/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Magyar idomárok a kialakult helyzetről – 5. rész

Jelen írásunkkal szeretnénk tájékoztatást adni az e-Turf hasábjain a szakma jelenlegi körülményeiről. Elöljáróban csak annyit, hogy soraink nehéz időkben kerülnek a világhálóra, ám a megkérdezettek töretlenül végzik munkájukat, szívósan helytállnak. Kitartásukat és rendületlen akaraterejüket ezúton is köszönjük.

Molnár Gyöngyi – Érsekhalma

1. Milyen nehézséget okoz a kialakult helyzet a mindennapi munkában?
Mi elég szerencsés helyzetben vagyunk ebből a szempontból, mert olyanok a helyi adottságaink hogy eléggé elszigetelten vagyunk itt. Az egyetlen változás, hogy a család kiköltözött a lovakhoz, hogy egyszerűbben láthassuk el a feladatainkat, mert a gyerekek miatt is sok a feladat.

2. Mit tesznek azért, hogy megőrizzék a saját és kollégáig egészségét?
Próbálunk jobban odafigyelni a fertőtlenítésre, illetve nem mozgunk semerre, boltba is a lehető legkevesebbet járunk és nem fogadunk külső látogatókat és lovasokat. Nehéz, mert nagyon szívesen mennék Dunakeszire a lovainkat megnézni, de Stanislav Georgiev nagyon segítőkész és sokszor videóhívással mutatja meg nekem a lovakat, hogy ne érezzük annak hiányát, hogy nem láthatjuk most őket.

3. Mennyi könnyebbséget nyújt, hogy a Kincsem Park a kialakult helyzetre elengedi bokszbérleti és a pályahasználati díjat a telepein?
Nagyon nagy könnyebbséget jelent, hogy a Kincsem Park elengedte a bokszdíjakat, sokat segít ez most nekünk, mert lovam is áll Alagon, és minden más tulajdonosnak is.

4. Milyen munkákkal készülnek jelenleg a később kezdődő szezonra?
Szerencsére mi a kis lólétszám miatt eddig sem kapkodtunk a munkákkal a lovakat egyáltalán nem pörgettük, így csak folytatnunk kell a kondíció munkákat, az idősebb lovaknak így is elég lesz majd az idő, hogy 2-3 hét alatt elindulhassanak a versenyben, az itthoni csikók pedig késeinek látszanak, tehát az ő munkáikra egyébként sincs kihatással.

5. Miben kell változtatni az elképzelésekben, hogy módosítva lett szezonkezdés?
A módosított szezonkezdés legnagyobb kihatással nálunk lelkiekben van, alig várjuk a tavaszt és a szezonkezdést, ezért nagy csalódás volt hogy nem indult el a szezon de bízunk benne hogy mihamarabb mozgásba lendülhetünk!

6. Mi az ami ebben a nehéz helyzetben motiválja őket, a tulajdonosokat?
Az egyetlen motiváció, hogy nem úszik el az egész szezon és reménykedünk abban, hogy ha zárt kapuk mögött is, de rövid időn belül újra ott lehetünk a versenypályán.
Nagyon várjuk az új csikók bemutatkozását, bár nem tudom mennyire borítja majd fel a papírformákat ez a helyzet.

7. Miben kell módosítani a tréningmódszereket az eddigihez képest?
Számomra ez a helyzet nem változtat semmilyen módszeren, eddig is a lovakhoz igazítottuk a munkákat az a legnehezebb, hogy rosszabb a lovakat sokáig formában tartani és nincs egy előrelátható időpont amire készüljünk.

8. Hogyan módosul-e a kétévesekkel végzett munka? Mennyire válik hasznukra a csikókra fordított több idő?
A csikókra sem fordítunk több vagy kevesebb időt a kialakult helyzet miatt. Az időt így is úgy is meg kell nekik adni, meg a kellő alapozó munkát. A csikók érettsége ami a munkát befolyásolja nem pedig ez a helyzet.

9. Hány amatőr lovasra számíthatnak? Nőtt az amatőrök száma?
Mivel kis létszámú istálló vagyunk 3-an dolgozunk itthon kb 10 lóval. Ebből egy benti ember, az istálló lovasom Ördög Alen vállalja lovaglások oroszlán részét.
Nekünk nem igazán vannak amatőr lovasaink, inkább lelkes hobbisták, akik be tudnak segíteni, ha kell.

10. Mennyire segített a tavaly év végén felvett életpálya modell összegek visszamenőleges kifizetése?
Miután idén leszek első éves tréner, engem a tavaly évi Életpálya modell még nem érintett. Remélem az idei már annál inkább.

 

Hum-Fűzi Villő – Bácsalmás

Köszönöm a megkeresést!

Milyen nehézséget okoz a kialakult helyzet a mindennapi munkában?
Bácsalmáson még nem igazán érzékelhető ez a rendkívüli helyzet. Szerintem vagyunk olyan szerencsés helyzetben, hogy viszonylag elszigetelten élünk. Egyelőre mindannyian egészségesek vagyunk, ami remélem így is marad.
Egyébként az élet nem áll meg, az állatokkal foglalkozni kell, nap mint nap etetni, mozgatni kell őket, nem úgy van, hogy bezárom az istállót, aztán majd kinyitok, ha vége a krízisnek.

Mit tesznek azért, hogy megőrizzék a saját és kollégái egészségét?
Igyekszünk mindent megtenni, amit a higiéniai előírások megkövetelnek. Egy állattartó telepen dolgozó embernek egyébként is napjában többször kell kezet mosnia, ez nem új keletű számunkra. Maximum még jobban odafigyelünk.

Mennyi könnyebbséget nyújt, hogy a Kincsem Park a kialakult helyzetre elengedi bokszbérleti és a pályahasználati díjat a telepein?
A Telivér Farm Kft.-nek vannak Alagon lovai, ahol jól jött az engedmény.

Milyen munkákkal készülnek jelenleg a később kezdődő szezonra? Miben kell változtatni az elképzelésekben, hogy módosítva lett szezonkezdés? Miben kell módosítani a tréningmódszereket az eddigihez képest? Hogyan módosul-e a kétévesekkel végzett munka? Mennyire válik hasznukra a csikókra fordított több idő?
A lovak szempontjából is, a lehető legrosszabb időpontban jött ez az egész,bár ne érts félre,egy ilyen kórság sose jön jókor, de szegény lovak eddig úgy voltak készítve, hogy mindjárt versenyszezon, hamarosan futni fognak, már agyban is oda voltak pörgetve, és most, mégsem lesz semmi. Ők ebből semmit sem értenek.
A többséget próbálom visszanyugtatni, ami egy futott lónál nem könnyű, éppen ezért, az idősebbek kapnak pár hét pihenőt (legelő, gép) aztán jöhet a szinten tartás. Van néhány olyan három évesem, akik nem futottak még, és kifejezetten igénylik a munkát. Velük próbálok kicsit többet dolgozni.
Az az egyik legnagyobb probléma, hogy nem tudjuk mikor lesz vége ennek a szörnyűségnek.
Úgy kell csinálni, mintha egy nagyon hosszú Derby szünet várna ránk. A célom most az, hogy a lovak idegzetét lehetőleg normál szinten tartsam, hogy ne legyenek feszültek, és ezalatt várjuk, hogy bemondják a kezdést. Szerencsére van rá mód és lehetőség, hogy hosszú, nyugtató terepre menjünk, és nagy ívben elkerüljük a pályát.
A kétéveseinkkel egyébként se szoktunk kapkodni! Szépen legyenek belovagolva, amúgy sem vagyok híve az erőszakos betörésnek. Szerintem az, hogy hagyom benőni a fejüket, és nem sürgetem őket, sokkal együttműködőbbé teszi a lovakat.

Ki a legmegbízhatóbb tulajdonosa? Mi az ami ebben a nehéz helyzetben motiválja őket, a tulajdonosokat?
Vagyok olyan szerencsés helyzetben, hogy csak egy tulajdonosom van, de ő maximálisan megbízható. Úgy gondolom, a cég mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy az állatok és az emberek ne nélkülözzenek. A cél a túlélés, és ha egyszer vége ennek az egész mizériának, újra képesek legyünk onnan folytatni, ahol abbahagytuk.

Hány amatőr lovasra számíthatnak? Nőtt az amatőrök száma?
Sajnos erre nem divat az amatőrködés, de van egy-két lány, aki a szünetekben szokott jönni és segít. Viszont ebben a helyzetben nem engedhetem meg, hogy idegenek jöjjenek a telepre. Így is nagy a kockázat, ezért próbálom minimálisra csökkenteni a veszélyforrásokat és védeni az embereimet.

 

Kreka István és Fodor Ákos – Soltszentimre

Milyen nehézséget okoz a kialakult helyzet a mindennapi munkában?
Szerencsések vagyunk ebből a szempontból, külterületen található a tréningtelep ahol készülünk, Kreka mester helyben lakik, így átjárás nélkül tudjuk megoldani a napi munkát.

Mit tesznek azért, hogy megőrizzék a saját és kollégáig egészségét?
Minimalizáljuk a személyes érintkezést, kihasználjuk a jó időt, és ha csak lehet a szabadban tartózkodunk, emellett betartjuk az 1-2 méteres távolságot egymástól. Mivel kevesen dolgozunk, így ezt könnyebben meg tudjuk oldani. Kreka mestert arra kértük, hogy ne hagyja el a telepet, segítünk a napi bevásárlásokban, próbáljuk a kijárást minimálisra csökkenteni. Vendégeket nem fogadunk a területen.

Milyen munkákkal készülnek jelenleg a később kezdődő szezonra?
A tavalyi éveben nagyon jó szezont zártunk, lovaink jól teletek, így már az első versenynapokra készítettük idősebb lovainak, most egy picit visszavettünk a „lendületből”, igyekszünk jó kondícióban megőrizni őket, meglátjuk mikor tudunk kezdeni.

Miben kell változtatni az elképzelésekben, hogy módosítva lett szezonkezdés?
A fő probléma ezzel, hogy sajnos senki nem tudhatja, hogy mikor tudunk kezdeni, így nagyon nehéz az időzítés, amint látjuk a kezdés esetleges időpontját úgy intenzívebben tudunk készülni tovább.

Mi az ami ebben a nehéz helyzetben motiválja Önöket, a tulajdonosokat?
A 2019-es év volt idáig a legjobb szezonunk, 3 lovunk 9 versenyt nyert, Levendula zsinórban 5 alkalommal is hazaért. Ez a sok szép eredmény továbbra is erőt ad a mindennapokban.

Miben kell módosítani a tréningmódszereket az eddigihez képest?
Mint ahogy azt fent említettem lovaink felkészülten várják a szezonkezdést, kicsit finomítottunk az edzésmódszeren, de bizakodunk, hogy mihamarabb el tudjuk kezdeni a szezont.

Hogyan módosul a kétévesekkel végzett munka? Mennyire válik hasznukra a csikókra fordított több idő?
Egy kétéves csikónk van az éveben. Vele alapozó munkákat végzünk, nem terveztük korán kihozni így az ő felkészülését egyáltalán nem befolyásolja a későbbi kezdés.

Hány amatőr lovasra számíthatnak? Nőtt az amatőrök száma?
Kreka mester mellett egy állandó munkalovasunk van Varga Áron, kis istállónk hosszú évek óta összeszokott stabil csapatban működik.

Mennyire segített a tavaly év végén felvett életpálya modell összegek visszamenőleges kifizetése?
Nagyon jó kezdeményezésnek találjuk, sokat segített reméljük az idei évben is számíthatunk rá.

SHARE THIS