/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

A lóvásárlás egyszerre racionális és érzelmi kérdés

Interjú ifj. Turbucz Sándorral

A koronavírus miatt egy hónapja szünetel az ügetőversenyzés, Önnek sincsen bevétele jelenleg a versenydíjakból. Mi késztette arra, hogy mégis lovakat vásároljon?

Én a lovak vásárlását nem elsősorban a versenytől, versenydíjtól teszem függővé, hanem pont a hangulatomtól, és ha megtetszik egy ló és a származása, akkor arra megpróbálok megegyezni, úgy hogy a tenyésztőnek és nekem is megérje. Egyszerre kell hozni racionális és érzelmi döntést. A kettő nem elválasztható, legalábbis nálam nem. Természetesen a versenydíjak kiesése mindenkit fájdalmasan érint.

Nem szokás ilyesmit kérdezni, de mégis megtesszük. Ha tavaly ilyenkor vásárolt volna lovakat, ugyanennyibe kerültek volna? Ha nem, lát abban lehetőséget, hogy ilyen helyzetben vásároljon lovat, aki megteheti?

Négy fiatal lovat vásároltam meg. Ha tavaly vettem volna lovakat, nem tudom mennyibe kerültek volna, de ha sikerült volna megegyeznem rá, ugyanúgy megvettem volna akkor is. Igen látok rá esélyt mert nagyon bízunk benne, hogy hamarosan újra indul a versenyzés a Kincsem Parkban, ha még zárt kapusan is.

Miért a Kulik Farm lovai közül választott?

Jól ismerem az ottani állományt, csodálatos küllemű fiatal lovaik vannak. Ezeket a lovakat Kulik Farm nevelte és tenyésztette. Az egész Kulik családdal nagyon régóta nagyon jó kapcsolatot ápolok. Legjobb orosházi ló természetesen Tonnyó volt, amit ők tenyésztettek. Ugyan ebből az évjáratból volt Tornado Cole, ami hozzám került és később harmadik lett a Derbyben Tonnyó mögött. Utóbbi áll közelebb hozzám, mivel őt többször hajtottam versenyben.

Milyen információi vannak a piacról? Ismer másokat, akik szintén vásároltak vagy vásárolni készülnek? Esetleg készül külföldről is lovat vásárolni?

Semmilyen plusz információm nincs, de baráti körömből szerintem bárki, bármikor venne lovat. Hogy veszek-e lovat külföldön idén, az még a jövő titka.

A galoppon is ismert futtatónak számít. Ugyan a telivéreknél az árverezési szezonnak vége, ennek ellenére tervez vásárlást?

Meglátjuk mit hoz a jövő. Kezdődjön el ott is a szezon. Tréningben a galoppon 18lovam van a barátaimmal és családommal közösen. Ez nem kevés, köztük nagy ígéretek. Hogy telivér fronton mi lesz, az majd őszre kiderül. Ügetőn jelenleg még több lovat felügyelek, ez a mostani négy új lóval harmincas lólétszám. Persze nem mind az enyém, hanem a baráti társaságé.

Munkaadóként, futtatóként, hajtóként milyen nehézséget okoz a kialakult helyzet a mindennapi munkában?

Nem könnyű mint mindenkinek, de bízunk a legjobbakban. Igyekszem a kollégáimat is ösztönözni, de ez egy jó csapat, mindenki teszi a dolgát.

Mi motiválja Önt ebben a nehéz helyzetben?

A versenysport szeretete, a remény, ezek az új lovak és a bizakodás. Ráadásul a gyerekeim most kezdtek el beleszeretni ebbe a sportágba igazán.

Összeállította: Kovács Botond.

SHARE THIS