/ by /   Friss hírek, Hazai galopp hírek / 0 comments

Magyar idomárok a kialakult helyzetről – 20. rész

Jelen írásunkkal továbbra is szeretnénk tájékoztatást adni az e-Turf hasábjain a szakma jelenlegi körülményeiről. Elöljáróban csak annyit, hogy soraink nehéz időkben kerülnek a világhálóra, ám a megkérdezettek töretlenül végzik munkájukat, szívósan helytállnak. Kitartásukat és rendületlen akaraterejüket ezúton is köszönjük.

Várjuk a kezdést! – Berghoffer Szandra

Milyen nehézséget okoz a kialakult helyzet a mindennapi munkában?

Jelenleg nem mondanám, hogy bármilyen problémát okozna a kialakult helyzet, egyedül amiatt nehéz, hogy nem tudjuk semminek sem a konkrét időpontját.

Mit tesznek azért, hogy megőrizzék a saját és kollégáik egészségét?

Mivel én egyedül dolgozom, így nem kell folyamatos kontaktusban lennem senkivel. Az udvar az egyetlen, ami közös használatban van több idomárral és a náluk dolgozó szakemberekkel, de velük is megtartjuk a kellő távolságot. Emellett odafigyelek a rendszeres kézfertőtlenítésre. A tulajdonosok mind felelősségteljesek, ők ebben az időszakban nem látogatják a lovakat.

Milyen munkákkal készülnek a később kezdődő szezonra?

Az alapozás megtörtént télen, így kondíció munkákat megyünk hosszabb távokon.

Miben kellett változtatni az elképzeléseken a leállás miatt?

Teljesen felborult a helyzet körülöttünk, mert már előre megterveztünk mindent. Most újra kell gondolnunk a dolgokat. Mivel sok négyéves, illetve idősebb lóval dolgozom, így nincs olyan kiemelt verseny, ami miatt idegeskednem kellene.

Mi az, ami ebben a nehéz helyzetben motiválja őket és a tulajdonosokat?

Ugyanúgy kell mennünk és csinálnunk a dolgokat, mint ezelőtt. Mindegyik telivér dolgozik és egészséges, ez a fő motivációnk! Ha kezdődik a versenyszezon, akkor sem kell aggódnunk, mert már megfelelő kondícióban lesznek, elég lesz pár gyors munka nekik.

Hogyan módosul a kétévesekkel végzett munka? Mennyire válik hasznukra a rájuk fordított plusz idő?

Még februárban egy franciaországi árverésen sikerült megvásárolnunk egy kétévest, Joaillier-t (Make Believe-Any Joy), ő az egyedüli ebből a korosztályból, aki az idomításomban áll. Szerintem teljes mértékig hasznára válik az eltolt kezdés, most lényegesen több időnk van arra, hogy dolgozzunk vele és felkészüljön a számára kiírt versenyekre. Molnár Orsolya idomár már említette a jártatógépet, amit közös erőből építettünk, ez nagy hasznunkra válik.

Ki a legmegbízhatóbb tulajdonosa?

Mindenki egyaránt megbízható, senkit nem tudnék és nem is akarnék kiemelni. Kitartanak a lovaik mellett, meg sem fordul a fejükben az, hogy ne folytassák!

Fotó forrása: ZL Photos

SHARE THIS