/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Szacuki So – Japán 2000 Guineas

Írta: Kovács Botond.

A felkelő nap országában tovább folynak a zárt kapus futamok. A klasszikus versenyek sora is megkezdődött múlt héten, Daring Tact nyerte az Oka Sót (1000 Guineas). Közép-európai idő szerint vasárnap reggel futották a Szacuki Sót, vagyis a 2000 Guineas-t.

Nakajama kejba-dzso – kényszerűségből most is pont ennyien voltak

A futamnak a Tokió szomszédságában található Csiba prefektúrabeli Funabasi városa ad otthont. A Nakajama kejba-dzso, vagyis az 1907 óta üzemelő versenytér a fővárosból is könnyen elérhető, még csak a 360 km/h sebességgel száguldó szuper vonatra, a Sinkanszenre sem kell felszállni a lóverseny rajongóknak. Nakajama 1990-ben teljes körű átalakításon esett át, mai befogadóképessége közel 166 ezer fő. A pályának két füves és egy homok futófelülete van, plusz egy gát és akadály pálya. A Szacuki So mellett itt tartják a japán versenykalendárium egyik legnagyobb jelentőségű síkversenyét, a decemberi Arima Kinent és az ugró szakág szerelmesei itt izgulhatnak a Nakayama Grand Jump indulóiért.

         Deep Impact – nagy hatása volt

A hároméves mének és kancák számára 2000 méteren kiírt Szacuki So a japán Hármas Korona első ága. Ezt követi majd a Tokió Jusun (Japán Derby – 2400 méter), és a Kikuka So (Japán St. Leger – 3000 méter). A távok hosszúságának oka, hogy Japánban nagyon erős a stayer-kultusz, a sprinterek és a milerek viszonylag nem sok vizet zavarnak. A történelem során csupán hét telivérnek sikerült megnyernie mindhárom futamot (St. Lite – 1941, Shinzan – 1964, Mr. C. B. – 1983, Symboli Rudolf – 1984, Deep Impact – 2005, Orfevre – 2011). A Szacuki Sót 1939-ben tűzték programra első alkalommal, és 1945 és 1946 kivételével minden esztendőben megtartották. A futam összdíjazása 238.6 millió jen (720.6 millió forint). A jobbkezes pályán 57 kilogrammot vittek a mének, a kancák 2 kilogramm engedményt kaptak. Pontosabban kaptak volna, hiszen idén csak a fiúk futottak.

Ömlött a pénz

Idén tizennyolc lovat neveztek a nagydíjba (ennyi a maximum), amely kivételes izgalmakat tartogatott, hiszen öt veretlen telivért találhattunk a mezőnyben. Contrail, L’Excellence és Salois három versenyben nem talált legyőzőre, Crystal Black kettőből kétszer nyert, Tempin futásainak és győzelmeinek száma egyaránt egy volt. Satono Flag négy versenyből hármat nyert, akárcsak My Rhapsody, tehát nekik sem volt miért szégyenkezniük. A 2000 Guineas favoritja Contail volt a futam előtti percekben, és annak ellenére, hogy a lelátókon egy teremtett lélek sem téblábolt, ömlött a pénz a bukmékerekhez.

Japánban nagyon erősen szabályozott a szerencsejáték piac. Nincsenek kaszinók, és ugyan lehet lottózni, de fogadást csak négy sportág eseményire lehet kötni. Meglepő a lista: motorcsónak verseny, gyorsasági motorverseny, kerékpár verseny és természetesen lóverseny. Ez utóbbi 62.3%-kal részesül az éves forgalomból, és 7876 milliárd (nem tévedés!) forintnak megfelelő jenre rúg.

A veretlen lovak voltak a piacvezetők. Contrail 17/10-en állt a bukiknál, őt Salios követte 14/5-ös rátával, majd a 13/5-ön jegyzett Satono Flag és a 136/10-re tartott Crystal következett. A Godolphin színekben futó, de japán tréningben álló brit tenyésztésű Darlington Hall győzelmi esélyeit 175/10-en ajánlották. Deep Bond (355/1) az esélytelenek nyugalmával vágott neki a távnak. Meglepő volt látni, hogy a veretlen L’Excellence egyáltalán nem volt népszerű a játékosok körében, már 62/1-en is lehetett játszani.

Damian Lane – Ausztália

Megjegyezzük, hogy annak ellenére, hogy semmilyen korlátozás nincs a nevezésben, idén sem jött el egyetlen külföldi tréningben álló telivér. Könnyű lenne ezt a pandémiára fogni, azonban tavaly sem volt ez másként. A lovak közül az amerikai tenyésztésű American Seed, és a brit földön született Darlington Hall képviselték a nagyvilágot. (A Sunday Racing Co. lova, Weltreisende neve félrevezető, tősgyökeres japán lovat idomít Ike Jaszutosi mester.) Ha a lovasokat nézzük, már egy kissé színesebb a paletta. A francia Christophe-Patrice Lemair, a talján Mirco Demuro, valamint az ausztrál Damian Lane és a dél-afrikai Lyle Hewitson mázsált ki a tizennégy japán zsoké mellett. Ide kívánkozik, hogy a mezőnyből messze kiemelkedik Mirco Demuro (Darlington Hall), aki négyszer nyert Szacuki Sót. A veterán Take Jutaka (My Rhapsody) kétszer volt sikeres, akárcsak Ivata Jaszunari (Rhinebeck), a nagy öreg Norihiro Jokojama (Deep Bond) és Macujama Kohej (Cortesia) egy-egy győzelemmel rendelkeztek.

Napok romjai

Nem tudunk ellenállni, ezért megemlítjük, hogy a Godolphin királykék dresszét vivő Darlington Hall névválasztása rendkívül elegánsan sikerült, a dubajiak ismét kitettek magukért. Isiguro Kauzo Napok romjai című regénye inspirálta a nevet. A történet Angliában játszódik, főszereplője Darlington gróf, aki ősi kastélyában, a Darlington Hall-ban él, és itt igazgatja a világpolitika szálait. Számos titkos találkozót szervez az 1930-as években az Egyesült Királyság és a Harmadik Birodalom között, de hiába, a világháború elkerülhetetlen. A könyvből 1993-ban nagy sikerű filmet forgattak azonos címmel, amelyben Sir Anthony Hopkins és Emma Thomson nyújt fantasztikus alakítást.

Contrail

Az időjárás ezúttal megkímélte a résztvevőket, verőfényes napsütésben vágott neki a mezőny a távnak. Darlington Hall-t leszámítva minden telivér remekül jött el a géptől, az első kanyar előtt Chimera Verite vállalta magára a vezetést. A szemközti egyenes elején Chimera Verite növelte előnyét, mögötte Win Carneilan, Bitterender és Deep Bind színei látszottak. A favoritok a háttérben helyezkedtek. A sorrend a célegyenesre fordulva kezdett megváltozni. Az addig csak ücsörgők beindították a rakétákat, és a kanyar közepére összesűrűsödött a mezőny, volt aki a nyolcadik spúrba kényszerült. A favorit Contrailnek a hetedik maradt. A jobb pozícióban lévő Salios az élre tört, ám Contrail szorosan a nyomában maradt kívül, kettejük között Win Carnelian állta a sarat, mögötte Satono Flag szaporázta. A távoszlopot elhagyva már sejthető volt, hogy Salios és Contrail között dől el a verseny. Fej-fej mellett száguldott a két mén, a zsokék beleadtak apait-anyait. A heroikus küzdelem végén Contrail (2017 stpm, Deep Impact – Rhodochroiste, Unbridled’s Song) száguldott át a célvonalon elsőként Fukunaga Juicsi kezében. Fél hoszal mögött Salios lett a második, Damien Lane-nel, a harmadik helyet az utolsó pillanatokban feltűnő outsider, Galore Creek szerezte meg Lyle Hewitsonnal nyergében. A szintén esélytelennek tartott Win Carnelian közeli negyedikként végzett a kedvencek közé sorolt Satono Flag előtt. Darlington Hall nyakhosszal maradt le a pénzes helyezésről.

Fukunaga Juicsi

Akárcsak a kancáknál, az Szacuki Sóban is a topfavoritnak állt a zászló. A negyvenhárom esztendős zsoké, Fukunga Juicsi a menők közé tartozik, nyert már Japán Derbyt (Wagnerien – 2018), Japán St. Legert (Epiphaneia – 2013), és őszi Tenno Shót (Just a Way – 2013), hogy csak a legértékesebb nagydíjakat említsük a közelmúltból. Futamgyőzelmeinek száma 2292-re nőtt. Contrail idomárja, Jahagi Josito mester különös figura, nyilván ez lehet a mottója: Mennyiség helyett minőség.

Jahagi Josito mester

Ezt azért gondoljuk, mert a mostani csupán 641. idomári sikere volt, viszont 14 Group 1-es győzelemmel rendelkezik, köztük a Japán Derby (Deep Brillante – 2012), a Japán Kancadíj azaz a Jusun Himba (Loves Only You 2019) és az Arima Kinen (2019 – Lys Gracieux) trófeáit begyűjtötte már. Maeda Sindzsi tulajdonos még ennél is alacsonyabb profillal rendelkezik, bár nem árt tudni róla, hogy 2013-ban Kizuna nevű lova nyerte a Japán Derbyt.

 

Az alábbi linkre kattintva megtekinthetik a futamot:

SHARE THIS