/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Shamardal elköszönt

Írta: Kovács Botond.

Távozott az égi legelőkre a Darley-birodalom egyik legmeghatározóbb ménje, Shamardal (2002 pm, Giant’s Causeway – Helsinki, Machiavellian), közölte az írországi Kildangan Stud.

Az amerikai tenyésztésű mén kétévesen lépett először pályára Mark Johnston istállójából egy Ayrben rendezett 1200 méteres nyeretlen versenyben. Ekkor még nem a Godolphin színeit vitte, hanem a dúsgazdag Abdulla Buhalibáét. Topfavoritként állt be a startgépbe, és messze felülmúlta az elvárásokat, nyolc hosszat vert a második helyen célba érő No Comissionre. Két hét múlva már Goodwoodban láthatta a közönség, a Group 2-es Vintage Stakes-ben. A táv 200 méterrel hosszabb volt ugyan, de ez cseppet sem zavarta Shamardalt, ismét Joe Fanning kezében gyönyörű stílusban nyert. Egyenes út vezetett innen Newmarketbe, ahol a legnagyobb presztízsű brit csikóversenyben, a Group 1-es Dewhurst Stakes-ben jelentkezett ismét Kevin Darley-val a nyeregben. A később Eclipse Stales-t nyerő Oratoriót biztosan verte, a többiek talán még ma is futnak.

Győzelem Franciaországban

A hároméves kampány előtt a Gainsborough Stud, a Godolpin istálló egyik ménese megvásárolta Shamardalt, ezért Johnston mestertől Saeed Bin Suroorhoz került. A francia 2000 Guineas, vagyis a Poule d’Essai des Poulains egyértelmű célnak látszott, ezért úgy döntött az új idomár, hogy felhozó versenyként az 1800 méteres UAE Derbyben indítja. Nem volt jó ötlet. A feladattal megbízott Frankie Dettori hamar az élre állt, de féltávnál már látszott, hogy nem terem babér a párosnak. Végül messze a vert mezőnyben, a kilencedik helyen értek célba, negyvenhat hosszal a győztes istállótárs, Blues And Royals mögött. Az ok nyilvánvaló volt. Shamardal utálta a homok pályát.

St. James’s Palace Stakes – az utolsó győzelem

Longchamp-ban azonban kicserélt lóként versenyzett Shamardal, és Dettori is remekelt, a páros start-cél győzelmet aratott a tomboló publikum előtt. A francia siker arra sarkalta a menedzsmentet, hogy maradjanak még egy darabig gall földön. Voltak némi kételyek a ló távbírását illetően, de ismert tény, hogy a Prix du Jocley Club (Francia Derby) csupán 2100 méteres, ezért egy merész húzással itt indították legközelebb, ismét Dettorival. Jócskán megnehezítette a helyzetet, hogy a veretlen Hurricane Run is megjelent Chantilly-ban. Egyértelműen ő volt a favorit, Christophe Soumillon nagy reményekkel mázsált ki. A káprázatos futam Shamardal és Hurricane Run gigászi küzdelmével ért véget, amelyből az előbbi került ki győztesként nyakhosszal. (Csak a rend kedvéért jegyezzük meg, hogy Hurricane Run ezután megnyerte az Ír Derbyt, a Prix de l’Arc de Triomphe-ot, a Tattersall’s Gold Cupot és a King George VI & Queen Elizabeth Stakes-t.) Mindez nyilván meg sem kottyant Mohamed sejk lovának, mert kilenc nap múlva már a kivételesen Yorkban rendezett mérföldes St. James’s Palace Stakes-t húzta be Kerrin McEvoy-jal. Ez volt az utolsó futása. Egy sérülés megakadályozta abban, hogy ismét pályára lépjen, elmaradt a tervezett összecsapás az Epsom Derby hősvel, Motivatorral az Eclipse Stakes-ben, Shamardalt ménesbe küldték. Hét futás, hat győzelem és 1.1 millió font nyeremény állt neve mellett.

Egy apja hírnevéhez méltó utód – Pinatubo

A sikerek folytatódtak ménesben is, sőt, szédítő magasságokba emelték a kőkemény mént. Hetvenöt Group-győztes utódját ismerjük a mai napig (ebből 25 nyert Group 1-et), és ehhez még tegyük hozzá a 71 Listed-nyerőt is. Ivadékai 441 győzelmet szereztek. Közülük a legismertebbek Able Friend (Hong King Mile, Stewards’ Cup, Jockey Club Mile), Blue Point (Diamond Jubilee Stakes, King’s Stand Stakes – ez utóbbi kétszer, és külön érdekesség, hogy a Diamond Jubileet és King’s Standet négy nap alatt teljesítette!), Lope De Vega (Poule d’Essai des Poulains, Prix Du Jockey Club), Earthlight (Middle Park Stakes, Prix Morny), Mukhadram (Eclipse Stakes) és Pinatubo (Dewhirst Stakes, Vincent O’Brien National Stakes, Vintage Stakes). Pinatubo a jövő nagy reménysége. Egyesek szerint Frankelnél is jobb formákat futott tavaly. Shamardal fedezési díja 40 ezer euróról indult 2006-ban, majd némi csökkenés után 70 ezerig emelkedett 2015-ben. Onnantól fogva privát megegyezés tárgyát képezte az ár. Tudjuk, hogy ez azt jelenti hat számjegyű összegek repkedtek. Shamardal örökségét kivételes képességű utódai viszik tovább.

Az alábbi linkre kattintva megtekinthetik Shamardal győzelmét a Poule d’Essai des Poulains-ben.

 

SHARE THIS