/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Champions’ Mile – Hongkong 2020

Írta: Kovács Botond.

Sha Tin

Európai idő szerint vasárnap reggel futották Hongkongban a helyi versenykalendárium egyik kiemelt futamát, a Champions’ Mile-t. A Kínához 1997-ben visszatért, különleges közigazgatási területnek számító szigeten két versenytér található, a mérföldes erőpróbát Sha Tinban rendezték zárt kapuk mögött.

1 hongkongi dollár – ilyennel már nem fizethetünk

Hongkong az első ópium háború (1839-1942) után került brit fennhatóság alá. Először csak egy, majd egyre több szomszédos sziget vált brit koronagyarmattá, a Pax Victoriana virágkorát élte, a Brit Birodalomban sohasem nyugodott le a nap. Eltelt azonban közel másfél évszázad, és Margaret Thatcher 1983-ban arra kényszerült, hogy függő területre (Crown dependency) változtassa Hongkong státuszát. Ezzel együtt megállapodás született, amelynek értelmében 1997-ben az Egyesült Királyság visszaadta az uralmat Kínának.

Hongkongban virágzik a lóverseny élet, a szigeten két pálya (Sha Tin, Happy Valley) található. Egy egész kötetet lehetne megtölteni a csodálatos részletekkel, ám most csak annyit írunk le, hogy turf-ügyekben a Hong Kong Jockey Club mondja ki a végső szót, és akárhogy is nézzük, kemény kézzel és rendkívül sikeresen irányítják a sportot. (Példaként azt említjük meg, hogy nem lehet akárkiből versenyló tulajdonos, szó szerint, csak kihalásos alapon lehet futtatói licencet szerezni).

Beauty Generation

Hongkongban tizenkét Group 1-es versenyt futnak, az egyik legnagyobb presztízsű a Hong Kong Mile. 2001-ben alapították a nagydíjat (ne keverjük össze a decemberi Hong Kong Mile-al), azóta Bullish Luck (2005, 2006), Xtension (2011, 2012) voltak a legsikeresebbek. Duplázott még az idén is starthoz álló címvédő, az új-zélandi tenyésztésű, de hazai tréningben álló Beauty Generation (2018, 2019) is.

Zac Purton

Beauty Generation (2012 pher, Road To Rock – Stylish Bel, Bel Esprit) a világ egyik legjobb lova, sokak szerint a valaha élt legjobb hongkongi telivér. Ma reggelig 35 startjából 18 alkalommal nyert (nyolcszor Group 1-ben), és tízszer volt második vagy harmadik. Életnyereménye súrolja a 4 milliárd forintot. John Moore mester a háromszoros, és egyben regnáló hongkongi zsoké championt, az ausztrál Zac Purtont bízta meg a feladat végrehajtásával.

Nem meglepő, hogy nem mertek sokan kiállni Beauty Generation ellen, mindössze heten vállalták a megmérettetést. Közülük a legígéretesebb Waikuku volt 37/10-es odds-szal, de a Chevely Park Stud neveltje, More Than This sem volt rossz sansz, őt 26/5-ön jegyezték. A többiek közül kiemelkedett Southern Legend, akinek nyerési esélyeit 97/10-en jegyezték a bukik, ám papíron megelőzte őt Ka Ying Star (43/5).

Erős küzdelem

A start után ez utóbbi vállalta magára a vezetést, szorosan nyomában a favorit helyezkedett Zac Purtonnel. Jól kezdett Thinking’ Big is, Southern Legend és Waikuku színei az élboly mögött látszottak. A sorrend nem változott a kanyarban, ám a távoszlop előtt Purton élre tört a favorittal. A szeme sarkából láthatta, hogy a kissé kívül forduló Southern Legend és Vincent Ho hirtelen felérnek mellé. Kétszáz méterrel a cél előtt csodálatos párharc bontakozott ki kettejük között, a mezőny többi tagja már csak asszisztált. Southern Legend lépésről lépésre előrébb került, ám Beauty Generation nem adta magát könnyen. Néhány vágtaugrással a cél előtt visszatámadt, de arra már nem tellett erejéből, hogy ismét előrébb legyen. Heroikus közdelem után az ausztrál tenyésztésű Southern Legend (2012 pher, Not A Single Doubt – Donna’s Appeal, Carnegie) Vincent Ho kezében letaszította trónjáról világhírű évjárattársát. Csupán rövid fejhossz volt a két telivér között a bírói ítélet szerint. Harmadik helyre Waikuku ért Joao Moreirával, a szélső esélyként számon tartott Rattan (73/1) a negyedik, More Than This az ötödik helyen végzett. A győztes telivér idomárja a háromszoros tréner champion Caspar Fownes.

Moore mester

John Moore mester kénytelen volt beérni a második hellyel. Az idei évad lesz az utolsó számára, mert a Hong Kong Jockey Club szabályai szerint nem kaphat működési engedélyt a hetvenedik életévét betöltött személy. A Moore család tagjával sem tesznek kivételt, pedig John fivére, Gary Moore hétszeres hongokongi champion zsoké volt, édesapjuk, Gary Moore tizenegy alkalommal lett a legjobb idomár.

Az alábbi linkre kattintva megtekinthetik a futamot:

SHARE THIS