/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Kurta-furcsa első szezon, reményekkel – Donnacha O’Brien

Írta: Kovács Botond.

Gondolj majd erre, amikor te is idomár leszel!

A világ lóversenyzése szinte teljesen leállt a járvány miatt, az idomárok azonban bízhatnak tapasztalataikban, rutinjukban még akkor is, ha ilyesmire előtte sohasem volt példa. Mit tegyen ilyen helyzetben azonban az a tréner, aki első szezonja elé néz, ráadásul fiatal is? Ebben a cipőben jár a szakmát idén elkezdő, mindössze huszonegy esztendős Donnacha O’Brien, (e.: donaka) Aidan O’Brien fia.

– Furcsa időket élünk, de én mindenképpen ezt mondtam volna most, hiszen az ember első szezonja idomárként, az új szerepkör, az új feladatok és felelősségek, mindenki számára nagyon szokatlanok. Így számomra valamivel még kivételesebb a helyzet, de cseppet sem csüggedek. Egyszer azt hallottam, hogy aki kemény helyzetben helyt áll, az sokkal felkészültebben és megedzettebben kerül ki a nehézségekből. A mostani időszak próbatétel ugyan, de elszánt vagyok, és eltökélt szándékom, hogy talpon maradjak. A kétéveseimmel visszavettem a munka intenzitásából, talán jobb is, hogy nem sürget minket annyira az idő. Veretlen lovam, Fancy Blue remek formában van, alig várjuk, hogy ismét jelentkezhessünk vele. Nagyon bízom benne, mert második futására igen szép stílusban nyert Listedet mérföldre.

Joe és Donnacha – családi ügy

Mintha nem lett volna elég a rengeteg világraszóló siker, úgy tűnik az O’Brien család terjeszkedni akar az ír és a brit lóversenyzésben. Adian O’Brien után Joseph kapott idomári működési engedélyt 2016-ban. A fiú zsokéként fényes sikereket ért el. Camelot nyergében megnyerte a 2000 Guineas-t Newmarketben (2012), és még ugyanabban az évben az Epsom Derbyt is behúzta a páros. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy az egész világ lélegzetvisszafojtva figyelte őket Doncasterben, mert csak egy karnyújtásnyira került a Hármas Korona, amelyet Nijinsky (1970) óta senki sem tudott megnyerni. Jött azonban a pimasz korzikai fiú, Mickael Barzalona és a szélső esélyként adott Encke, akik ¾ hosszal megverték őket. Joseph egy év múlva a vigasztalódhatott a St. Legerben Leading Light nyergében, akivel Ascot Gold Cupot is nyertek (2014), és a fiú önbizalmának az Australiával aratott újabb Epsom Derby siker (2014) is jót tett. A két derby-nyerő tulajdonképpen négy Kék Szalagot nyert, mert Camelot és Australia az Ír Derbyben is remekelt. Joe-nak összesen tíz klasszikus győzelem jutott lovasként, és számoljuk még hozzá a Breeders’ Cup Turfban aratott győzelmét is (St. Nicholas Abbey – 2011). Hab a tortán, hogy 2012-ben és 2013-ban ír champion zsoké volt szülőhazájában. Idomárként sincs oka panaszra, itt azonban már számolnia kell az apja jelentette konkurenciával. Ennek ellenére hozzá került az Ír Derby és az Irish Gold Cup trófeája Latrobe illetve Edwulf jóvoltából 2018-ban, Iridessa Pretty Polly Stakes-t és Breeders’ Cup Filly & Mares Turfot nyert neki 2019-ben. Rekindling 2017-es Melbourne Cup győzelme után sokan felkapták a fejüket. Joseph két vasat tart a tűzbe, mert az ugrások felett is indít telivéreket, méghozzá szép eredményekkel. Le Richebourg nevű idomítottja Arkle Juvenile Hurdle-t, Sir Erec Spring Juvenile Hurdle-t nyert Leoparstownban, ez utóbbi futamban A Wave Of The Sea jeleskedett idén.

Győzni fogunk!

Visszatérve Donnachára, őt sem neveznénk a család fekete bárányának, bár testsúlya miatt hamarabb szögre kellett akasztania a csizmáját, mint ahogy bátyja tette. Ennek ellenére megnyert két newmarketi 2000 Guineas-t (Saxon Warrior – 2018, Magna Grecia – 2019), és egy Ír Derbyt (Latrobe – 2018), ami a fiúk közös sikere volt, és Mrs. Anne-Marie O’Brien nyilván könnyekig meg volt hatva. Az Epsom Oaks-ban is nagyot villantott Forever Together nyergében. Idomárként idén februárban ünnepelhette első sikerét Dundalkban Flower Garlandnak köszönhetően, nem sokkal később Mythological volt sikeres, tehát indulóban volt a szekér a járvány kitörése előtt.

Team O’Brien

– A napirendünk mit sem változott a bezárás óta. Harmincöt lovam van tréningben, minden nap fél hatkor kelek, és egyből indulok az istállóba. Körülbelül délután fél egykor végzünk a lovaglással, és nagyjából háromkor zárunk. Nap nap után ez a rutin, és ezt annak ellenére megszoktam, hogy csak idén kezdtem idomítani. Úgy számolom, és ez a szakma általános véleménye is, hogy május elején elkezdődik a szezon. Nagyon meg vagyok elégedve a csapatommal, és az ő esetükben különösen igaz, hogy a kitartásuk és erejük most mutatkozik meg igazán. A legígéretesebb lovam a már említett Fancy Blue, akit a newmarketi 1000 Guineas-re készítünk. Szerintem minden esély megvan rá, hogy ott legyünk a Rowley Mile-on, a BHA és a Jockey Club úgy tervezi, megtartják a futamokat zárt ajtók mögött. Ez természetesen nem száz százalék, mert az élet felülírhatja ezt a tervet, de így legalább már van remény, hogy minden visszatér az eredeti kerékvágásba. Márpedig ha tényleg indulunk, felkészülten kell nekivágni a versenyzésnek.

SHARE THIS