/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

A Magyar Derby győztesei – 2. rész – Lavendel II. (1922)

Írta: Kovács Botond.

Gróf Bethlen István

Kezdtek elcsitulni a történelem viharai. A területének kétharmadát elveszítő Magyarországon először gróf Teleki Pál, majd gróf Bethlen István alakított kormányt. Az uralkodó nélküli Magyar Királyság élén Horthy Miklós kormányzó állt. 1921-ben, néhány hónappal az 1. Magyar Derby után meghiúsult IV. Károly és hűséges támogatói restaurációs kísérlete, ezt követően az Országgyűlés törvénybe iktatta a Habsburg-ház trónfosztását. Kezdetét vette az építkezés időszaka, amelyet bethleni konszolidációnak nevez a történettudomány.

Telly Savalas

1922 azért is emlékezetes esztendő, mert ekkor született Budapesten Hidekuti Nándor, az Aranycsapat „Öreg” becenéven ismert legendás csatára, és ebben az évben alapították meg a Magyar Légiforgalmi Rt-t, a MALÉV elődjét. A nagy világ eseményei közül kiemelkedik, hogy XI. Pius elfoglalja Szent Péter trónját, és Törökországban a parlament hivatalosan megfosztja hatalmától VI. Mehmedet. Az év utolsó előtti napján szövetségbe forr Oroszország, Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Grúzia, Örményország és Ukrajna, és megalakul a Szovjetunió. A kulturális élet eseményei közül kiemeljük, hogy Howard Carter expedíciója rábukkan Tutanhamon fáraó részben érintetlen sírkamrájára a Királyok Völgyében. (Az ásatást a Carnarvon 5. grófja, a Highclere Ménes megalapítója finanszírozta.) Az Egyesült Államokban, egy New York állambeli görög család második gyermekeként világra jön Aristotelis Savalas. A manapság dühöngő pandémia miatt idekívánkozik az is, hogy Madeira szigetén visszaadja lelkét a Teremtőnek az imént említett, mélyen vallásos IV. (Boldog) Habsburg-Lotharingiai Károly, a spanyolnátha egyik utolsó áldozata.

Egy másik görög – Arisztidisz Baltazzi

Térjünk azonban vissza azonban témánkhoz, és nézzük, milyen út vezetett a 2. Magyar Derbyig. 1919-ben Dreher Antal Erdőháti Ménesében Lappalie megellette harmadik csikóját, akit Lavendelnek nevezett el tulajdonosa. A saját tenyésztésű pej mén apja Wool Winder volt, akit Baltazzi Arisztid 1909-ben 150 ezer aranykoronáért vásárolt (egy heti átlagbér 18 Korona 80 fillér volt) Angliában. A remek telivér 1907-ben második lett Orby mögött az Epsom Derbyben, és megnyerte a St. Legert, és egyebek mellett a goodwoodi Sussex Stakes-t. A lovat Napajedlában, a Baltazzi fivérek által alapított ménesben állították fel. (Ugyan már minden hűséges Olvasónk tudja, de az újak kedvéért megjegyezzük, ők voltak a máig egyetlen Epsom Derby-nyerő magyar ló, Kisbér tulajdonosai is.) Wool Winder remekül végezte dolgát, többszörös apamén champion lett. Tőle származott az 1915-ben Alagon és Bécsben Kancadíjat, valamint a Preis des Jockey Clubot (Osztrák Derby) nyerő, a St. Legerben második helyezést szerző, és további két Király Díjban, a mai Millenniumi Díjban (1915, 1918) brillírozó Tovább is, aki szintén a Dreher-színeket vitte.

Schejbal József pihen

Dreher Antal 1920-ban elhunyt, ezért már nem láthatta Lavendel II. első futását. Helyébe második fia, Jenő lépett, aki izgalommal várta Megyeren 1921 augusztusában, a Szent István Díj napján, lova debütálását. Nem kellett csalódnia. A huszonhárom esztendős Schejbal Józseffel a nyeregben könnyű, másfél hosszas győzelem született. A magyarrá lett angol, Adams Róbert idomár, aki lovasként kezdte karrierjét hazánkban, büszkén fogadta a gratulációkat, mert már nyilván sejtette micsoda remek telivér van a keze között.

Lavendel II.

Az 1922. évi kampány májusban kezdődött Alagon, ahol a Váci Díjban Lavendel II. kikapott ugyan, de pár nappal később revánsot vett az őt legyőző Szegeden a mérföldes Horkay Díjban (május 8.). Ezzel fényes diadalmenet indult, amelynek állomásai a Kettős Ivadékverseny (hároméveseknek – május 18.), a bécsi Vederemo Rennen (május 30.), az igen könnyen nyert és Wiener Derby néven futott Oszták Derby (június 4.) voltak. Ám ez még mindig nem a vége! Csupán két hét pihenőt követően, június 18-án Alagon nagy tömeg várta a 140 ezer Korona összdíjazású 2. Magyar Derbyt. A mezőny nem volt túl nagy. A nyerőnek jelentett Lavendel II. mellett starthoz állt az istállótárs Little Woman, a három nappal korábban lefutott (!) Magyar Kancadíj nyerője, továbbá a Kettős Ivadékverseny és az Alagi Díj második helyezettje, a kisbéri tenyésztésű Laczi bácsi, az egyesített Nemzeti és Hazafi Díj hőse, Kudlich, aki szintén Dreher dresszt vitt (vörös, fehér szegély, vörös sapka – a hamis dresszhez fekete sapka), végül a szélső esélyt képviselő, de hasznos Polyglotte, a Lesvári Ménes lova. A verseny hamar eldőlt, Lavendel II. nyolc hosszat vert Little Womanre, akit egy hosszal Laczi bácsi követett a célban. Polyglotte a negyedik, Kuglich az ötödik helyezést szerezte meg. Tétjátékban 50 Korona elhelyezése után 55 ütötte a jól tippelők markát. Az 1922. évi sikersorozat utolsó állomása a Magyar St. Leger volt, amelyet Lavendel II. könnyen behúzott. A Lovaregyleti Díjra már nem futotta erejéből, Dáridó, Balbinus és Mamlasz is előtte végzett. A nyeregben egy kivételével mindvégig Esch Győző ült (a Horkay Díjban, Sajdik Sándor kapott lehetőséget).

Esch Győző – teniszezni is jól tudott

A fenti pazar teljesítmény ellenére a szezonvégi elszámolásnál Dreher Jenő csak második tudott lenni a futtatói championátusban, közel 1.8 millió Koronás eredménnyel (gróf Wenckheim Dénes telivérei 2.7 milliót kerestek). Schejbal József lett a champion zsoké 67 győzelemmel, a Esch Győző előtt, aki 47 alkalommal mázsált vissza elsőként. Különös, de az idomár championátusnak nem találtuk nyomát az évkönyvekben.

Négyévesen a Batthyány-Hunyady Díjban láthatták először Lavendel II-t a lóverseny rajongók, ahová nevezték Balbinus-t is (1920 – Preis des Jockey Club), ám a derby-aspiráns Handful erős küzdelem után megverte a három derbyt nyerő két vetélytársát. A Millenniumi Díjban hasonló volt a helyzet, bár ott az 1923. évi Osztrák Derby későbbi nyerője, Ricsay bizonyult jobbnak, Lavendel II. negyedik lett. Nem csoda, hiszen táv ellen futott. Ezután azonban elindult az újabb győzelem-dömping, amelyben Adams mester nem futtatta lovát 2000 méter alatt: Kisbér Díj (itt Balbinus-t verte), Ritter Díj, Nándor Díj, Széchenyi Díj (Balbinus ismét kikapott), Választmányi Díj (Balbinus újra második), Elnöki Díj és végül szeptemberben az Erzsébet Királyné Díj, ahol hősünk jól elhúzta Handful és Ricsay nótáját. A zsoké mindvégig Esch volt, természetesen.

Némethy Bertalan

Ötévesen már hiba keressük Lavendel II. nevét a nagydíjak indulói között, a Magyar Méneskönyvet lapozgatva azt látjuk, 1925-ben megszülettek első ivadékai. A sors furcsa fintora, de a telivértenyésztésben egyáltalán nem ritka, hogy Lavendel II. nem alkotott maradandót fedezőménként annak ellenére, hogy 1928-ban Link nevű fia nyerte az Osztrák Derbyt. Többre vitték ivadékai díjugratásban. Lavarone II. és Adam II. a sportág egyik legnagyobb alakja, Némethy Bertalan kezében csodálatos sikereket értek el Luzernben, Bécsben, Aachenben és Rómában.

Edward Baird civilben

Ugyan csupán közvetve tartozik a témához, de képtelenek vagyunk ellenállni a csábításnak, és megemlítünk egy rövid történetet. Lavendel II. apját, Wool Windert komoly összeggel játszotta Szemere Miklós az 1907. évi Epsom Derbyben, de veszített. Nem esett kétségbe a magyar mágnás, újabb vagyont helyezett rá a bukmékereknél a St. Legerre. Mivel messze volt még a futam, jó odds-ot kapott. Csakhogy a 2000 Guineas nyerője, a derby harmadik helyezettje, Slieve Gallion Doncasterbe is nevezve volt, sőt, egyre jobb formába lendült, és fennállt a veszély, hogy császári és királyi kamarásnak ismét csalódnia kell. Ekkor nemes egyszerűséggel 15 ezer guinea-ért (150 ezer aranykoronáért, mai áron kb. 2.6 millió euróért) megvásárolta Henry Greer éjfekete ménjét, és nem indította a Legerben. Természetesen Wool Winder megnyerte futtatójának, Edward Baird brigadérosnak a klasszikust, Szemere a befektetett összegnél jóval többet markolhatott fel a hajukat tépő könyvesektől, Slieve Galliont pedig elküldte Kisbérre, hogy hazánkban fedezőménként teljesítsen szolgálatot sokak megelégedésére.

(Folytatjuk)

A cikk megírásakor nagy segítséget nyújtott Hesp József: A magyar galoppsport története (2018) című könyve, akárcsak Dr. Molnár Dénesné: A Dreher-dinasztia (2016), Száraz György: Regényes alakok (Magyar Mezőgazdaság, 2018) című írásai és a Kölcsey Ferenc Városi Könyvtár (Dunakeszi), Petanovits József nevéhez fűződő  fénykép gyűjteménye, valamint a fotok.hu archivuma. Köszönjük szépen.

(Kiemelt képünkön Wool Winder látható.)

SHARE THIS