Cupot nyert.

Tiz The Law és Manuel Franko – nem volt tömeg

Hazai idő szerint 22 óra 36 perckor amerikai szokás szerint őrült tempóban nekivágott a mezőny a távnak. A favorit Tiz The Law az élbolyban helyezkedett, a szélső sansz Shivaree vezetett, Ete Indien és As Seen On Tv is jó pozíciót foglalt el. Az őrült száguldás tovább fokozódott a szemközti egyenes végére, Tiz The Law begyújtotta a rakétákat, és az ő színei tűntek fel az élen a célegyenesben. Emisael Jarmillóval nyergében Shivaree egy darabig állta a sarat, de nem tudta tartani korábbi előnyét, Ete Indien kőkeményen küzdött. As Seen On Tv már korábban elfáradt, helyét Gouverneur Morris vette át, de már túl későn. Végül Tiz The Law senkitől sem zavarva 4 ¼ hosszas győzelmet aratott Shivaree előtt, a harmadik helyre Ete Indien érkezett, nyakhosszal mögötte Gouverneur Morris galoppozott át a célvonalon, Independence Hall lett az ötödik. (Ajaweed, Disc Jockey, Sassy But Smart és Soros nem indult.)

 

A Florida Derbyt az alábbi linkre kattintva tudják megtekinteni:

 

SHARE THIS