/ by /   Friss hírek, Kiemelt egyéb hír / 0 comments

Otthoni olvasnivaló 9. rész

A koronavírus elleni védekezés és az unaloműzés egyik legjobb formája, ha minden nap lovas vagy lóverseny témájú könyvet olvasunk. Ebben szeretnénk segíteni, így számba vesszük a hazai lovas- és lóversenyéletünk legjobb és legfontosabb könyveit és folyóiratait.

 

Dr. Ócsag Imre – A nóniusz

A szerző neve fogalom a magyar lótenyésztésben, generációkat nevelt és tanított az őshonos magyar fajták szeretetére és tudományára. A címzetes egyetemi tanár, állattenyésztési szakíró a napokban, április 10-én lett volna 100 esztendős.
Írói munkásságából most ezt a könyvét emeljük ki. A téma megírását, a nóniusz fajta bemutatását négy évtizedig dédelgette, a könyv 1984-ben jelent meg. A publikált anyagot folyamatos gyűjtőmunka előzte meg, miután gyakornokként a nóniusz fajta szülőföldjén, Mezőhegyesen elkezdte karrierjét. Az íráskor az vezette, hogy keresse e fajta kialakításának és fennmaradásának azokat az objektív okait, amelyeket a közkézen forgó leírások, tanulmányok, könyvek nem tartalmaznak.
A talált forrásmunkák alapján szigorúan a tényeket kívánta e munkában rögzíteni minden sallang és szépítés nélkül, a tudomány akkori állása szerint kívánt magyarázatot adni.
A könyv megszületése óta közel harmincöt év telt el. Dr. Ócsag Imre vélhetően elégedetten bólintana a ma látottakra. A rendszerváltás időszakában, 1989-ben megalakult Nonius Lótenyésztő Országos Egyesület fő célként a fajtafenntartását, a fajta génkészletének megőrzését tűzte ki célul. Hitvallásuk a fajta tradícióinak, egyediségének megőrzése és a modern kor által elvárt minőségének biztosítása. E cél megvalósulását markánsan bizonyítják a fogatsportban, a rendészeti feladatok ellátása terén, a katonai díszelgésben, a szabadidős lóhasználatban elért nemzetközi sikerek. Tradíció, egyediség, minőség!
Jó olvasást kívánunk!

SHARE THIS