/ by /   Friss hírek, Hazai galopp hírek / 0 comments

Magyarok külföldön 6. rész

Vissza a nyeregbe! – Nagy Tihamér

A tavalyi évben legnagyobb örömünkre több lóversenyszakember tért haza, hogy a külföldön szerezett tapasztalatát hasznosítva a Kincsem Parkban folytassa karrierjét. Akkor sokukról beszámoltunk, kérdeztük őket tapasztalataikról. A hazai galopp szezon hamarosan indul, így a következő hetekben azokat a kollégákat keressük meg, akik jelenleg is külföldön élnek és dolgoznak. Hogyan élnek? Hogyan boldogulnak? Hogy látják a nemzetközi lóversenyéletet? Követik-e a Kincsem Park versenyeit?

Több, mint 1000 verseny, ebből 276 első hely Magyarországon! Mindent elmondanak ezek a számok, sok győzelem, megannyi nagyszerű lovaglás nagydíjakban. Nem ma kezdted a sportot, kérlek mesélj a kezdetekről!

Az én történetem 1986-ra nyúlik vissza, ekkor találkoztam először ezzel a sportággal, 1987-ben pedig már versenyben is nyeregbe szálltam. Innen már minden alakult, a súlyom és magasságom ideális volt a zsoké léthez. A lovak az első pillanattól kezdve megfogtak és a mai napig is a rabjuk vagyok. Először Barna Andrásnál tűntem fel, majd jöttek a fantasztikus Kentaurs-os lovak. A VIP istálló lovaira és a sok bécsi, müncheni túrára is nagyon jó szívvel gondolok vissza.

Remek eredményeid voltak itthon, mégis időről időre külföldön kötöttél ki. Mi miatt váltottál többször?

Nem mondanám, hogy volt egy olyan konkrét pillanat, amikor ezt eldöntöttem, sokkal inkább az motivált, hogy még több tapasztalatot szerezzek ebben a sportban már fiatalon. Gyakran éltem is a lehetőséggel, emellett az is fontos szempont volt számomra, hogy nyelvet tanulhattam. Sokat voltam, illetve vagyok külföldön, mind szakmailag, mind emberileg több lettem.

Mit gondolsz, visszatérsz még a Kincsem Parkba?

Már többször előfordult, rengeteg emlék köt Magyarországhoz, megannyi jelentős pillanat, szép versenyek, barátok hada. Nem is kérdés, hogy a terveim között szerepel, viszont egyelőre úgy gondolom, hogy csak vendéglovasként. Véglegesen hazatérni nem tervezek. Viszont külön kedves a szívemnek, hogy fiam, Nagy Tamás Esti Fénnyel és más lovakkal komoly sikereket ért el.

Hol lovagolsz most?

Mióta elhagytam a Kincsem Parkot lovagoltam Németországban és Franciaországban is, ezek gyönyörű emlékek számomra. Minél több pálya és telivér, annál több tapasztalat, melyeket hasznosíthatok a következő versenyek alkalmával. Nagyon hálás vagyok az életnek, hogy így alakultak a dolgok. Idén tervezek ismét nyeregbe szállni Németországban. Nagy kihívás lesz számomra, mivel sok nehézséggel küzdöttem az elmúlt években. Viszont most újult erővel kezdhetek neki mindennek!

Véleményed szerint mi az, ami eredményesség teszi a német lóversenyt?

Itt sincs azért úgy, mint tíz vagy húsz éve, de szerintem főként az anyagi kérdés elengedhetetlen. Vannak olyan tulajdonosok, akik megengedhetik maguknak, hogy komoly pénzekért vásároljanak komoly vérvonallal rendelkező telivéreket. A színvonalas versenyprogram, a szakértő közönség sem utolsó szempont, itt rengetegen szeretik a lovakat, az utolsóként befutó telivért is megtapsolják. Ennek mind következménye, hogy a baden-badeni árverések is nagyon sikeresek és számtalan érdeklődő megfordul ezeken az eseményeken.

Milyen változásokat tapasztalsz Németországban a koronavírus megjelenése óta?

Őszinte leszek, senki nem tudja, hogy hogyan fog alakulni a lósport jövője. Minden futamot töröltek, a tréningekben is nehézségekkel kell szembenéznünk, így ez egy nagy próbatétel lesz. Viszont próbálok optimista maradni, bízni kell abban, hogy minden helyre fog állni rövid időn belül!

SHARE THIS