/ by /   Friss hírek, Kiemelt egyéb hír / 0 comments

Otthoni olvasnivaló 10. rész

A koronavírus elleni védekezés és az unaloműzés egyik legjobb formája, ha minden nap lovas vagy lóverseny témájú könyvet olvasunk. Ebben szeretnénk segíteni, így számba vesszük a hazai lovas- és lóversenyéletünk legjobb és legfontosabb könyveit és folyóiratait.

Dr. Fehér Dezső – Az angol telivér Magyarországom

A könyv szerzője, a magyar lóversenysport egykori legendás igazgatója, az állatorvos-tudományok kandidátusa a 98. életévében járó dr. Fehér Dezső. A Kincsem Parkban és a lovas közegben sokan ma is „csak” doktor úrnak vagy tanár úrnak hívják, aki néhány évvel ezelőtt Életmű díjat vehetett át a Kincsem Park mai vezetőjétől Pécsi Istvántól. 14 szakkönyv és sok száz szakcikk írója.
E könyve a ​hazánkban tenyésztett lófajtákat ismertető sorozat tagjaként született (korábban több könyvet bemutattunk a sorozatból). Az angol telivér világfajta. A hazai tenyésztésünk hírnevét olyan lovak öregbítik, mint az Epsom Derby nyerő Kisbér, a verhetetlen Kincsem, vagy a XX. század legjobbja, Imperiál. A kötetből megismerhetjük a fajta kialakulását, elterjedését, a hazai tenyészeteket, a versenyzésen keresztül, legkiválóbb lovainkat 1990-ig bezárólag.
A világ versenypályáin futó minden egyes angol telivér több évszázados, célszerű tenyésztői munka eredménye, s mindegyikük származása visszavezethető az 1680 — 1724 között született három „ősménre” és e korszak ún. „királyi kancái”-ra. A legtöbb lófajta kialakításában, vérfrissítésben jelentős szerepet játszanak, sőt, a legeredményesebb sportlovak közül számos a telivérek leszármazottjai. Ezért a kötetet nemcsak a tenyésztési és versenyzési szakembereknek, hanem a sportkedvelő közönségnek is ajánljuk.

SHARE THIS