/ by /   E-Turf Magazin, Hazai ügető hírek / 0 comments

Magyar idomárok a kialakult helyzetről – 13. rész

Jelen írásunkkal továbbra is szeretnénk tájékoztatást adni az e-Turf hasábjain a szakma jelenlegi körülményeiről. Elöljáróban csak annyit, hogy soraink nehéz időkben kerülnek a világhálóra, ám a megkérdezettek töretlenül végzik munkájukat, szívósan helytállnak. Kitartásukat és rendületlen akaraterejüket ezúton is köszönjük.

Nagy Ferenc II.

Milyen nehézséget okoz a kialakult helyzet a mindennapi munkában?
– A munka ugyan az ami volt, csak éppen nem tudjuk, hogy hová készülünk, mit csináljunk. Eddig be volt ütemezve, hogy mikor milyen munkát végzünk a lovakkal, melyik versenyre készülünk. Ehhez igazítottunk mindent, most pedig nem tudjuk mi lesz.

Milyen munkákkal készülnek jelenleg a később kezdődő szezonra?
– Eddig megvolt, hogy egy héten hány lassú, közepes és gyors munkát adunk a lovakkal, most csak Lassú munkákkal készülünk és várunk. Ha pedig valami reményt látunk arra, hogy elindul a szezon, akkor majd elkezdünk úgy dolgozni. Persze ez nem lesz egyszerű, mert a téli pihenő után is kellett egy kis idő, mire felhoztuk őket, így pedig még kalkulálni sem lehet, hogy mikor kezdünk.

Hogyan módosul a kétévesekkel végzett munka? Mennyire válik hasznukra a csikókra fordított több idő?
– A kétévesek még csak most lettek behajtva, azokkal is készülgetünk, mozgatjuk őket, lassú munkákat kapnak. A nagyobb baj, hogy van olyan háromévesünk, aki nincs kvalifikálva és most lehet, hogy fél évig verseny sem lesz.

Mi az ami ebben a nehéz helyzetben motiválja a tulajdonosokat?
– Őszintén szólva nem sok minden, nagyon nehéz ez a mostani helyzet. Hiszen a lovakat etetni kell, a takarmányt, kovácsot, állatorvost fizetni. Mi pedig évek óta a lóversenyzésben élünk, most pedig nem látjuk, mikor lesz ennek vége.

Hogyan látja a telepen bevezetett védőintézkedéseket és módosított házirendet?
– Egyetértek vele, biztosan előre visznek ezek az intézkedések. Egyetértek azzal, hogy mindenki maradjon otthon, ne mászkáljanak mindenfelé azok az emberek, akiknek nincs feltétlenül dolguk.
Abban viszont reménykedem, hogy hamarosan zárt kapuk mellett, de újra elindulhatnak a versenyek.

Mit tesznek azért, hogy megőrizzék a saját és kollégáig egészségét?
– Nem nagyon megyünk sehova. Persze tanyán azért egész más ezt megélni, hiszen a lovaknak takarmányért el kell menni, de igyekszünk betartani minden óvintézkedést.

SHARE THIS