/ by /   Friss hírek, Kiemelt egyéb hír / 0 comments

Otthoni olvasnivaló 11. rész

A koronavírus elleni védekezés és az unaloműzés egyik legjobb formája, ha minden nap lovas vagy lóverseny témájú könyvet olvasunk. Ebben szeretnénk segíteni, így számba vesszük a hazai lovas- és lóversenyéletünk legjobb és legfontosabb könyveit és folyóiratait.

Dr. Fehér Dezső – Kincsem, a csodakanca

A ​soha le nem győzött Kincsem – a verhetetlen csodakanca – születésének és pályafutásának hiteles történetét olvashatjuk. A múlt század utolsó negyedének kezdetén ez a nagyszerű tenyésztői produktum irányította a külföld figyelmét az addig alig ismert magyar mezőgazdaságra és az állattenyésztésre. Teljesítményét azóta sem érte el, nem haladta meg egyetlen telivér sem a versenypályákon.
Kincsem leszármazottai – bár ősanyjuk nagyszerű eredményeit nem tudták elérni – a generációk során a világ 11 telivértenyésztő államába eljutottak és mindenütt megbecsülést szereztek e kiváló vérvonalnak. Ennek köszönhetően számos, nagy versenymúlttal rendelkező országban neveztek el a csodakancáról versenyeket, olyan országban is, ahol pályafutása alatt meg sem fordult. Ez mindennél jobban bizonyítja világszerte meglévő népszerűségét.
Kincsem születésének 100. évfordulójára könyvvel állítottak méltó emléket a lótenyésztés és versenyzés veterán krónikása Török Imre és a magyar lóversenyzés vezetője. A jubileumi könyv 1974-ben a csodakanca születésének évfordulóján rövid hetek alatt elfogyott. A soha le nem győzött Kincsem története és egy elmúlt világ olvasmányos korrajza nagy érdeklődést váltott ki.
Ezen bővített és átdolgozott újabb kiadás szerzője már egyedül készítette el ezt a könyvet, kibővítve tudományos vizsgálataival és a széles körű nemzetközi ismereteivel. Mindezt úgy végezte el, hogy megmaradt a könyv olvasmányossága, miközben emelkedett népszerű, tudományos hitele.

SHARE THIS